Európska únia čelí najväčšej kríze za 62 rokov. Slovensko štatistikám príliš nepomáha

  • Klesajúci trend nie je na starom kontinente ničím novým
  • Pôrodnosť sa neprieč Európou líši, Slovensko je tesne nad priemerom
Tehotenstvo
Ilustračná snímka Freepik/prostooleh
  • Klesajúci trend nie je na starom kontinente ničím novým
  • Pôrodnosť sa neprieč Európou líši, Slovensko je tesne nad priemerom

Európa už niekoľko desiatok rokov zápasí s problémom klesajúceho počtu narodených detí, a to z rôznych dôvodov, medzi inými aj toho, že si ľudia väčší počet detí jednoducho nemôžu finančne dovoliť.

Na problém klesajúcej fertility (pôrodnosti) v rámci Európy, upozorňuje aj portál Euronews, podľa ktorého počet živonarodených detí dosiahol v roku 2022 najnižšiu úroveň od roku 1960. V tom roku sa v EÚ narodilo len 3,88 milióna detí, čo je prvý prípad, kedy toto číslo kleslo pod 4 milióny.

Taktiež klesla aj miera pôrodnosti, keďže sa blížila k úrovniam, ktoré boli naposledy zaznamenané pred dvoma dekádami. EÚ mala jednu z najnižších mier pôrodnosti na svete, ktorá je definovaná ako počet živonarodených detí na jednu ženu.

Miera pôrodnosti 

Portál EuroWeekly News kvantifikuje pôrodnosť za rok 2022, ktorá bola v rámci EÚ 1,46 dieťaťa na jednu ženu. Ide o malý pokles oproti roku 2021 (1,53 živonarodených detí na ženu) a roku 2020 (1,51). 

Miera pôrodnosti však v Európe nie je žiadnou novinkou, pretože má klesajúci trend od roku 1960, ale rok 2022 je najnižším zaznamenaným číslom. Aby si mal lepšiu predstavu o vývoji, v roku 1990, teda pred 34 rokmi, sa v EÚ narodilo 5,1 milióna detí, čo bol posledný rok, keď počet pôrodov v EÚ presiahol 5 miliónov.

Portál Bundle v tejto súvislosti dopĺňa, že skúmanie dlhodobých zmien v miere pôrodnosti v rámci EÚ ukazuje jasný klesajúci trend. Podľa údajov Svetovej banky (WB) pripadalo v roku 1970 na jednu ženu 2,35 dieťaťa, čo je najvyššia zaznamenaná úroveň pred prepadom na najnižšiu úroveň koncom 90. rokov.

Úplné dno bolo podľa dát Svetovej banky dosiahnuté v roku 1998, keď jedna žena v EÚ mala v priemere 1,4 dieťaťa. Následne toto číslo začalo postupne rásť a v roku 2016 dosiahlo nedávny vrchol 1,57 dieťaťa.

Slovensko je tesne nad priemerom EÚ

Čo sa týka jednotlivých štátov EÚ, miera pôrodnosti sa v roku 2022 v Európe výrazne líšila, od 1,79 vo Francúzsku po iba 1,08 na Malte. Stredomorské národy majú tendenciu mať najnižšiu mieru plodnosti napriek tomu, že Francúzsko má najvyššiu mieru pôrodnosti, pričom ostatné stredomorské štáty ako Malta (1,08) Španielsko (1,16), Taliansko (1,24), Grécko (1,32) a Cyprus (1,37) majú výrazne nižšiu mieru plodnosti ako je priemer.

Mierne vyššiu mieru pôrodnosti zaznamenali krajiny ako Rumunsko (1,71), Turecko (1,63), Spojené kráľovstvo (1,56), Nemecko (1,46) a Fínsko (1,32). Pokiaľ ide o Slovensko, sme tesne nad priemerom EÚ s 1,57 dieťaťom na ženu. 

Miera pôrodnosti sa v krajinách EÚ za posledných 20 rokov výrazne zmenila, v rokoch 2002 až 2022 sa znížila až v 13 z 27 členských štátov EÚ. Írsko a Fínsko zaznamenali najvýznamnejšie poklesy v miere pôrodnosti, pričom v každej krajine klesla o viac ako 0,4 bodu, čo zodpovedá poklesy o viac ako 20 percent.

Naopak, najvyššie prírastky zaznamenali susedné Česko a dve balkánske krajiny, Rumunsko a Bulharsko, u ktorých vzrástla o viac ako 35 percent. Táto miera plodnosti zostala v EÚ viac-menej stabilná, keďže zaznamenala iba 2-percentný nárast.

EÚ zaostáva za ďalšími kontinentami

Euronews upozorňuje nato, že v roku 2021 vykázala EÚ podľa údajov Svetovej banky najnižšiu mieru pôrodnosti po regióne východnej Ázie a Tichomoria, ktorý mal mieru pôrodnosti 1,49.

Na druhej strane, západná a stredná Afrika mala najvyššiu mieru plodnosti 4,98, nasledovala východná a južná Afrika s 4,35 a arabský svet s 3,14. Celosvetová priemerná miera pôrodnosti bola 2,27, pričom severná Afrika a Blízky východ hlásili vyššiu mieru 2,63. V prípade Severnej Ameriky to bolo 1,64, čo znamená, že bola tesne nad priemerom OECD, ktorý bol 1,59.

Od roku 1970 bol zaznamenaný výrazný klesajúci trend v miere pôrodnosti takmer vo všetkých regiónoch, hoci je nutné poznamenať, že v Afrike bol tento pokles výrazne pomalší. Miera pôrodnosti vo všetkých 41 európskych krajinách vrátane EÚ, Európskej zóny voľného obchodu a kandidátskych krajín je pod celosvetovým priemerom.

Zdroje: Bundle, EuroWeekly News, Euronews

Najnovšie videá

Trendové videá