Tajné rozhovory Trumpa a Putina majú byť konečne odkryté. Hovorí sa aj o „špeciálnej zásielke“

  • Bob Woodward vo svojej novej knihe opisuje vzťah Trumpa s Putinom
  • Odhaľuje tiež, ako sa vo vypätých chvíľach vyjadruje prezident Biden
Putin s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na summite v Helsinkách, Fínsko, 16. júla 2018.
Wikimedia/Kremlin
  • Bob Woodward vo svojej novej knihe opisuje vzťah Trumpa s Putinom
  • Odhaľuje tiež, ako sa vo vypätých chvíľach vyjadruje prezident Biden

Len pár týždňov pred voľbami v USA je opäť dôležitou témou otázka, ktorá trápi Ameriku už roky: Aký je vlastne vzťah medzi bývalým prezidentom Donaldom J. Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom?

Ako informuje New York Times, nová kniha od legendárneho novinára Boba Woodwarda s názvom „War“ túto záhadu znovu otvára, pričom tvrdí, že Trump a Putin boli v kontakte viackrát od jeho odchodu z Bieleho domu v roku 2021. Podľa knihy, ktorá má vyjsť 15. októbra 2024, Trump hovoril s Putinom až sedemkrát od svojho odchodu z úradu. 

K týmto rozhovorom malo dôjsť v čase, keď Trump presadzoval blokovanie vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá bojovala proti ruským inváznym silám. Zatiaľ čo Trumpovi spojenci odmietajú tieto tvrdenia a vravia, že sú „vymyslené“, kniha spôsobila chaos v politických kruhoch.

Trump dlhodobo Putina obdivuje

Trump dlhodobo vyjadruje sympatie k Putinovi a dokonca ho označil za „geniálneho“ po tom, čo Putin na začiatku roka 2022 nariadil plnú inváziu na Ukrajinu. Trump vo svojich prejavoch často spomínal Putina a viackrát povedal, že by dokázal vyjednať mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou do 24 hodín. Bidenova administratíva, ako aj viacerí analytici považujú tieto vyhlásenia za nebezpečné a nereálne.

Podľa BBC však v knihe War dokonca Woodward píše, že zatiaľ čo bol Trump vo funkcii, „tajne poslal Putinovi niekoľko Covid testovacích prístrojov Abbott Point of Care pre jeho osobné použitie“. Podľa amerického novinára bol Putin znepokojený možnosťou, že by mohol ochorieť na vírus.

Ďalej tiež uvádza, že Putin požiadal Trumpa, aby verejne nezdieľal informáciu, že mu poslal testy, pretože sa obával, že by to poškodilo Trumpovu povesť. „Nechcem, aby si to niekomu povedal, pretože ľudia sa budú hnevať na teba, nie na mňa,“ údajne povedal Putin Trumpovi. Bývalý prezident bol v minulosti obvinený z toho, že spolupracoval s Ruskom na zasahovaní do amerických volieb.

Biden si vo vypätých chvíľach neberie servítku pred ústa

Kniha War však nezahŕňa len detaily o Trumpových kontaktoch s Putinom. Woodward ponúka aj pohľad do zákulisia Bidenovej administratívy, vrátane jeho názorov na svetových lídrov.

Biden v súkromí kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ako „zlého chlapíka“ počas konfliktu v Gaze na jar 2024. O Putinovi zas Biden povedal, že je „zloduch“ a označil ho za „stelesnenie zla“.

Woodward ďalej opisuje, ako Biden v roku 2021 dvakrát konfrontoval Putina s tajnými informáciami, ktoré ukazovali, že Rusko plánuje inváziu na Ukrajinu. Počas jedného z rozhovorov Putin údajne naznačil možnosť použitia jadrových zbraní, čo viedlo Bidena k tomu, aby ho upozornil, že „je nemožné vyhrať jadrovú vojnu“.

Bidenova administratíva čelila aj obavám z toho, že Putin skutočne použije jadrové zbrane. V septembri 2022 boli spravodajské informácie také znepokojujúce, že podľa nich existovala až 50 % šanca, že Rusko použije taktické jadrové zbrane, čo bola omnoho vyššia pravdepodobnosť ako predtým odhadovaných 5 až 10 %.

Woodwardova kniha, založená na stovkách hodín rozhovorov a tajných informáciách, prináša detailný pohľad na najväčšie medzinárodné krízy, ktorým Biden čelil, vrátane stiahnutia z Afganistanu a vojny na Ukrajine.

Kniha taktiež odhaľuje osobné súboje, ktorým Biden čelil počas svojho prezidentovania, vrátane zložitých rozhodnutí ohľadom svojho syna Huntera Bidena a jeho právnych problémov.

Zdroje: NY Times, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá