Meteorológ so slzami: Na USA sa rúti takmer 300 km/h monštrum. Hurikán Milton má zničiť Floridu

  • Hurikán Milton má priniesť búrky, záplavy, cyklón o rýchlosti 289 km/h
  • Spadnúť má až 4,5 metra zrážok
  • Floriďania utekajú zo svojich domovov
Hurikán Milton na Floridu prinesie biblickú skazu
Hurikán Milton, Florida TASR/AP, NOAA, Rebecca Blackwell
  • Hurikán Milton má priniesť búrky, záplavy, cyklón o rýchlosti 289 km/h
  • Spadnúť má až 4,5 metra zrážok
  • Floriďania utekajú zo svojich domovov

Okrajová sila hurikánu Milton sa už objavila na americkej pobrežnej Floride. Juh USA sa pripravuje na totálnu katastrofu, ľudia utekajú zo svojich domov, evakuácie sú v plnom prúde. No čas už dochádza.

Keď sa v Atlantiku minulý rok sformoval hurikán Otis, do Mexika sa prirútil cyklón o rýchlosti neskutočných 265 kilometrov za hodinu. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) ešte deň predtým predpovedalo, že dosiahne približne 110 km/h. Pri pohľade na meteorologické merania sa dá konštatovať, že nakoniec dosiahol až 13-krát väčší deštruktívny potenciál.

Pri hurikáne Milton ide o niečo podobné. Ako píše NBC Miami, na Floridu sa teraz rúti príšerná tropická búrka. V nedeľu ráno jej meteorológovia predpovedali len 80 kilometrov za hodinu a o 36 hodín neskôr sa všetko zmenilo. Milton má dosiahnuť neskutočných 289 kilometrov za hodinu a najvyššiu možnú piatu kategóriu sily.

Meteorológ John Morales pre televíziu NBC situáciu opisoval ako príšernú. Z jeho odpovedí bolo cítiť strach a sám podotkol, že je to „jednoducho strašné“.

Ničivá búrka

Keď sa Slováci vo štvrtok ráno prebudia do práce, juhovýchodný cíp USA bude bojovať o život. Ako uvádza BBC, NHC očakáva, že Milton dopadne na pevninu ako „mimoriadne nebezpečný veľký hurikán“ neskoro v stredu v noci alebo vo štvrtok skoro ráno miestneho času. Na Slovensku situáciu teda bude možné sledovať 10. októbra približne o 8.00 hod.

Milton by mohol zasiahnuť neďaleko mesta Tampa, ktorého širšia metropolitná oblasť má viac ako tri milióny obyvateľov. Meteorológovia varujú pred prívalovými dažďami, masívnymi povodňami, extrémne silným vetrom a možnými búrkovými vlnami, ku ktorým dochádza, keď sa voda presúva z pobrežia do vnútrozemia.

Hovoria, že Milton by mohol byť najhoršou búrkou, ktorá zasiahla oblasť za približne storočie. Očakáva sa, že jadro hurikánu prejde ponad západnú a strednú časť Floridy. Pred dopadom na pevninu sa očakáva aj veľká búrka pozdĺž pobrežia. Milton má prejsť naprieč celým polostrov a rozpadnúť sa za ním v Atlantickom oceáne.

Meteorológovia varujú, že by mohol priniesť aj niekoľko tornád z rozptýlených búrok, ktoré sa môžu spustiť v strede a na juhu Floridy.

4,5 metra zrážok

Ako uvádza americká televízia Weather Cannel, Milton má priniesť až 4,5 metra zrážok. Grafické znázornenie situácie ukazuje, aká katastrofa sa vlastne na USA rúti.

Floriďania dostali pokyn, aby sa pripravili na najväčšiu evakuáciu štátu za posledné roky. Vo väčšine okresov platí oficiálny výnimočný stav a na západnom pobreží sa evakuácie už uskutočňujú.

Pre uviaznutých bolo pripravených niekoľko veľkých skrýš, ktoré majú poslúžiť ako posledná možnosť. Letiská na očakávanej trase Miltonu zostávajú uzavreté, v štáte sa tvoria kolóny na cestách a autority hlásia masové sťahovanie občanov.

Zdroje: NBC Miami, BBC, Weather Channel

Najnovšie videá

Trendové videá