Syn Lukáša Machalu bol obvinený z krádeže kabelky: Vyšetrovanie prípadu zastavili pre „nepríčetnosť“

  • Informácie reportérov Startitup potvrdil policajný hovorca
  • Voči synovi Lukáša Machalu bolo koncom mája vznesené obvinenie zo zločinu krádeže
Lukáš Machala
Ilustračná fotografia TASR/Pavol Zachar
  • Informácie reportérov Startitup potvrdil policajný hovorca
  • Voči synovi Lukáša Machalu bolo koncom mája vznesené obvinenie zo zločinu krádeže

Syn Lukáša Machalu, štátneho tajomníka ministerstva kultúry, ukradol 29. mája tohto roku staršej pani kabelku a z miesta činu utiekol. Na základe zistených informácií policajti zadržali 23-ročného mladíka a obmedzili ho na osobnej slobode. Po zadržaní, 31. mája, bolo voči Samuelovi Machalovi vznesené obvinenie zo zločinu krádeže.

Celý incident sa odohral pred viac ako štyrmi mesiacmi vo večerných hodinách na Gallayovej ulici v bratislavskej Dúbravke, pričom staršia pani sa nedokázala sama pred mladíkom ubrániť.

Informácie o prípade nám potvrdila policajná hovorkyňa Jana Šimunková ešte v júni: „Vo vami uvedenom prípade, ku ktorému došlo dňa 29.05.2024 na Gallayovej ulici v Bratislave, bolo dňa 31.05.2024 vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave IV vznesené obvinenie 23-ročnému S. M. z Bratislavy zo zločinu krádeže. Bližšie informácie vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť.“

Od konca mája už ubehlo dosť času, a tak sme sa rozhodli zistiť, v akom štádiu je vyšetrovanie aktuálne. Jeho výsledok je v skutku zaujímavý. „Vyšetrovanie tohto prípadu bolo dňa 04.10.2024 ukončené podaním návrhu na zastavenie trestného stíhania podľa § 215 ods. 1 písm. e) Trestného poriadku a vyšetrovací spis bol zaslaný na Okresnú prokuratúru Bratislava IV,“ prezradil nám o prípade Michal Szeiff, policajný hovorca. 

Pod paragrafom, ktorý policajný hovorca uviedol ako dôvod na zastavenie trestného stíhania voči Samuelovi Machalovi, sa skrýva zásadne slovo – nepríčetnosť.

Znenie paragrafu § 215 ods. 1 písm. e) Trestného poriadku je nasledovné: „Prokurátor zastaví trestné stíhanie, ak obvinený nebol v čase činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný.

Syn Lukáša Machalu teda zostane po takomto rozhodnutí prokurátora úplne bez trestu. 

Matka obvineného mladíka je na prokuratúre 

Ako sme ťa už informovali, zaujímavosťou prípadu je, že matka Samuela Machalu a bývalá manželka Lukáša Machalu je šéfkou okresnej prokuratúry, pod ktorú mala kauza jej syna spadať. To vyvolalo obavy o možnom ovplyvňovaní vyšetrovania.

Matka obvineného však tieto obavy vyvrátila: „Potom, čo mi bola vec ako vedúcej prokurátorke nahlásená službukonajúcou prokurátorkou, sa všetci prokurátori Okresnej prokuratúry Bratislava IV vylúčili z dôvodu zaujatosti a vec bola bezodkladne predložená Krajskej prokuratúre Bratislava. Do priebehu vyšetrovania som žiadnym spôsobom nevstupovala.

Prípad bol nakoniec odňatý Okresnej prokuratúre Bratislava IV a prikázaný Okresnej prokuratúre Bratislava III, aby sa predišlo akýmkoľvek pochybnostiam o nestrannosti vyšetrovania.

Krajská prokuratúra následne potvrdila správnosť kvalifikácie skutku ako krádež, nie lúpež. Gabriela Kováčová, hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Bratislave, vysvetlila: „Právna kvalifikácia skutku bola ustálená najmä na základe výpovede poškodenej, z ktorej vyplynulo, že páchateľom skutku nebolo použité násilie alebo hrozba bezprostredného násilia voči osobe poškodenej.

Ak by šlo o lúpež, páchateľ by musel za účelom zmocnenia sa cudzej veci použiť silu, za čo hrozí v prípade, že nepoužije zbraň, až osem rokov väzenia. To však v tomto prípade nepotvrdilo, preto bol daný skutok vyšetrovaný ako krádež. 

Zdroj: archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá