Fico navrhol nového ministra zdravotníctva. Meteorológovia varujú pred mega-hurikánom /SNKZ#163

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 10. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Premiér Slovenskej republiky Robert Fico podal návrh na vymenovanie nového ministra zdravotníctva. Urobil tak potom, čo mu Matúš Šutaj Eštok, predseda strany Hlas, navrhol meno nového ministra zdravotníctva. Rezort zdravotníctva informoval, že premiér podáva návrh prezidentovi Petrovi Pellegrinimu. Novým ministrom má byť Kamil Šaško. 

Konflikty v politike pribúdajú, no rozpad vlády nehrozí. Zatiaľ čo strana SNS čelí vnútorným nezhodám medzi poslancom Rudolfom Huliakom a čo lídrom strany Andrejom Dankom, rozkol nastal aj medzi premiérom a prezidentom SR.  Politológov Jozefa Lenča a Radoslava Štefančíka sme sa opýtali, ako atmosféru politickej scény momentálne hodnotia. Zhodli sa, že situácia je napätá, ale stále v medziach bežných koaličných vzťahov.

Stránka na sociálnej sieti hnutia Slovensko bola zablokovaná. Igor Matovič zablokovanie stránky vníma ako snahu odstrihnúť stranu od ľudí. Matovič totiž tvrdí, že hnutie neporušilo žiadne pravidlá. Líder strany sa tiež nechal počuť, že stránka im bola zablokovaná bez akejkoľvek „predošlej výčitky“ a viní Haščáka z Penty. 

Slovenská obchodná inšpekcia vydala upozornenia pre majiteľov vozidiel značky KIA. Pri niektorých modeloch hrozí vypnutie motora, pri iných existuje vážne  nebezpečenstvo vznietenia. Spoločnosť KIA prosí majiteľ áut, aby sa dostavali do najbližšieho autorizovaného servisu, kde bude auto vyšetrené, prípadne opravené. 

Najnovší prieskum agentúry NMS priniesol prekvapivé zmeny v politických preferenciách na Slovensku. Progresívne Slovensko by v októbrových voľbách zvíťazilo so ziskom dvadsaťštyri celá štyri percenta hlasov, nasledované Smerom s dvadsať celá päť percentami a Hlasom s dvanástimi percentami. Jedna zo strán by sa do parlamentu už nedostala vôbec. 

Hurikán a 4,5 metrové zrážky

K pobrežiu Floridy sa blíži mega-hurikán Milton. Očakáva sa, že zasiahne pevninu vo štvrtok. Meteorológovia varujú, že ide o mimoriadne nebezpečný veľký hurikán, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 289 kilometrov za hodinu. Predpovedá sa, že prinesie prívalové dažde, masívne povodne, extrémne silný vietor a búrkové vlny. Hurikán dosiahne piatu, najvyššiu možnú kategóriu sily.

Známy slovenský predajca bicyklov nečakane ukončil svoju činnosť. Všetky predajne sú zavreté, e-shop nefunguje a ani samotní zamestnanci netušia, čo sa bude diať. Niektoré záznamy však ukazujú, že môže ísť o finančné ťažkosti. Majiteľ firmy sa k situácii odmietol vyjadriť.

Na Slovensku sa zavádzajú významné zmeny v odmeňovaní policajtov a príslušníkov ozbrojených zložiek. Cieľom je riešiť pretrvávajúcu personálnu krízu a prilákať nových záujemcov o tieto povolania.Mnohí môžu získať až sumu 5-tisíc eur.

Realitný trh na Slovensku opäť ožíva. Klesajúce úrokové sadzby hypoték a širšia ponuka bytov lákajú mnohých záujemcov vo všetkých regiónoch. V treťom štvrťroku 2024 zaznamenali niektoré mestá výrazný nárast cien. Vzrastajúci záujem o kúpu nehnuteľnosti sa predpokladá aj do konca roka.  

V Bratislave sa opäť rozhorela diskusia o cyklochodníku na Vajanského nábreží v Bratislave. Ministerstvo dopravy SR požaduje odstránenie obrubníkov a zúženie cyklotrasy, čo mesto rezolútne odmieta. Primátor Matúš Vallo argumentuje, že ministerstvo prekračuje svoje právomoci.

V južnej Európe sa objavil nečakaný problém. Španielske ostrovy Ibiza, Formentera, Menorca a oblasť Murcia čelia masívnemu výskytu nebezpečnej húsenice. Tá môže spôsobiť smrť domáceho miláčika, nebezpečná je i pre ľudí.