VIDEO: Storočný hurikán Milton zasiahol USA. Tornáda a ničivé lejaky odrezali milióny ľudí od elektriny

  • Udrel na pevninu v oblasti Siesta Key
  • Biden ju nazval „najhoršou búrkou“, aká polostrov zasiahla za sto rokov
  • Bez elektriny sú státisíce domácností
Na snímke satelitná fotografia hurikánu Milton nad USA a škody, ktoré napáchal v St. Petersburgu.
Hurikán Milton dorazil (Ilustračné foto) TASR/Chris Urso/Tampa Bay Times via AP, NOAA via AP
  • Udrel na pevninu v oblasti Siesta Key
  • Biden ju nazval „najhoršou búrkou“, aká polostrov zasiahla za sto rokov
  • Bez elektriny sú státisíce domácností

Počasie sa nedá ovládať a občas je náročné ho predvídať. Šťastím v nešťastí je, že meteorológovia príchod hurikánu Milton do Ameriky očakávali. Ako píše CBS News, dorazil v stredu večer (miestneho času) v blízkosti Siesta Key na Floride ako búrka 3. kategórie. Pozitívnou správou je, že stihol zoslabnúť na búrku prvej kategórie.

Búrka je na dobrej ceste, aby sa po vpáde na pevninu prehnala cez polostrov Florida a zamierila do Atlantického oceánu, dodávajú tamojšie médiá. Mapy ukazujú, že Milton by mal zaplaviť časti floridského pobrežia Mexického zálivu prudkým nárastom búrok až do výšky 9 až 13 stôp (2,75 až 3,96 m).

Ako informuje CNN, státisíce domácností v dôsledku intenzívnych lejakov prišli o elektrinu. Na St. Petersburg spadol za tri hodiny objem vody, ktorá je ekvivalentná zrážkam počas troch mesiacov, konkrétne 500 mm. Prekonali tým doterajší rekord. iMeteo píše, že v niektorých častiach spadlo už viac ako 1 000 mm zrážok.

Najhoršia búrka za sto rokov

Klimatické zmeny prinášajú čoraz väčšie hrozby v podobe silnejších hurikánov, pripomína TASR. Tento trend potvrdzuje aj hurikán Milton, ktorý sa stal už piatym hurikánom zasahujúcim americkú pevninu v tomto roku. Otepľovanie Atlantického oceánu prispieva k rýchlejšiemu zosilňovaniu týchto ničivých búrok, čo klimatológov znepokojuje. Zo všetkých je ale Milton najhorší.

Prezident Joe Biden označil Milton za potenciálne najhoršiu búrku za posledné storočie. „Je to otázka života a smrti,“ zdôraznil v utorok. Hurikán Milton, dosahujúci tretiu kategóriu z piatich možných, zasiahol západné pobrežie Floridy dnes ráno (nášho času) v oblasti Siesta Key, južne od Sarasoty.

Ameriku zasiahla búrka gigantických rozmerov. FOTO hurikánu Milton zobrazujú obrovskú skazu

Národné stredisko pre hurikány (NHC) vo štvrtok informovalo, že vietor dosahoval rýchlosť až 195 km/h. Očakávajú sa ničivé prílivové vlny, ktoré môžu miestami dosiahnuť výšku až 4,5 metra, píše TASR s odvolaním na Reuters. Pred príchodom Miltona bolo pozorovaných minimálne 16 tornád, čo viedlo úrady k vydaniu viac ako 50 varovaní.

Následky búrky sa prejavili aj na dodávkach elektriny – takmer 700 000 domácností zostalo bez prúdu. Guvernér Ron DeSantis v rozhovore pre CBS uviedol: „Vieme, čo na Floride robiť… pripravili sme sa.“ Zopakoval však, že aj napriek tomu Milton zrejme spôsobí veľké škody. Predpokladá sa, že záplavy môžu trvať približne týždeň.

Agentúra dodáva, že záchranné zložky vyzývajú obyvateľov k maximálnej opatrnosti a zotrvaniu v úkrytoch. Nebezpečenstvo pretrváva aj počas presunu hurikánu cez štát. V oblasti Tampa Bay dokonca záchranári upozornili na obmedzenie svojich služieb počas vrcholu búrky. Situácia je o to komplikovanejšia, že Milton prichádza krátko po hurikáne Helen.

Aktuálna situácia

Americké médiá píšu o miliónoch ľudí bez elektriny, avizujú aj sprievodné tornáda. AP News informuje, že ešte predtým, ako sa Milton vôbec dostal na pevninu, potrápili mestá aj práve spomínané tornáda. Vidiecky klub Spanish Lakes v blízkosti Fort Pierce na pobreží Atlantického oceánu na Floride bol zasiahnutý obzvlášť tvrdo. Vietor zničil domy a hovoria aj o úmrtiach.

„Stratili sme nejaký ten život,“ povedal šerif okresu St. Lucie Keith Pearson pre WPBF News, hoci nechcel povedať, koľko ľudí bolo zabitých. Pred príchodom hurikánu na breh počasie zničilo asi 125 domov, mnohé z nich boli mobilné domy v komunitách pre seniorov. Pre AP to povedal Kevin Guthrie, riaditeľ divízie núdzového manažmentu na Floride.

Asi 90 minút po dotyku so zemou sa Milton znížil z búrky kategórie 3 na búrku kategórie 2. V stredu neskoro večer mal hurikán maximálny trvalý vietor s rýchlosťou približne 165 km/h a pre časti Floridského zálivu a pobrežia Atlantiku platili varovania pred prudkými búrkami. Aktuálne ho charakterizujú ako kategóriu 1.

Nexta na sociálnej sieti píše o prvých obetiach. Podľa dostupných informácií mali kvôli hurikánu Milton zomrieť doposiaľ aspoň dvaja ľudia. Úrady zatiaľ informáciu oficiálne nepotvrdili.

Vietor slabne

Silný dážď a vietor už podľa CBS dorazil aj do Tampy, kde je momentálne v najväčšej sile, čím dosiahol úroveň ako v Sarasote. Pozitívne je, že začína slabnúť. Od 1:00 východného času mal Milton maximálny trvalý vietor s rýchlosťou 90 míľ za hodinu (40 m/s) a podľa Národného centra pre hurikány bol sústredený 40 míľ (cca 64 km) juho-juhozápadne od Orlanda na Floride. Pohyboval sa na východ-severovýchod rýchlosťou 16 mph (7,15 m/s).

Podľa Saffir-Simpsonovej stupnice pre hurikán je hurikán kategórie 1 definovaný ako s maximálnym trvalým vetrom s rýchlosťou 33 m za sekundu až 43 metrov za sekundu (74 až 95 mph).

Milton dorazil do USA okolo 20:30 s maximálnym trvalým vetrom s rýchlosťou 120 km/h. Centrum pre hurikány predtým predpovedalo, že Milton si pri prechode cez Floridský polostrov udrží silu hurikánu a po vstupe do Atlantického oceánu sa zníži na tropickú búrku.

Následky hurikánu na Slovensku

Len nedávno sa prehnal regiónmi severného Španielska hurikán Kirk. Ako píše iMeteo, aj keď nebol taký silný ako Milton, zanechal za sebou obrovské škody. V Európe úradoval ešte počas stredy a problémy po sebe zanechal aj na ďalšie dni.

Hurikán Kirk udrel na Európu ešte počas včerajšieho dňa a aj keď zďaleka nemá takú silu, ako napríklad hurikán Milton, ktorý tvrdo zasiahol Floridu, spôsobuje v Európe viaceré problémy. V Atlantickom oceáne zoslabol a stala sa z neho post-tropická búrka. Aj keď nás neovplyvní priamo, stále dokáže nepríjemne zmeniť vývoj počasia.

Jeho zvyšky dorazia aj na územie Slovenska. Portál píše, že dnes v druhej časti popoludnia dôjde na našom území k zhoršeniu počasia práve pôsobením Kirka. Síce to nebude také silné ako v Španielsku, ale rozhodne sa nemáš na čo tešiť. Od západu totiž začne studený front, ktorý prinesie najmä lejak. Pršať bude aj vo večerných a nočných hodinách a od zajtra meteorológovia očakávajú za studeným frontom ochladenie. 

Neobíde nás ani vietor. Najsilnejší bude na horách, avšak zosilnenie vetra treba očakávať aj na väčšine nášho územia, najmä na severe Slovenska. Čo prinesie pre našu krajinu Milton bude možné predpovedať až v nasledujúcich dňoch. 

Zdroje: TASR, CNN, AP News, CBS News, iMeteo, WPBF, iMeteo, X/Nexta

Najnovšie videá

Trendové videá