Vyhľadávaná služba zdražie v roku 2025 až o 20 %. Priplatia si všetci Slováci bez výnimky

  • Vyplýva to z opatrenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb
  • Drahšie bude posielanie listov aj balíkov
Na snímke peniaze a Úrad pre reguláciu elektronický komunikácií a poštových služieb.
Ilustračné foto Zdroj: Canva, TASR/Jakub Kotian
  • Vyplýva to z opatrenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb
  • Drahšie bude posielanie listov aj balíkov

Na Slovensku je drahšie pomaly všetko. Okrem potravín, energií či služieb a benzínu zasiahne zdražovanie aj ďalšiu vec. Ak si bol zvyknutý na zaužívané ceny na pošte, s tým sa rozlúč. Od roku 2025 bude totiž všetko inak.

Slovenská pošta od budúceho roku zavádza nové tarify. V reakcii na rastúce prevádzkové náklady a dlhodobý pokles využívania poštových služieb dôjde od nového roka k zvýšeniu poštovných sadzieb. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb vydal rozhodnutie, ktoré ovplyvní ceny viacerých služieb. Informuje o tom agentúra SITA.

Priplatíš za balík aj za list

Zákazníci pocítia zmeny najmä pri zasielaní listov. Cena za list 1. triedy sa zvýši na 1,70 eura, zatiaľ čo list 2. triedy bude stáť 1,20 eura. Doporučený list 1. triedy bude spoplatnený sumou 3,20 eura a za balík doručený na adresu zaplatia zákazníci 5,50 eura. Trend znižovania objemu listových zásielok sa očakáva aj v nasledujúcich rokoch.

Predpoklady hovoria o poklese o 15,5 % pri bežných listoch a 4 až 6 % pri doporučených listoch a úradných zásielkach v rokoch 2024 a 2025. Slovenská pošta, a. s., zaznamenala v roku 2023 pokles aj v oblasti balíkových služieb, keďže zákazníci uprednostňujú expresné doručovanie.

Zároveň pretrváva dlhodobý pokles využívania poštových poukazov v oblasti poštového platobného styku. V roku 2023 dosiahol tento pokles 21 %, pričom na roky 2024 a 2025 sa odhaduje ročný pokles približne 15 %.

Tento trend je spôsobený prechodom zákazníkov na bezhotovostné platby. Úprava taríf je nevyhnutná vzhľadom na zvyšujúce sa prevádzkové náklady, ktoré sú ovplyvnené najmä infláciou a rastom minimálnej mzdy. Zohľadňujú sa tiež vyššie jednotkové náklady spôsobené klesajúcim záujmom o tradičné poštové služby.

Napriek predchádzajúcej úprave taríf od 1.7.2024, očakávaný pokles objemu podaných zásielok v rokoch 2024 a 2025 bude mať výrazný negatívny vplyv na celkové výnosy Slovenskej pošty. Tieto zmeny odrážajú meniace sa trendy v komunikácii a platobných metódach v digitálnej ére.

Zlé správy aj pre šoférov

Ďalšou položkou, ktorú Slováci bežne nakupujú, sú diaľničné známky. Aj v tomto prípade si budeš musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Ako sme písali v tomto článku, v dôsledku konsolidácie verejných financií si za ne po novom priplatíš. Za známku už nebudeš platiť 60 eur ako doteraz, ale o tridsať eur viac. Po schválení konsolidačného balíčka za ňu zaplatíš až 90 eur.

Minister financií Ladislav Kamenický rozhodnutie obhajuje tým, že aj napriek vyššej sume, by mala byť cenovka za ročnú diaľničnú známku najnižšia v rámci okolitých krajín. V susednej Českej republike si napríklad vodiči za ročnú známku zaplatia okolo 95,8 eura.

Šéf rezortu financií tiež uviedol, že sa zmení aj cena desaťdňovej a novej jednodňovej diaľničnej známky. Cena mesačnej diaľničnej známky by mala v roku 2025 ostať za takú sumu ako doteraz. Stáť by teda mala 17 eur. Desaťdňová diaľničná známka by zas mala zlacnieť zo sumy 12 eur na 10,8 eura. Za jednodňovú ale zaplatíš viac. Momentálne za ňu vodiči dajú 5,4 eura, v budúcom roku to už však bude 8,1 eura.

Zdroje: SITA, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá