Prezident Pellegrini vymenoval Kamila Šaška za nového ministra zdravotníctva

  • Peter Pellegrini vymenoval nového ministra zdravotníctva
  • Minister vnútra Šaška označil za ekonomického odborníka
  • Jeho minulosť je spájaná s Pentou
Na snímke minister zdravotníctva Kamil Šaško (nominant Hlas-SD).
Minister zdravotníctva Kamil Šaško si dnes prevzal svoj rezort. (ilustračné foto) TASR/Pavol Zachar
  • Peter Pellegrini vymenoval nového ministra zdravotníctva
  • Minister vnútra Šaška označil za ekonomického odborníka
  • Jeho minulosť je spájaná s Pentou

Prešiel len rok štvrtej vlády Roberta Fica a už máme nového ministra. Dnes totiž Peter Pellegrini vymenoval za šéfa rezortu zdravotníctva Kamila Šaška. Ten doteraz pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva. O jeho dnešnom vymenovaní už včera informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), ktorý ho na funkciu nominoval.

Hlava štátu prijala Šaška v prezidentskom paláci 10. októbra o 13.30. Naživo môžeš menovanie sledovať vo videu nižšie alebo na tomto odkaze.

Hlas ho považuje za špičkového experta

Nový minister nastupuje hneď týždeň po tom, ako svoj koniec oznámila jeho predchodkyňa Zuzana Dolinková. Rovnako ako exministerka, aj Šaško je nominantom strany Hlas. V statuse na sociálnej sieti ho vychválil aj líder koaličnej strany, ktorý ho sám premiérovi navrhol. Označil ho za špičkového ekonóma a manažéra.

„Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností,“ napísal Šutaj Eštok.

Minister vnútra dodáva, že Šaško so svojou „jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie získal plnú dôveru HLASu, ako aj koaličných partnerov“.

Šutaj Eštok verí, že dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku.

Neslávne slávna rodina

Ešte pred takmer desiatimi rokmi Miroslav Beblavý v blogu pre Denník N upozorňoval, na rodinu Šaškovej manželky. Bývalá predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková je totiž Šaškovou svokrou, keďže je mamou Mariany Šaškovej, jeho ženy.

Práve s jeho svokrovcami sa spája siahodlhá kauza, ktorá zahŕňa nielen Smer, ale aj Pentu. Beblavý v blogu naznačil, že Pažinková si funkcie udržala vďaka Smeru a predaj nemocnice Pente im ako rodine vyniesol milióny. Jeho manželka aktuálne pracuje na ministerstve pod Richardom Rašim, na čo upozornila aj Veronika Remišová.

Avšak samotný nový minister sa prezentuje len ako nenápadný ekonóm, o zdravotníctve ani slovo. Jediný príspevok na sociálnej sieti (z posledného obdobia, pozn. red.), ktorý sa dotýka jeho nového rezortu je prianie pri príležitosti medzinárodného dňa lekárov z 1. októbra.

„Celá moja najbližšia rodina je tvorená lekármi, a preto viem, akú obetu a odhodlanie prinášate každý jeden deň do našej spoločnosti. Vaša práca reprezentuje nielen vašu odbornosť spojenú s nekonečnými hodinami na pracovisku,“ napísal.

Kritika zo všetkých strán

Z jeho nominácie neboli nadšené opozičné strany ani bývalí ministri. Líder SaS Branislav Gröhling uviedol, že jeho menovaním „strana Hlas hazarduje so zdravotníctvom“. Prízvukuje, že s celou odbornou verejnosťou požadovali, aby rezort zdravotníctva riadil skúsený manažér, ktorý pozná sektor, rozumie potrebám pacientov a lekárov a kľúčoví hráči ho budú rešpektovať.

„Bohužiaľ, pri Kamilovi Šaškovi sa udeje presný opak. Nespokojnosť nebude už len na strane lekárov a zdravotných sestier, ale už aj na strane pacientov. Ak prezidentovi Petrovi Pellegrinimu záleží na zdravotníctve na Slovensku, tak Kamila Šaška za ministra nevymenuje,“ vyhlásil.

Nadšený nie je ani bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. Rovnako ako Beblavý upozornil na jeho spojitosť s Pentou aj vládnym Smerom.

„Kamil Šaško je nominantom Hlasu na post ministra zdravotníctva. Domnievam sa, že zo strany Hlasu ide ,o stávku na istotu a preverený stranícky káder‘. Šaško, ktorý od minulého roka pôsobí ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, sa totiž priženil do osvedčenej rodiny, ktorá mala v zdravotníctve úspech najmä za vlád Smeru,“ napísal na sociálnej sieti.

Veronika Remišová zas na sociálnej sieti napísala, že Šaško nič nezmení a od „neschopnej vlády podvodníkov“ sa nič iné čakať nedalo. „Tak ako Dolinková, ani Kamil Šaško zdravotníctvu vôbec nerozumie a od Zuzany Dolinkovej ho odlišuje len to, že sa nenavlieka pri každej príležitosti do kroja. Jeho svokrovci však v zdravotníctve podnikajú dlhé roky a sú zo starej známej košickej kliky, ktorú si všetci pamätáme z pôsobenia Pavla Pašku, kedy sa kupovali predražené CT-prístroje a iné drancovačky,“ nedávala si servítku.

Oskar Dvořák za Progresívne Slovensko hodnotí, že nový minister bude musieť riešiť „chaos, ktorý po sebe Dolinková zanechala“. Spomína tisícky chýbajúcich sestier, kolabujúce ambulancie či rozpadajúce sa nemocnice. To všetko si bude vyžadovať podľa poslanca jeho pozornosť. „Najdôležitejšie ale bude, či sa mu podarí získať podporu premiéra, ktorý sa zdravotníctvu doteraz nevenoval,“ dodal.

Zdroje: YouTube/Startitup, Archív Startitup, Facebook/Matúš Šutaj Eštok, Denník N, Facebook/Veronika Remišová, Facebook/Kamil Šaško, Facebook/Marek Krajčí, Facebook/Oskar Dvořák

Najnovšie videá

Trendové videá