Konferencia Dezinformácie & Demokracia 2024: Mení umelá inteligencia pravidlá hry v demokracii?

DSCF4149
konferencia Disinformation & Democracy

Vo štvrtok 3. októbra sa v bratislavskom hoteli Carlton uskutočnil štvrtý ročník konferencie Dezinformácie & Demokracia, ktorú organizuje Adapt Institute. Hlavnou témou tohto ročníka boli výzvy spojené s umelou inteligenciou (AI) a jej vplyv na demokraciu, spoločnosť a informačný priestor.

Nad podujatím prevzal záštitu primátor hlavného mesta Bratislava, Matúš Vallo, a konferencia sa tešila účasti špičkových odborníkov z oblasti technológií, práva, médií a bezpečnosti.

DDAI Corporate with Partners na YT_Main screen
zdroj: konferencia Disinformation & Democracy

Prvý blok konferencie s názvom „Ľudské práva v ére AI“ sa venoval otázkam súkromia, dohľadu, nediskriminácie a etického využívania umelej inteligencie. Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, sa zameral na širší spoločenský kontext AI, pričom upozornil na to, že umelá inteligencia zásadne ovplyvní formovanie našej spoločnosti pravdepodobne navždy.

Následne sa Dr. Alžběta Solarczyk Krausová zamerala na tému personalizovanej emocionálnej manipulácie a čo otvorilo diskusiu o rizikách a výhodách využívania AI nástrojov v online prostredí. Marina Sacristán Hidalgo z Maldita.es sa zas venovala otázke automatizovaného rozhodovania a moderovania obsahu, ktoré by podľa skúseností malo zostať v hybridnej forma a nájsť balans medzi AI a ľudským faktorom.i Dr. Ľuboš Kukliš potom predstavil európsky právny rámec pre digitálne služby a jeho úlohu v ochrane informačnej integrity.

Druhý blok, nazvaný „Ochrana demokracií pred autoritárskymi výzvami“, sa zameral na geopolitický rozmer a využívanie AI v rámci dezinformačných kampaní. Na tému AI-generovanej dezinformácie v kontexte volieb do Európskeho parlamentu 2024 prispela Dr. Aqsa Farooq z University of Amsterdam, Tomáš Kriššák z Gerulata Technologies hovoril o digitálnom boji proti zahraničným informačným vplyvom, zatiaľ čo Dr. Naďa Kovalčíková upozornila na to, že pri kybernetických operáciách je potrebné analyzovať aj ďalšie spoločenské domény a informačné operácie, ktoré sú často prepojené.

Záverečný blok konferencie s názvom „Smerom k novému informačnému prostrediu“ sa venoval problematike algoritmizácie mediálneho priestoru, jej dôsledkom pre médiá, reklamu a politické kampane. Julia Petryk priniesla skúsenosti z hybridnej vojny a ukrajinskej PR komunikácie, ktorú so svojim tímom už takmer tri roky vedie.

Diskusiu o tom, či AI môže prispieť k dôveryhodnosti informácií, rozprúdil Ctirad Ženka zo Seznam.cz. Konferenciu zakončil Ján Adamovský zo Slovenskej sporiteľne, ktorý objasnil, prečo sa podvodníci čoraz viac zameriavajú na využívanie AI v rámci svojich kriminálnych aktivít.

Celodenný program ponúkol nielen hlboké analytické vhľady, ale aj živé diskusie, v ktorých účastníci zdieľali praktické skúsenosti a návrhy na riešenia. Atmosféra konferencie bola veľmi dynamická, a rečníci sa zhodli na tom, že vývoj umelej inteligencie prináša nielen nové príležitosti, ale aj výrazné výzvy, ktorým musíme čeliť už dnes.

Na záver by sme radi poďakovali všetkým účastníkom, expertom, organizačnému tímu a partnerom, bez ktorých by konferencia nebola možná. Osobitná vďaka patrí všetkým, ktorí podporili konferenciu prostredníctvom platformy StartLab – vaša podpora bola pre nás neoceniteľná.

Konferenciu organizoval Adapt Institute v spolupráci s portálom Infosecurity.sk, za podpory Európskej komisie, spoločnosti Gerulata, Konrad Adenauer Stiftung a Open Information Partnership. Mediálnym partnerom bol portál Startitup.

Viac o Adapt Institute – na tomto linku.

FB – https://fb.me/e/4SLD5cq4x

Najnovšie videá

Trendové videá