Vláda si požičia peniaze od bežných ľudí. Kamenický prezradil, kedy začne predaj štátnych dlhopisov

  • Prvé dlhopisy bude vláda poskytovať v marci budúceho roka
  • Minister financií je presvedčený, že prvá emisia sa „rozchytá“
Na snímke žena kontroluje na mobile a počítači fondy, vpravo minister financicí SR Ladislav Kamenický.
Dlhopisy budú podľa Kamenického pre každého. (Ilustračné foto) Canva, TASR/Martin Baumann
  • Prvé dlhopisy bude vláda poskytovať v marci budúceho roka
  • Minister financií je presvedčený, že prvá emisia sa „rozchytá“

Spôsobov, ako získať peniaze do štátnej kasy, je viacero. Jedným z nich je aj pôžička prostredníctvom dlhopisov. Štátne dlhopisy si mohli doteraz zakúpiť len investori, ako sú jednotlivci, inštitúcie alebo iné štáty.

Avšak minister financií Ladislav Kamenický oznámil, že dlhopisy sa stanú realitou aj pre bežných ľudí. Informuje o tom Denník N.

Miliónová emisia

Štátne dlhopisy môžeš poznať aj pod pojmom vládne dlhopisy. Sú to finančné nástroje, ktoré vláda vydáva na získanie potrebných finančných prostriedkov, vysvetľuje portál Finančný kompas. Predstavitelia vlád po nich siahajú hlavne vtedy, keď čelia potrebám financovania svojich výdavkov a nemajú dostatočné príjmy z daní alebo iných zdrojov.

Vtedy sa môžu rozhodnúť emitovať dlhopisy, ktoré môžu zakúpiť investori, ako sú jednotlivci, inštitúcie alebo iné štáty. Tieto dlhopisy predstavujú formu dlhu, ktorý vláda splatí v dohodnutom termíne spolu s úrokmi. Po novom si ich budeš však môcť zakúpiť aj ty, aj napriek tomu, že nie si nikto z menovaných.

TA3 dodáva, že si tým vláda vlastne požičia od občanov. Štátne dlhopisy bude ponúkať už od budúceho roka. Aby sa im to oplatilo, podľa portálu musia zarobiť viac než bankové vklady.

Aj keď na jar hovoril minister Kamenický o ročnom úroku 3 percentá, podľa informácií portálu to ešte nie je definitívne percento. Výšku úroku totiž určí štátna agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, ktorý bude mať predaj dlhopisov pod palcom.

Podľa Kamenického sú dlhopisy sporiaca alternatíva k termínovaným a sporiacim účtom, píše Denník N. Štátne dlhopisy si budeš môcť zakúpiť prostredníctvom niektorých bánk. Portál píše, že prvá emisia má byť vo výške 300 miliónov eur. „Som presvedčený, že prvá emisia sa rozchytá,“ uviedol minister na konferencii TA3.

Typy štátnych dlhopisov:

  • krátkodobé dlhopisy (pokladničné poukážky) so splatnosťou do jedného roka,
  • strednodobé dlhopisy so splatnosťou od jedného do desiatich rokov,
  • dlhodobé dlhopisy so splatnosťou viac ako desať rokov.

Kúpiť ho bude jednoduché

Splatnosť dlhopisov by mala byť do piatich rokov, píše STVR. „Ideme to robiť tak, aby ľudia, ktorí si ho kúpia, boli oslobodení od daní a akýchkoľvek odvodov. Aj ten starší človek, keď príde do banky, tak si kúpi dlhopis bez toho, aby sa musel báť, že potom bude musieť robiť nejaké daňové priznania,“ vysvetlil minister financií.

Portál Peniaze dodáva, že štátne dlhopisy budú mať splatnosť v dvoch lehotách – na dva a štyri roky. Pre vstup do investície bude potrebné, aby si mal sumu vo výške tisíc eur, čo naznačuje, že cieľovou skupinou budú nielen drobní investori, ale aj tí, ktorí sú ochotní investovať väčšie sumy.

„Dlhopis si bude veľmi jednoduché kúpiť. Kto si ho kúpi, ho môže potom kedykoľvek predať. Tá suma je od tisíc eur,“ uzavrel Kamenický.

Píšu, že keďže úrok bude približne do výšky 3 %, osloví pravdepodobne investorov hľadajúcich stabilné a predvídateľné výnosy. Kamenický zdôrazňuje, že pre investorov môže byť zaujímavý hlavne jeden benefit. Minister financií upozorňuje na fakt, že dlhopisy budú oslobodené od daní a odvodov. Znamená to, že ak si ho kúpiš, nemusíš sa obávať ďalších finančných zaťažení z výnosov.

Zdroje: Peniaze, Denník N, TA3, Finančný kompas, STVR

Najnovšie videá

Trendové videá