Tenisová legenda Rafael Nadal v 38 rokoch končí kariéru

  • Stálica tenisových kurtov na konci roka ukončí kariéru
  • Športovec ide do hráčskeho dôchodku vo veku 38 rokov
Na snímke tenista Rafael Nadal.
Dvadsaťdvanásobný grandslamový tenista oznámil svoj koniec. (Ilustračné foto) TASR/AP Photo/Christophe Ena
  • Stálica tenisových kurtov na konci roka ukončí kariéru
  • Športovec ide do hráčskeho dôchodku vo veku 38 rokov

Rafael Nadal odloží tenisovú raketu do puzdra. A to už navždy. Vo štvrtok totiž oznámil, že svoju hráčsku kariéru ukončí po finále Davis Cupu. Informoval o tom na sociálnej sieti prostredníctvom emotívneho videa.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Všetko má svoj začiatok a koniec

Kráľ tenisových kurtov oznámil, že vo veku 38 rokov definitívne končí. Predtým si však ešte posledný krát zahrá Davis Cup v Malage, píše ATP Tour. Tenista naznačil, že za jeho rozhodnutie súvisí s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami.

Končím s profesionálnym tenisom. Skutočnosť je taká, že boli aj ťažké roky, najmä uplynulé dva. Nemyslím si, že som bol schopný hrať bez obmedzení. Samozrejme, je to náročné rozhodnutie, ktoré mi trvalo nejaký čas. Ale v tomto živote má všetko svoj začiatok a koniec,“ uviedol španielsky tenisový velikán vo videu. 

Dvadsaťdvanásobný grandslamový tenista hovorí, že je jednoducho čas skončiť. „Je čas uzavrieť moju kariéru, ktorá bola oveľa dlhšia a úspešnejšia, než by som si kedy predstavoval,“ priznal. TASR pripomína, že na dvorci sa neobjavil od augustových OH v Paríži, kde sa spolu s Carlosom Alcarazom prebojovali do štvrťfinále štvorhry. Odhlásil sa aj zo záverečného grandslamu sezóny US Open a nepredstavil sa ani vo štvorhre na Laver Cupe v Berlíne.

Pre zranenie bedrového kĺbu vynechal prakticky celú minulú sezónu a od januára sa predstavil iba na siedmich turnajoch vrátane toho olympijského. Jeho najväčším úspechom v tejto sezóne bola účasť vo finále turnaja ATP v Bastade, kde prehral s Portugalčanom Nunom Borgesom.

Úžasná kariéra

Svoju viac ako dve desaťročia trvajúcu kariéru zakončí symbolicky na domácej pôde v Malage. Zahrá si tu finále Davis Cupu. Podujatie trvá od 19. do 24. novembra, pričom domácich Španielov čaká vo štvrťfinále súboj s Holandskom. „Som nadšený, že to bude práve tam,“ hovorí legendárny Rafa.

Nadal ešte ako tínedžer pomohol v roku 2004 v Seville národnému tímu k finálovému triumfu v DC nad USA 3:2. „Teším sa, že na záver budem reprezentovať svoju krajinu. Uzavrie sa tak kruh od jednej z mojich prvých veľkých radostí v profesionálnom tenise,“ dodal s odkazom na niekdajší úspech v Seville. Vo svojej kariére nazbieral priam neuveriteľných 92 titulov na okruhu ATP a štrnásťkrát triumfoval na svojom najobľúbenejšom antukovom turnaji Roland Garros. Je to historicky najviac spomedzi všetkých hráčov.

Nedá sa opomenút, že štyrikrát vyhral US Open a dvakrát sa tešil zo singlového prvenstva na Australian Open, aj vo Wimbledone. Antukový mág má na konte dve zlaté olympijské medaile. Jednu získal v Pekingu v roku 2008, keď zdolal vo finále singlu Čiľana Fernanda Gonzaleza. Druhú zas získal v Riu de Janeiro 2016, kde sa tešil z výhry v debli s Marcom Lopezom.

Na vrchole svetového rebríčka strávil 209 týždňov a päťkrát ukončil na rok na poste jednotky. V najlepšej desiatke figuroval nepretržite od roku 2005 až do marca tohto roka a štyrikrát triumfoval v drese svojej krajiny v Davis Cupe.

Zdravie ho ku koncu hráčskej kariéry potrápilo. Problémy s členkom, zápästím, kolenom, lakťom a bruchom spôsobili, že vynechal 16 grandslamových turnajov a päťkrát na majoroch odstúpil v priebehu turnaja, pripomenula agentúra TASR s odvolaním na AFP.

Vamos, Rafa

Na koniec Nadalovej kariéry reagujú športové legendy z celého sveta. Prinášame ti pár reakcií a odkazov, ktoré adresovali tenistovi, ktorý navždy zanechá symbolickú stopu na nejednom dvorci. Zozbierala ich TASR.

Bývalý švajčiarsky tenista a veľký Nadalov rival Roger Federer mu zložil obrovskú poklonu. „Úžasná kariéra, Rafa! Dúfal som, že tento deň nikdy nepríde. Ďakujem ti za nezabudnuteľné spomienky a všetky tvoje neuveriteľné úspechy v hre, ktorú milujeme. Bola to pre mňa česť,“ vyjadril sa.

Reagoval aj Jannik Sinner. Ide o talianskeho tenistu a súčasný lídra rebríčka ATP. „Mal som neuveriteľné šťastie, že som ho mohol spoznať aj po ľudskej stránke, je to neuveriteľný človek. Dával nám neoceniteľné lekcie ako zvládať ťažké situácie na kurte. Všetko má svoj začiatok a koniec. Je to smutná správa, ale len on vie, ako sa cíti,“ vyjadril sa.

Jeho odchod nenechal chladným ani legendu portugalského futbalu. „Rafa, máš za sebou neuveriteľnú kariéru. Tvoje odhodlanie, vášeň a neuveriteľný talent inšpirovali milióny ľudí na celom svete. Bolo mi cťou byť svedkom tvojej športovej cesty. Gratulujem k neuveriteľnej kariére! Uži si svoj odchod do športového dôchodku,“ uviedol Cristiano Ronaldo.

Bez reakcie nemohla zostať ani španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF). Napísali, že Rafael je jeden z najlepších športovcov, akých ich krajina kedy vychovala. „Ďakujeme ti, Rafa, za tvoje tituly a úspechy, ktoré si dosiahol. Vamos, Rafa!“ uzavreli pamätným výkrikom.

Emotívne slová napísal aj Nick Kyrgios, austrálsky tenista, s ktorým si nie vždy vedeli prísť na slovo. „Rafa, neodchádzaj do športového dôchodku, chcem si s tebou ešte naposledy zahrať. Mali sme nezhody, ale bol si skvelý bojovník na kurte. Prajem ti len to najlepšie v novej kapitole tvojho života,“ priznal tenista.

Zdroje: Instagram/rafaelnadal, ATP Tour, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá