„Ľadový medveď“ o otužovaní: Pomôže ti táto čarovná formulka. So studenou vodou dáš zbohom stresu aj chorobám (ODBORNÍK)

  • Otužovanie posilňuje imunitu a redukuje stres bez vedľajších účinkov
  • Začiatočníci, pozor: Nepodceňujte prípravu a počúvajte svoje telo
otužovanie
Ilustračné foto Pexels.com/Pixabay, Jaroslav Shuraev
  • Otužovanie posilňuje imunitu a redukuje stres bez vedľajších účinkov
  • Začiatočníci, pozor: Nepodceňujte prípravu a počúvajte svoje telo

Pre mnohých z nás je sprcha každodennou súčasťou. Teplý prúd vody po náročnom dni vie dopriať ten správny odpočinok, ale aj zmyť starosti. Ak však omylom „drcneme“ do kohútika a začne tiecť studená, spanilé výkriky a nadávky počujú často až susedia.

Studená sprcha je preto pre väčšinu skôr dočasným stavom, keď je porucha v dodávke teplej vody. O benefitoch studenej sprchy, kúpania a celkovo otužovania sa však hovorí toľko, že jej podľahli už mnohí – a nevedia si to vynachváliť.

K rozhovoru a diskusii o tých najlepších benefitoch otužovania prijal pozvanie aj profesionál vo svojej oblasti – kondičný tréner, masér a zakladateľ Centra zdravého tela, Denis Patráš. Ten sa venuje otužovaniu už nejaký ten piatok a podelil sa s nami o vlastné skúsenosti, ako aj skúsenosti z práce s klientmi.

Otužovanie má benefitov na rozdávanie

Napriek prvotne prežívanej nechuti skúša otužovanie stále viac ľudí. Aké sú hlavné benefity, pre ktoré sú ochotní túto, pre niektorých mučiacu, techniku podstúpiť? Tie najčastejšie približujú aj odborníci:

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: Own Your Health/Cold Showers: What´s the evidence?, Plos One Journals:/Geert A. Buijze et. al., Science Direct/Mahmoud R.M. El-Ansary et. al., Centrum zdravého tela, Science Direct/Nicolai A. Shevchuk

Najnovšie videá

Trendové videá