Šimkovičová chce sprísniť jazykový zákon na štýl Mečiara. Hrozia sankcie do výšky 2 500 eur

  • Prísnejšie pravidlá, nové sankcie a kontroly
  • Novela jazykového zákona prináša veľké zmeny, ktoré vzbudzujú pozornosť
17092024_tk_mk_7072861
TASR/Dano Veselský
  • Prísnejšie pravidlá, nové sankcie a kontroly
  • Novela jazykového zákona prináša veľké zmeny, ktoré vzbudzujú pozornosť

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky oznámilo plán na novelizáciu zákona o štátnom jazyku, ktorý by mal sprísniť dohľad nad používaním slovenského jazyka v úradnom styku.

Ako informuje Denník N, cieľom pripravovanej novely je zjednotiť pravidlá používania štátneho jazyka a odstrániť nejasnosti v jeho výklade, ktoré často vedú k porušovaniu zákona.

Ministerstvo avizuje, že novela rešpektuje práva národnostných menšín a bude v súlade s medzinárodnými zmluvami.

Potreba novely a súčasná právna úprava

Ministerstvo tvrdí, že novela vznikla na základe aplikačnej praxe, ktorá odhalila problémy s dodržiavaním zákona. Podľa ministerstva často dochádza k porušovaniu ustanovení zákona práve kvôli jeho nejednoznačnému výkladu.

Aktuálne môžu sankcie uložené za nedodržanie zákona dosiahnuť od 50 do 2 500 eur, no uplatňujú sa len vo veľmi špecifických prípadoch.

Napríklad, ak verejná správa poskytne informácie ohrozujúce bezpečnosť občanov iba v cudzom jazyku a nedôjde k náprave, hrozia sankcie.

ministerstvo kultúry
zdroj: Startitup/Tomáš Gálffy

Novela sa usiluje rozšíriť dohľad nad používaním štátneho jazyka tak, aby pokrývala širšie spektrum verejného styku. V minulosti boli tieto pokuty a „jazykoví inšpektori“ zavedení už v roku 1995 počas vlády Vladimíra Mečiara.

Táto úprava zákona vtedy vyvolala kontroverzie, a to nielen medzi opozíciou, ale aj na medzinárodnej úrovni, kde čelila kritike zo strany národnostných menšín a maďarskej vlády.

Zvýšenie pokút a sprísnenie dohľadu

Nová novela zákona má za cieľ zvýšiť sadzby pokút a rozšíriť možnosti ich uplatňovania. Ministerstvo plánuje zefektívniť kontrolu nad dodržiavaním zákona a posilniť právomoci orgánov dohľadu. Tým sa majú minimalizovať opakované porušenia, ktoré doteraz zostávali bez zásadných postihov.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová potvrdila, že sprísnený dohľad bude zahŕňať nielen vyššie pokuty, ale aj nové formy kontroly, ktoré majú zabezpečiť záväzné používanie štátneho jazyka vo verejnom styku.

Zákon má za cieľ posilniť pozíciu slovenského jazyka ako hlavného komunikačného nástroja v spoločenskom, politickom a kultúrnom živote Slovenska.

Zásady dodržiavania štátneho jazyka

Ministerstvo zdôrazňuje, že používanie štátneho jazyka v komunikácii s občanmi je základným predpokladom fungovania spoločnosti.

Zákon preto stanovuje, že všetky verejné inštitúcie a organizácie by mali zabezpečiť, aby informácie určené verejnosti boli dostupné v slovenskom jazyku, píše TASR.

Zároveň rezort ubezpečuje, že novela bude rešpektovať práva národnostných menšín a ich jazykov. Pripomína, že Slovensko rešpektuje medzinárodné záväzky, a novela zákona bude tieto záväzky zohľadňovať.

Podľa ministerstva novela neohrozí možnosť používania menšinových jazykov, ale posilní postavenie slovenčiny ako štátneho jazyka v rámci verejného styku.

Reakcie a očakávané dopady novely

Zverejnenie informácií o pripravovanej novele zákona vyvolalo rôzne reakcie. Niektorí odborníci varujú pred prílišným sprísnením zákona, ktoré môže obmedziť národnostné menšiny v používaní ich jazyka.

Podobné kroky v minulosti vyvolali kontroverzie, najmä na juhu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina.

Návrh na posilnenie právomocí štátneho dohľadu pripomína prísne opatrenia z čias tretej vlády Vladimíra Mečiara a môže polarizovať verejnosť.

Zástancovia novely však tvrdia, že efektívne zabezpečenie štátneho jazyka je potrebné pre zachovanie národnej identity a jednoty. Tí, ktorí návrh podporujú, veria, že sprísnené pravidlá sú krokom k posilneniu suverenity Slovenska.

Plánovaná implementácia

Novela zákona o štátnom jazyku je súčasťou legislatívneho plánu vlády na rok 2024. Ministerstvo avizuje, že návrh by mal byť predložený na verejné pripomienkovanie, čím sa otvára priestor pre diskusiu o podobe zákona.

Po schválení má novela nadobudnúť účinnosť začiatkom roka 2025. Celý proces novelizácie bude závisieť aj od reakcií verejnosti a odborníkov na jazykové práva.

Zdroje: Denník N, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá