Šimkovičová sprísni jazykový zákon, hrozia pokuty až 2 500 eur /SNKZ#164

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 11. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Ministerstvo kultúry SR pripravuje novelu zákona o štátnom jazyku, ktorá sprísni dohľad nad používaním slovenčiny v úradnom styku. Ministerka Martina Šimkovičová potvrdila, že sa pripravujú nové formy kontroly a vyššie pokuty.

V najnovšej epizóde relácie Zo zákulisia politiky poslanec Rudolf Huliak otvorene hovorí o svojom vzťahu s Andrejom Dankom a dôvodoch, prečo sa doteraz neospravedlnil Lucii Plavákovej. Vyjadruje sa aj k svojej podpore koalície a k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Peter Pellegrini vymenoval Kamila Šaška za nového ministra zdravotníctva, ktorý má nahradiť Zuzanu Dolinkovú. Šaško, nominant strany Hlas, čelí kritike opozície za nedostatok skúseností v zdravotníctve a za možné prepojenia s finančnou skupinou Penta.

Hurikán Milton zasiahol Floridu a strednú Ameriku s ničivou silou. Tisícročná povodeň v meste St. Petersburg a tornádo v okrese St. Lucie si vyžiadalo obete na životoch. Viac ako tri milióny ľudí zostali bez elektriny a záchranné tímy evakuujú obyvateľov postihnutých oblastí.

Slovensko, spolu s Rakúskom a Maďarskom, zostáva závislé na ruskom plyne, zatiaľ čo väčšina Európy sa od neho odpútala. Európska únia vybudovala nové kapacity na privádzanie skvapalneného zemného plynu a znížila dovoz ruského plynu na 8 percent.

Slovenská vláda plánuje od budúceho roka ponúknuť štátne dlhopisy bežným občanom, pričom prvá emisia bude vo výške 300 miliónov eur. Dlhopisy budú dostupné prostredníctvom bánk, s minimálnou investíciou 1000 eur a budú oslobodené od daní a odvodov.

Antukový kráľ ohlásil koniec kariéry

Situácia na Blízkom východe je napätá po iránskom útoku na Izrael, ktorý spôsobil rozsiahle škody napriek izraelskej protivzdušnej obrane. Izrael pripravuje tvrdú odvetu, pričom analytici predpokladajú útok na konvenčné vojenské ciele v Iráne.

Litva posilňuje svoju obranu na hranici s ruskou Kaliningradskou oblasťou inštaláciou protitankových prekážok alebo tzv. „dračích zubob“. Tieto opatrenia sú súčasťou širšieho plánu na opevnenie strategických bodov na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom.

Rafael Nadal, španielsky tenisový fenomén, oznámil ukončenie svojej profesionálnej kariéry. počas ktorej získal 20 grandslamových titulov, vrátane rekordných 14 víťazstiev na Roland Garros. Po ukončení kariéry sa plánuje venovať rodine a charitatívnej práci.

Slovenská pošta od roku 2025 zvyšuje tarify v reakcii na rastúce náklady a klesajúci záujem o poštové služby. Očakáva sa výrazný pokles objemu listových zásielok a poštových poukazov. Zdražovanie čaká aj vodičov. Po novom sa zvýši cena ročnej diaľničnej známky zo 60 na 90 eur.

ČSOB banka plánuje víkendovú odstávku od soboty 12. októbra do nedele 13. októbra, počas ktorej budú obmedzené online služby, ale platby kartou a výbery z bankomatov zostanú funkčné. Banka tiež zaviedla možnosť prijímania okamžitých platieb, no ich odosielanie bude dostupné až budúci rok.

Prepravná spoločnosť Bolt rozširuje svoje služby v Bratislave o novinku Bolt Send, ktorá umožňuje doručovanie balíkov prostredníctvom aplikácie. Hlavnými výhodami služby sú rýchle doručenie, sledovanie zásielky v reálnom čase a cenník priamo v aplikácii.

Európska lieková agentúra začala skúmať bezpečnosť liekov s obsahom finasteridu a dutasteridu, ktoré sa používajú na liečbu vypadávania vlasov a problémov s prostatou. Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred vedľajšími účinkami, vrátane depresie a samovražedných myšlienok.