Politici reagujú na nového ministra zdravotníctva. „Je to sklamanie,“ udrela Cigániková

  • Kamil Šaško vo funkcii vystriedal Zuzanu Dolinkovú
  • Tomáš Drucker, Jana Bittó Cigániková a Roman Michelko reagujú
Tomáš Drucker, Jana Bittó Cigániková
Startitup/Matej Martinec
  • Kamil Šaško vo funkcii vystriedal Zuzanu Dolinkovú
  • Tomáš Drucker, Jana Bittó Cigániková a Roman Michelko reagujú

Slovensko ma nového ministra zdravotníctva. Vo štvrtok (10. 10.) prezident Peter Pellegrini vymenoval do funkcie Kamila Šaška (Hlas-SD), ten predtým zastával pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. Šaško v čele rezortu nahradil dnes už exministerku Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). 

„Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností,“ vyhlásil na margo nového ministra minister vnútra a líder Hlasu Šutaj Eštok.

Otázniky však vyvoláva fakt, Šaško doteraz nepôsobil v sektore zdravotníctva, aj keď podľa svojich slov pochádza z lekárskej rodiny

Z jeho nominácie naopak neboli nadšené opozičné strany ani bývalí ministri. Líder SaS Branislav Gröhling uviedol, že jeho menovaním „strana Hlas hazarduje so zdravotníctvom“. Prízvukuje, že s celou odbornou verejnosťou požadovali, aby rezort zdravotníctva riadil skúsený manažér, ktorý pozná sektor, rozumie potrebám pacientov a lekárov a kľúčoví hráči ho budú rešpektovať.

Startitup medzi politikmi zisťoval, čo hovoria na nového ministra, či je Šaško, tak ako to tvrdí predseda Hlasu Šutaj Eštok, uznávaný odborník s medzinárodnými skúsenosťami, ale aj, či môžu byť problémom jeho nedostatočné skúsenosti a autorita v zdravotníckom sektore.

Drucker: „Je to mladý a schopný človek.“ Cigániková hovorí o „sklamaní“

„Kamila Šaška poznám, je to mladý a veľmi vzdelaný a schopný človek. Je to predovšetkým finančák a ja si myslím, že ministerstvo zdravotníctva potrebuje človeka s pohľadom cez peniaze,“ hovorí pre Startitup minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). 

„Dnes je pomerne veľa peňazí v zdravotníctve, no nemyslím, že to všetci tak cítia. Či už pacienti, ani lekári, takže si to vyžaduje človeka, ktorý sa bude pozerať, kde sa tie peniaze nachádzajú.“

Podľa neho má Šaško odhodlanie a pokoru na to, aby sa vedel obklopiť správnymi ľuďmi.

Tomáš Drucker
zdroj: Startitup/Matej Martinec

Iný názor má poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková: „Je to sklamanie v tom zmysle, že tento človek ešte nezanechal žiadnu stopu v zdravotníctve. Nikto ho nepozná, nevieme a nepoznáme jeho názory, nevieme, čo sú jeho priority.“

Ako vraví, očakávali nomináciu, ktorá bude mať v zdravotníctve silné slovo. „Tým by sa mu ľahšie robili potrebné a často veľmi ťažké zmeny. Na druhej strane, pán minister povedal vo svojom prejave aj veci, ktoré nás potešili a s ktorými plne súhlasíme.“

Považuje to za demokratické rozhodnutie demokraticky zvolenej vlády. „Budeme sa pozerať na to, čo pán minister dokáže, ale mrzí nás, že to nie je meno, ktoré by to v zdravotníctve malo ľahšie,“ dodáva poslankyňa.

Podľa poslanca Romana Michelka (SNS) je nový minister v poriadku človek s veľmi dobrým životopisom, ktorý študoval na najprestížnejších univerzitách. „Je to ekonóm. Ľudia, ktorí ho poznajú, vedia, že má kreatívne myslenie a manažérske spôsoby. Na zdravotníctvo treba naozaj krízového manažéra s víziou,“ uzatvára Michelko.

Zdroj: Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá