Hurikán Milton si vyžiadal prvé obete: Pobrežie Floridy sa po katastrofe podľa odborníkov rapídne zmení

  • Hurikán Milton zasiahol Floridu silou tretej kategórie
  • Krajina začala počítať obete katastrofy
milton, florida
TASR/AP/Gerald Herbert
  • Hurikán Milton zasiahol Floridu silou tretej kategórie
  • Krajina začala počítať obete katastrofy

Hurikán Milton na Floride zasiahol obrovskou silou a prvé obete hlásili už včera, ako sme ťa informovali. Šerif okresu St. Lucie zverejnil prvý počet obetí až dnes, za úmrtia môžu podľa neho tornáda.

Ako informuje TASR, najmenej hurikán Milton si vyžiadal najmenej 16 obetí na životoch. Milton Floridu zasiahol ako hurikán tretej kategórie, vietor dosiahol rýchlosť až 205 kilometrov za hodinu. 

Podľa analytikov by škody spôsobené týmto hurikánom, ktorý bol piatym najsilnejším svojho druhu v histórii, mohli len samotné poisťovne vyjsť až na 100 miliárd dolárov.

Búrka, dážď a záplavy, ktoré so sebou priniesol Milton, zasiahli najmä husto osídlené oblasti miest Tampa, St. Petersburg, Sarasota a Fort Myers. Za väčšinu úmrtí, ktoré hlásia z okresu St. Lucie, môžu tornáda, ktoré sa prehnali mestom Fort Pierce.

Tornáda zničili celé domácnosti, modulárne domáce spoločenstvo pre dôchodcov a zdvihli celé domy aj s ľuďmi vo vnútri. „Všetko, čo stálo v dráhe hurikánu alebo tohto tornáda, je preč,“ oznámil Šerif. 

Pobrežie Floridy už nikdy nebude rovnaké

Portál IFL SCIENCE tvrdí, že po hurikáne Milton už rozprávkové pobrežie Floridy nebude vyzerať rovnako. Ako vysvetľujú, hurikány vytvárajú silný vietor a zmeny tlaku nad morom, čo znamená, že natlačia veľké množstvo vody smerom k pobrežiu.

Búrkové vlny spôsobia abnormálne stúpanie morskej vody na pevninu, čo je aj dôvodom väčšiny úmrtí spojených s hurikánmi. Veľké záplavy však majú vplyv aj na geografické zmeny pobrežia. 

„Americká geologická služba (USGS) nedávno predpovedala, že 95 % piesočnatých pláží pozdĺž západného pobrežia Floridy bude počas pustošenia hurikánom Milton nepretržite zaplavených oceánskou vodou,“ vysvetľuje IFL SCIENCE.

Tieto záplavy si na plážach, samozrejme, vypýtajú svoju daň. Všetky pláže obrátené k oceánu budú čeliť obrovskému návalu vody, ktorá vytlačí piesok do vnútrozemia. To znamená, že hurikán pravdepodobne zmení tvar pobrežných oblastí, zablokuje cesty a poničí ochranné duny, ktoré Floridu chránia proti búrkam. 

„Naša počiatočná analýza, ktorá sa zaoberá snímkami zozbieranými Národným úradom pre oceán a atmosféru po hurikáne Helene, ukazuje, že na väčšine západného pobrežia došlo k preplávaniu alebo zaplaveniu a úplnej erózii dún, takže tieto ochranné duny už na mnohých miestach nie sú na svojom mieste,“ vyjadrila sa Kara Doran, vedúca fyzička USGS. 

Aj počas katastrofy sa šíria dezinformácie 

„Šíria sa nepravdivé informácie, že federálni zamestnanci, ktorí prišli ľuďom pomáhať, im prišli v skutočnosti vziať pôdu,“ uviedol Mayorkas. „Narazili sme na mĺkvych ľudí váhajúcich so získavaním pomoci, na ktorú majú nárok a ktorá im prinesie úľavu, pretože nepravdivé informácie do nich zasiali strach – a to je iba jeden príklad,“ tvrdí minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas.

„Zámerne šírené nepravdy majú skutočný vplyv na životy ľudí postihnutých katastrofou,“ zdôraznil Mayorkas.

Americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová varovali pred dezinformáciami, ktorých primárnym šíriteľom je kandidát Republikánskej strany na prezidenta Donald Trump. Mayorkas tiež poukázal na vyhrážky adresované zamestnancom Federálnej agentúry pre mimoriadne situácie (FEMA).

„V online prostredí sa šíria otrasné nenávistné správy. Tieto odsúdeniahodné prejavy ovplyvňujú ľudské životy a podnecujú ľudí k násiliu,“ uviedol Mayorkas.

Zdroje: Redakcia Startitup, SITA, USGS, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá