Mechanici prezradili, kedy by si mal vymeniť staré pneumatiky. Toto sú rozhodujúce faktory

  • Už dlho si nemenil pneumatiky?
  • Môžeš si tým poriadne zavariť
  • Takto spoznáš, kedy je ideálny čas na ich výmenu
autoservis
TASR/Ján Krošlák
  • Už dlho si nemenil pneumatiky?
  • Môžeš si tým poriadne zavariť
  • Takto spoznáš, kedy je ideálny čas na ich výmenu

Kúpou auta tvoje finančné problémy nezmiznú. Možno práve naopak, začnú. Mať auto neznamená len, že raz za čas natankuješ a si spokojný. Občas začne vydávať čudné zvuky, pri ktorých nevieš, či ich máš pre svoje finančné zdravie ignorovať alebo pre ohrozenie svojho fyzického zdravia začať riešiť. 

A podobne je to aj s pneumatikami. Možno si nevedel, kedy je vhodný moment na ich výmenu, mechanici však prezradili dôležité faktory. Ak jazdíš na staršom aute, neznamená to, že rovnako staré musia byť aj jeho pneumatiky.

Kedy sa pneumatika považuje za novú?

Podľa portálu Auto Swiat na toto bola vhodná poľská norma, ktorá kedysi uvádzala, že pneumatika je nová maximálne 36 mesiacov od dátumu výroby. Dnes už to tak neplatí. Ak bola pneumatika uložená v tmavej miestnosti, nebola používaná alebo umývaná, má vlastne ideálne parametre ako tá nová. 

Pre istotu by si mal však pneumatiky meniť 10 rokov od dátumu výroby. Nemal by si ich používať dlhšie, pretože sú jednoducho zlé, stvrdnuté. Najlepšie, ako zistiť, že je čas na výmenu pneumatík, je zájsť za mechanikom. Avšak podľa portálu Bridgestone to vieš zistiť aj doma. 

Skontroluj si hĺbku dezénu

To, že musíš meniť pneumatiky, ti povie úroveň ich opotrebenia, a teda hĺbka dezénu. Na Slovensku platí, že minimálna hĺbka dezénu musí mať úroveň 1,6 mm, ak ide o letné pneumatiky a 3 mm v prípade zimných. Hĺbka dezénu na novej pneumatike sa pohybuje medzi 8 až 10 mm. 

Každý model pneumatiky by mal mať v dnešnej dobe takzvaný indikátor opotrebenia pneumatiky, čo ti ľahšie napovie, kedy je pneumatika ojazdená a je čas ju vymeniť. Dá sa však vyžiť aj bez toho. 

Po koľkých rokoch by si mal vymeniť pneumatiky?

Niekto odporúča výmenu po desiatich rokoch, niekto po piatich. Mechanici z A.Anthony’s odporúčajú 5 rokov, pretože pneumatiky môžu po takejto dobe vykazovať značné známky opotrebenia ako vydutia či rezy, čo môže byť nebezpečné a hlavne nezákonné. Niekedy tieto poškodenia idú opraviť, inokedy musíš meniť celú pneumatiku. 

Napríklad na obvode pneumatiky vyslovene nemôžeš mať trhliny či poškodenia, ktoré by ukazovali kordovú kostru alebo ju hocijako narúšali. To ti však určite príde logické, ak si už niekedy auto šoféroval. Nielenže sú tieto poškodenia nebezpečné, sú aj právnym predpisom zakázané. 

Auto nemusíš kontrolovať len vtedy, keď stojí. Poškodenie pneumatík si môžeš všimnúť aj počas jazdy. Zvýš opatrnosť vtedy, keď počuješ nadmerný hluk alebo máš pocit, že auto má menšiu stabilitu na vozovke. 

Správny tlak v pneumatikách 

Väčšina vodičov zanedbáva aj kontrolu tlaku, avšak správny tlak v pneumatikách ti zaručí bezpečnosť. Pri autách sa správne hodnoty tlaku typicky pohybujú okolo 2,3 baru. Môže to byť viac, môže to byť menej, záleží od typu auta. Ak máš tlak nízky, zvyšuješ tým riziko nehody, pretože auto bude mať nižšiu stabilitu na vozovke. 

Ak máš tlak naopak vysoký, značí to nadmerné opotrebenie v strednej časti pneumatiky a to predstavuje znížený komfort jazdy a zvýšenie opotrebovanie zavesení na vozidle. 

Na prezutie letných gúm za zimné máš síce ešte niečo vyše mesiaca, no určite nepodceňuj svoju bezpečnosť a bezpečnosť iných. Na Slovensku musíš prezuť pneumatiky od 15. novembra do 31. marca a to najmä v prípade, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy. 

Zdroje: Auto Swiat, Bridgestones, A.Anthony

Najnovšie videá

Trendové videá