VEĽKÝ PREHĽAD: Vieme, čím sa Slovákom oplatí kúriť a na čom najviac ušetria (ZISTENIA + CENY)

  • Pozreli sme sa na to, čím sa oplatí kúriť najviac
  • Zisťovali sme, koľko aktuálne zaplatíš za teplo
  • Ide o súboj dreva so zemným plynom
Na snímke muž a plynový kotol a radiator.
Ilustračné foto Zdroj: Canva, Freepik
  • Pozreli sme sa na to, čím sa oplatí kúriť najviac
  • Zisťovali sme, koľko aktuálne zaplatíš za teplo
  • Ide o súboj dreva so zemným plynom

Zima sa blíži. Nejde o žiadny teaser k novému seriálu, skutočná zima nastupuje na ostro už tieto dni. Aj keď vonku ešte stále vykukne slniečko a cez deň sa môže javiť náznak babieho leta, noci sú už chladné. V prípade, že patríš do skupiny ľudí, ktorá si teplo zabezpečuje sama, vieš, že je už načase začať.

Avšak túto zimu môže komplikovať aj schválenie konsolidačného balíčka. Dvíha sa DPH, ceny všetkého rastú a človek si tak musí veľmi dobre premyslieť, čím bude túto zimu kúriť. Prinášame ti teda prehľad toho, čo sa ti oplatí najviac aj koľko ťa to bude stáť.

Za plyn priplatíš

Domácnosti budú musieť poriadne siahnuť do vrecka. Ako sme ťa informovali v tomto článku, hovorí sa o zvýšení cien plynu o približne 25 až 30 %. Odborníci očakávajú, že v dôsledku vyšších cien plynu si budeš musieť priplatiť za teplú vodu a aj za teplo, v prípade, že kúriš plynom.

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) upozorňuje, že po zrušení dotácií sa náklady na teplo a vodu zvýšia, a to aj bez plánovaného zvýšenia DPH. „Očakávame, že len v dôsledku zvýšenia DPH na 23 %, zaplatí priemerná domácnosť za teplo ročne o 30 až 35 eur viac,“ uviedol predseda SZVT Stanislav Janiš.

Zdôrazňujú, že ak sa zníži DPH na elektrinu, mala by vláda urobiť to isté aj pre dodávky tepla zo systémov centrálneho zásobovania (CZT). „Neexistuje žiadny dôvod, prečo by domácnosti napojené na CZT mali byť v nevýhode oproti tým, ktoré používajú elektrinu na výrobu tepla a teplej vody,“ povedal predseda.

Konsolidácia verejných financií zahŕňa zvýšenie DPH zo súčasných 20 % na 23 %, zníženie sadzby z 10 % na 5 % a zavedenie novej 19-percentnej DPH na určité položky, vrátane elektrickej energie. Vláda však zatiaľ nezvažuje zaviesť túto 19-percentnú DPH aj na teplo.

Nejde o dramatický nárast

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zverejnil priemerné ročné náklady domácností na teplo v predminulom roku. V roku 2022 si za teplo v byte priemerný občan zaplatil 655 eur. O čosi horšie by to bolo minulý rok, keby vláda prestala poskytovať zavedenú pomoc s cenami energií. Vlani by si si totiž bez pričinenia štátu zaplatil až 1 098 eur. V rokoch 2023 až 2024 sa ale vďaka dotáciám domácnosti udržali na úrovni z roku 2022.

V roku 2025 sa však predpokladá, že dotácie už nebudú. Napriek tomu, že minister financií Ladislav Kamenický hovorí minimálne o adresnej pomoci, zatiaľ čo Robert Fico nevylúčil ani tú plošnú. Písal o tom napríklad spravodajský portál Pravda.

Ak by ale vláda predsa len prestala poskytovať pomocnú ruku, obyvatelia by sa museli pripraviť na prudký nárast cien. Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík v relácii TA3 uviedol, že je prirodzené, že s rastom nákladov na prácu stúpajú aj ceny komodít, vrátane elektriny a plynu.

Odborníci síce tvrdia, že ceny výrazne porastú, avšak na druhej strane Holjenčík tvrdí, že až také zlé to nebude. Uviedol, že zatiaľ čo v niektorých segmentoch pôjde cena vyššie, nebude to také dramatické. Analytici podľa neho operujú s číslami, ktoré sa nezakladajú na skutočnostiach. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Aké budú ceny

Z nedávnej analýzy ÚRSO vyplýva, že cena skutočne nebude taká vysoká. Z prvotných odhadov v tarifách D1 odberatelia, ktorí na plyne iba varia, zaplatia mesačne niečo málo navyše. Za rok pre nich cena za plyn vychádza na 14,20 eura. V prípade, že na plyne varíš aj ohrievaš teplú vodu, bude to mesačne cca 16 eur s DPH. Ročne to vychádza priemerne 221 eur, uvádza TA3.

V tarife D3, ktorá zahŕňa odberateľov, ktorí na plyne varia, pripravujú teplú vodu a nakoniec ním aj vykurujú, bude nárast cien badateľný najviac. Mesačne to bude o približne 38 eur s DPH viac. Ročne pôjde o zhruba 450 eur.

Dôležité je podotknúť, že vývoj cien, ktoré máme na Slovensku, závisí aj od toho, aké sú ceny na burze. Ceny sa tu v rokoch 2018, 2019 a 2020 a 2021 pohybovali na úrovni 19 eur. Avšak dnes sa pohybujú okolo 38 až 40 eur.

Drevo verzus brikety

Pri súčasných cenách za energie sa podľa odborníkov a analytikov najviac oplatí kúriť drevom. Píše o tom v blogu aj reťazec Mall. Podľa aktuálneho cenníka Lesov Slovenskej republiky za palivové drevo v roku 2024 zaplatíš od 37 do 70 eur. Záleží, aký typ dreva si vyberieš. Cena sa počíta na meter kubický.

V prípade dreva z ihličnanov je suma s DPH 37,20 eur, listnatého tvrdého 69,60 eur a listnatého mäkkého 42 eur za meter kubický. Portál Les píše, že zvoliť môžeš buď samotné drevo, alebo brikety. Medzi týmito druhmi paliva sú ale viaceré rozdiely.

Vysvetľujú, že v briketách sa vlhkosť pohybuje okolo 8 %, čo znamená, že pri kúrení briketami sa len malá časť energie nepremení na teplo, ale spotrebuje sa na odparenie vody. Z 1 kg brikety treba odpariť maximálne 0,08 litra.

Na čo treba myslieť pri kúrení drevom

  • Čerstvo vyrúbané drevo obsahuje 60 % vody, je nutné ho sušiť aspoň 2 roky.
  • Vlhké drevo produkuje oveľa viac sadzí, zanáša komín.
  • Smrek, borovica, breza je mäkké drevo s nižšou hustotou, horí rýchlejšie a je vhodné na zakurovanie.
  • Dub, buk je drevo tvrdé, je vhodné na vykurovanie počas dňa i noci.
  • Drevo na vykurovanie musíš najprv zakúpiť a upraviť.
  • Polienka musíš niekde skladovať.
  • Na vykurovanie nie je každé drevo vhodné.
  • Kachle aj komín vyžadujú náročné čistenie.
  • V skladovanom dreve sídli drobný hmyz.
  • Myslieť musíš na upratovanie a vynášanie popola.
  • Neustále musíš udržiavať zásobu dreva blízko kachlí v interiéri.
  • Prikladanie je nekončiaci proces, povinnosť prikladania máš vo dne aj v noci.

Zdroj: Mall

Naopak drevo môže mať rôznu vlhkosť. Od 50 %, keď je čerstvé, po 20 % po správnom sušení. Pri kúrení drevom sa značná časť energie, ktorá je v ňom ukrytá, nepremení na teplo, ale spotrebuje sa na odparenie vody. Počas spaľovania 1 kg suchého dreva treba odpariť  až 0,2 litra vody. Pri 100 kg dreva treba odpariť až 20 litrov vody.

Svoju úlohu zohráva aj výhrevnosť. Brikety majú výhrevnosť 18,7 MJ/kg. Suché tvrdé listnaté drevo 13,9 MJ/kg.

Porovnanie cien

Vlani na svojom webe Pravda zverejnila veľké porovnanie cien kúrenia za rok 2022. Z ich analýzy vyplynulo, že v tomto roku bolo kúrenie drevom v akumulačnej kachľovej peci najvýhodnejšie, spolu s kúrením plynovým kondenzačným kotlom. Zo zhromaždených údajov následne vypočítali ročné náklady na vykurovanie vzorového rodinného domu.

Ekonomicky najmenej výhodná bola kombinácia kúrenia kotlom na drevené pelety a radiátorov. V takomto prípade domácnosť zaplatila ročne 1 725 eur. Druhé najnevýhodnejšie bolo elektrické odporové podlahové kúrenie, ktoré vyšlo na 1 528 eur ročne. Podobná cena bola pri elektrickom kotle v kombinácii s radiátormi (1 449 eur) a pri elektrickom kúrení konvektormi (1 428 eur).

Obrovský skok zaznamenali pri plyne. Plynový štandardný kotol v kombinácii s radiátormi vyšiel domácnosť len 614 eur ročne, zatiaľ čo plynový kondenzačný kotol v kombinácii s radiátormi len 579 eur. Pri kotle na hnedé uhlie v kombinácii s radiátormi išlo o sumu 1 033 eur a pri tom na čierne 711 eur.

Ak zvažuješ kotol na kusové drevo kombinovaný s radiátormi, mysli na to, že v roku 2022 jeho využívanie stálo rodiny 751 eur ročne. Jedny z lepších čísiel má už splyňovací kotol na kusové drevené palivo. V kombinácii s radiátormi zaň rodina zaplatila 632 eur ročne. Sálavé vykurovanie krbom alebo pecou zas vyšlo len na 581 eur za rok.

Plyn stále kraľuje

Portál O plyne minulý mesiac prepočítal, čo stojí kúrenie plynom, vodou, elektrinou či drevenými peletkami. Do analýzy započítali približné ročné náklady na palivo, servis zariadenia aj dovoz. Ako porovnanie dopadlo si môžeš pozrieť v tabuľke nižšie.

Ročné prevádzkové náklady na vykurovanie

  • Zemný plyn – 601 eur
  • TČ – voda/vzduch – 624 eur
  • Elektrina (priamovýhrevné zariadenia) – 1 264 eur
  • Elektrina (teplovodné zariadenia) – 1 338 eur
  • Drevené peletky – 761 eur

Zároveň na svojom webe uvádzajú aj to, čo sa oplatí z dlhodobého hľadiska. Vypočítali, že celkové náklady na vykurovanie počas 15-ročného obdobia stojí najviac tých, ktorí elektrinou (teplovodným zariadením). Suma sa vyšplhala na 29 507 eur za 15 rokov. Kúrenie priamovýhrevným zariadením (tiež elektrina) zaostáva len trochu, stojí 27 887 eur.

Lepšie je na tom kúrenie vzduchom alebo vodou, ktoré vychádza 25 868 eur na 15 rokov a drevenými peletkami, ktoré vyjdú na 24 520 eur na 15 rokov. Jednoznačným víťazom je plyn. Ak ním budeš kúriť 15 rokov, minieš priemerne 20 264 eur.

Zdroje: Archív Startitup, Pravda, TA3, ÚRSO, Archív Startitup, Mall, Lesy SR, Les, Pravda, O plyne

Najnovšie videá

Trendové videá