Veľký gigant sa točí v problémoch: Na východe Slovenska prišlo o prácu až 90 zamestnancov

  • Nový majiteľ sa rozhodol šetriť, preto jednu z energetických prevádzok úplne vyradil z prevádzky
  • O prácu prišlo už približne 90 zamestnancov
Na leteckej snímke z 20. októbra 2022 areál fabriky spoločnosti BUKÓZA HOLDING.
TASR/Milan Kapusta
  • Nový majiteľ sa rozhodol šetriť, preto jednu z energetických prevádzok úplne vyradil z prevádzky
  • O prácu prišlo už približne 90 zamestnancov

Pred pár mesiacmi sme písali o problémoch, ktoré zažíva veľký zamestnávateľ vo Vranove nad Topľou. Zamestnanci sa sťažovali, že výplaty meškajú. K tomu sa pridali pokuty a pokles tržieb. Medzitým Bukóza Holding zmenila majiteľa. Novým vlastníkom sa stal Roman Staněk spolu s RIQ Investments.

Český investor po prevzatí fabriky narazil na dlh presahujúci 100 miliónov eur, informujú Hospodárske noviny. Nový majiteľ oznámil, že sa im podarilo presunúť obchodné dlhy na splátkový kalendár, a teraz sa dohadujú o ďalších záväzkoch.

Okrem toho visí nad firmou pokuta 12 miliónov eur od Environmentálneho fondu, ktorá súvisí s neuhradenými emisnými povolenkami. Riešenie tejto situácie je zatiaľ nejasné.

Zrušenie prevádzky

Bukóza Holding zaviedla úsporné opatrenia, pretože výroba celulózy je drahšia ako jej predaj. Predsedníčka Odborového zväzu Drevo, lesy, voda (OZ DLV) Vlasta Szabová to oznámila po štvrtkovom stretnutí s vedením firmy, odborármi a zamestnancami.

Majiteľ Roman Staněk povedal pre TASR, že za tri mesiace od prevzatia firmy výrazne znížili náklady. „Ušetrili sme na všetkých prevádzkových materiáloch, ako štiepke, olejoch, energiách a podobne. Spoločnosť sa stala efektívnejšou,“ vysvetlil.

Podľa OZ DLV predtým v Bukocel Energetika pracovalo asi 100 zamestnancov. Deväťdesiat z nich odišlo dohodou s odmenou od zamestnávateľa, no bez uvedenia dôvodu. „V skutočnosti došlo k zrušeniu prevádzky a prvotnou príčinou skončenia pracovného pomeru boli organizačné dôvody,“ dodala Szabová.

Staněk uviedol, že vo firme fungovali dve energetické spoločnosti, z ktorých jednu sa rozhodli odstaviť. „Odstavenie fabriky spôsobilo, že sme museli prepustiť 90 zamestnancov, čo spoločnosti ušetrí približne 1,2 až 1,5 milióna eur mesačne, v závislosti od objemu výroby,“ dodal.

Omeškané mzdy

Zamestnanci sa obrátili na odbory kvôli meškajúcim a neúplným výplatám. Augustové mzdy dostali až 1. októbra, no len 73,4 % z celkovej sumy. Zvyšok im prišiel až 9. októbra.

Staněk vysvetlil, že oneskorenie spôsobili povinnosti ohľadom emisných povoleniek za rok 2023. „Ak by sme tieto povolenky nezaplatili, hrozila by nám veľká pokuta,“ uviedol.

Podľa odborov sa nový majiteľ snaží znížiť mzdové tarify dohodnuté v kolektívnej zmluve o 12 až 16 %. Staněk však tvrdí, že odbory nie sú pod žiadnym tlakom. „Diskutujeme o potrebe znížiť počet zamestnancov a upraviť osobné dekréty podpísané bývalým manažmentom,“ uviedol.

Staněk zdôraznil, že firma sa teraz snaží postaviť na nohy po zlých rozhodnutiach predošlého vedenia. Tie za sebou zanechali dlh presahujúci 100 miliónov eur. „Bude trvať roky, kým sa situácia otočí. Investície, najmä do novej energetiky, budú nevyhnutné,“ dodal.

Dlh predstavoval 130 miliónov eur

Firma plánuje získať štátne stimuly, aby udržala výrobu v Hencovciach efektívnu. Podľa Staněka sa majú zmeny, vrátane prechodu na jednotnú obchodnú spoločnosť, uskutočniť do roku 2025, čo má pomôcť znížiť náklady a zjednodušiť riadenie.

OZ DLV apeluje na štátne inštitúcie a obchodné spoločnosti, aby venovali pozornosť situácii v Bukóza Holding. „Je potrebné postaviť sa na stranu nielen zamestnancov, ale aj občanov tohto regiónu,“ zdôraznil odborový zväz.

Do Bukóza Holding vstúpila RIQ Investments v lete 2024, pričom sa spoliehala na podporu Eximbanky a Ministerstva životného prostredia SR, ktorému firma dlhovala 20 miliónov eur. Nový majiteľ prevzal podnik s dlhom 130 miliónov eur.

Ústredie práce oznámilo, že tento rok nezaznamenalo žiadne hromadné prepúšťanie na úrade práce vo Vranove nad Topľou.

Zdroje: hnonline.sk, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá