Antikampaň Šutaja Eštoka proti Korčokovi má dohru: Ministrom vnútra sa môže zaoberať generálna prokuratúra

  • Mimovládne organizácie označili rozhodnutie úradov za absurdné
  • Správne orgány sa s prípadom podľa nich vysporiadali laxne
Na snímke vľavo neúspešný kandidát na prezidenta 2024 Ivan Korčok a napravo minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka môže riešiť generálna prokuratúra. (Ilustračné foto) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
  • Mimovládne organizácie označili rozhodnutie úradov za absurdné
  • Správne orgány sa s prípadom podľa nich vysporiadali laxne

Kauza okolo Matúša Šutaja Eštoka a prezidentskej kampane ešte nie je na konci. Ako informoval Denník N, minister vnútra mal podporovať súčasného prezidenta Petra Pellegriniho neštandardným spôsobom. Písal statusy namierené proti jeho protikandidátovi Ivanovi Korčokovi.

Tri mimovládne organizácie totiž dnes informovali, že aj napriek tomu, že Okresný úrad Bratislava rozhodol, že skutok nie je priestupkom a zákon o volebnej kampani neporušil, oni sa nevzdávajú. Memo98, Nadácia Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko sa obracajú na generálnu prokuratúru. Rozhodnutie označili za absurdné.

Porušovanie pravidiel

Celý prípad sa týka predvolebnej kampane. Práve počas jej monitoringu mimovládna organizácia Memo98 natrafila na príspevky na sociálnej sieti aktuálneho ministra vnútra. Išlo o platenú kampaň na sociálnych sieťach spoločnosti Meta (Facebook aj Instagram) troch predstaviteľov strany Hlas, teda strany predsedu NR SR a kandidáta na prezidenta Petra Pellegriniho.

Šutaj Eštok totiž nebol jediný. Príspevky sa objavili aj na sociálnych sieťach štátneho tajomníka ministerstva práce, soc. vecí a rodiny Braňa Ondruša (od júna poslanec Európskeho parlamentu) a štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Kamila Šaška (od včera ministra zdravotníctva).

Platené príspevky podľa mimovládok svojim obsahom možno považovať za materiály v neprospech jedného kandidáta, a to práve Ivana Korčoka. Táto aktivita je podľa nich odporujúca zneniu §2 ods. 1, v spojení s §2 ods.3 Zákona č. 181/2014 Z.z. o volebnej kampani.

Organizáciám sa podarilo zistiť, že materiály zaplatili spomínaní členovia strany Hlas, ktorí bolu už v tom čase zároveň aktívnymi predstaviteľmi verejnej moci. Najväčší problém vidia v prípade ministra vnútra, ktorého ministerstvo zodpovedá za spoluorganizáciu a férovosť volebného procesu a za dodržiavanie zákonných pravidiel. 

Sporné príspevky

Pokiaľ išlo o ministra Matúša Šutaja Eštoka, z jeho osobnému verejnému účtu vedenom spoločnosťou Meta (Facebook Page Matúš Šutaj Eštok, kde ho sleduje približne 103-tisíc užívateľov) boli v danom období zaznamenané viaceré platené reklamy. Jednou z nich bola napríklad taká, ktorá má nadpis Dôležitý odkaz pre kandidáta vojny – Ivana Korčoka“.

V ďalšej zas Šutaj Eštok uvádza, že „Korčok bude z paláca pracovať na páde tejto vlády.“ O nič miernejší nie je ani text pod nadpisom. „Som presvedčený o tom, že ak Ivan Korčok vyhrá prezidentské voľby, v paláci vznikne pravicovo-liberálna a progresívna bunka, ktorá bude od prvého dňa spochybňovať túto vládu,“ stojí v reklame.

Takto by sme mohli ešte chvíľu pokračovať, mimovládne organizácie upozorňujú totiž až na celkový počet 23 platených príspevkov. Išlo o rôzne typy všetky v neprospech kandidáta Ivana Korčoka. Píšu, že boli platené v období 23. marca až 4. apríla 2024. Čiže počas prezidentskej kampane.

Organizácie tiež informujú, že šéf rezortu vnútra do nich nalial približne 1 300 až 1 900 eur. Dosah reklamy na užívateľov rozhodne nebol zanedbateľný. Reklama sa podľa Memo98 zobrazila celkovo niekde na úrovni 819- až 980-tisíckrát. Keby sme si to premietli na počet potenciálnych voličov, nejde o vôbec malé číslo.

Absurdné rozhodnutie

Tento podnet posunuli aj príslušným orgánom, avšak nepochodili. Okresný úrad (OÚ) rozhodol, že nejde o priestupok. To považujú za absurdné. „Dňa 28. augusta OÚ BA rozhodol o zastavení konania voči ministrovi Matúšovi Šutajovi Eštokovi opierajúc sa o viacero tvrdení a interpretácií (text samotného rozhodnutia), ktoré považujeme často za účelové,“ napísala mimovládka.

Argumentujú tým, že platený príspevok zákon na Slovensku považuje za volebnú kampaň. O priestupok by tak nešlo len v prípade, že by si minister za príspevok nezaplatil.

Zároveň správny orgán uvádza, že k spáchaniu priestupku nedošlo, nakoľko zo strany obvineného neprišlo k aktívnemu propagovaniu kandidáta alebo ku konaniu vedenému v neprospech kandidáta, teda aktívnemu ovplyvňovaniu a formovaniu názorov voliča vo voľbách prezidenta SR 2024. „Toto tvrdenie je podľa nášho názor v príkrom rozpore so skutočnosťou a s dôkazmi, ktoré sme predložili správnemu orgánu. Rozhodnutie správneho orgánu vychádza z nesprávneho posúdenia veci,“ dopĺňajú.

Namietajú aj to, že správny orgán sa podľa nich „nepochopiteľne laxne vysporiadal s postojom ministra, podľa ktorého za reklamu neplatil on, ale strana HLAS-SD“.

„Strana v konaní nebola nijako schopná preukázať, že tomu tak bolo (hoci ak by to tak bolo, išlo by takisto o vedenie kampane treťou stranou, v tomto prípade právnickou osobou, s možnou pokutou do výšky 100 000 eur). Tieto tvrdenie považujeme za nepreukázané a pôsobiace účelovo v snahe o vyhnutie sa osobnej zodpovednosti za porušenie zákona,“ doplnili.

Obrátia sa na prokuratúru

Keďže so spracovaním podnetu správnym orgánom v Memo98 spokojní nie sú, spoločne s Transparency International Slovensko a Nadáciou Zastavme korupciu budú hľadať spravodlivosť na generálnej prokuratúre. Uviedli to v tlačovej správe.

„Toto rozhodnutie považujeme za nezmyselné,“ konštatovala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Poukázala na systémové zlyhanie, keďže o prípade rozhodoval úrad spadajúci pod ministerstvo, ktorému Šutaj Eštok šéfuje. Situácia je o to závažnejšia, že samotné Ministerstvo vnútra na svojom webe uvádza, že za súčasť kampane sa považujú aj platené príspevky na sociálnych sieťach.

Legislatíva pritom jasne zakazuje tretím stranám viesť kampaň v prospech alebo neprospech kandidáta. „Prípad je o to závažnejší, že takéhoto problematického konania sa dopustil práve minister, ktorého rezort má za dodržiavanie volebných pravidiel a ich férovosť zodpovedať,“ hovorí riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško.

Kritiku pridal aj Rasťo Kužel, riaditeľ MEMO 98: „Je neprijateľné, aby štátni predstavitelia využívali svoju moc na možné ovplyvňovanie volieb.“ Zdôraznil potrebu dôkladného prešetrenia namiesto zametania prípadu pod koberec.

Pred aprílovými prezidentskými voľbami na možné porušenie zákona ministrom upozornilo viacero mimovládnych organizácií nezávisle od seba. Teraz dúfajú, že prokuratúra po preskúmaní prípadu napraví rozhodnutie úradu. V prípade preukázania porušenia zákona by ministrovi hrozila sankcia až do výšky 30 000 eur.

Šutaj Eštok vinu nepriznáva

Úrady sa ale prípadom zaoberali, ako píše Denník N, vyžiadali si aj vyyjadrenie k týmto príspevkom keďže osobne sa na predmetné stretnutie k priestupku nedostavil. Prišiel len jeho právnik Daniel Zigo. Obaja tvrdia, že porušenia zákona sa minister vnútra nedopustil.

Šutaj Eštok uviedol, že príspevkami len reagoval na fakt, že Korčkovi pred 25 rokmi neprekážalo bombardovanie Juhoslávie a ani invázia USA do Iraku. Minister to nepovažuje za kampaň v neprospech Korčoka, len vyjadrenie svojho názoru. Ako sme ťa informovali, proti Korčokovi ako „kandidátovi vojny“ dokonca pred voľbami svietil aj billboard. Ten ale nemal s Pellegrinim či Šutajom Eštokom nič spoločné. Ich naratív sa však uchytil.

„Tento príspevok nie je volebnou kampaňou, ale reakciou v rámci slobody prejavu na zavádzajúce vyjadrenia politika, ktorý bol v tom čase kandidátom na prezidenta SR,“ píše sa o vysvetlení od ministra v rozhodnutí.

Ako píše SITA, prezident Peter Pellegrini odmietol, že svoju kampaň založil na šírení strachu. „Práve naopak, upokojil som každú jednu matku a otca, že ich syn nepôjde do vojny, to nebolo šírenie strachu. Čo sa týka témy vojny na Ukrajine, radšej budem počúvať svätého otca vo Vatikáne ako francúzskeho prezidenta Macrona,“ poznamenal 7. apríla.

Zdroje: Memo98, Denník N, Slov-lex, Facebook/Ads Library, Facebook/Ads Library, TS Memo98, Archív Startitup, SITA

Najnovšie videá

Trendové videá