Nebezpečná epidémia na západnom Slovensku: Šíri sa najmä medzi deťmi. Odborníci radia, ako sa jej vyhnúť

  • Epidémia vší zasiahla západné Slovensko
  • Školy už zaviedli opatrenia a informujú rodičov
Kaderník umýva hlavu zákazníkovi.
Ilustračné foto Freepik/@freepik
  • Epidémia vší zasiahla západné Slovensko
  • Školy už zaviedli opatrenia a informujú rodičov

Na západnom Slovensku sa začína šíriť nová vlna vší, hlavne medzi deťmi v školách. Školy už podnikli prvé opatrenia a informovali rodičov o situácii.

Ako informuje portál Noviny.sk, v najbližších týždňoch môže byť ešte horšie. Lekárne hlásia, že záujem o produkty proti všiam za posledné dva mesiace prudko vzrástol, a školy taktiež potvrdzujú zvýšený výskyt týchto parazitov.

„Západné Slovensko momentálne eviduje najvyšší výskyt vší v rámci celého Slovenska. Momentálne je medziročný nárast predaja produktov proti všiam až 35 %. V mesiacoch september až november sa vyskytujú vši v kolektívoch práve najčastejšie,“ uviedla pre portál Noviny.sk hovorkyňa najväčšej siete lekární Kvetoslava Kirchnerová.

„Naozaj zaznamenávame väčší nárast vší vo vlasovej časti hláv detí. Ale nie je to niečo, čo je extrémne až vypuklé. Je to taký štandardný stav pre toto obdobie,“ informovala riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Rodičia sa na edupage stretli s týmto oznámením: „Vážení rodičia, v triede sa nám vyskytli vši. Chceme vás poprosiť, aby ste deťom pre istotu pozreli vlasy.“

Kedy kontrolovať vlasy detí?

Podľa odborníkov si niektorí rodičia možno neuvedomujú vážnosť situácie a riziká, ktoré môžu prísť neskôr.

Rodičom preto radia, aby pravidelne kontrolovali vlasy svojich detí, hlavne po tom, ako sa vrátia z kolektívnych aktivít.

Zároveň zdôrazňujú, že prítomnosť vší nijako nesúvisí so zanedbanou hygienou.

Ako rozoznať vši?

Ako informuje portál Najlekáreň, detská voš sa vyskytuje výhradne vo vlasoch a jej životný cyklus trvá asi mesiac. Najprv sú to vajíčka, nazývané hnidy, malé biele vačky, ktoré sa pevne držia na vlasoch. Po siedmich dňoch sa z nich liahnu mladé vši.

Vši sú malé, dosahujú dĺžku od 1 do 3 mm. Majú ploché telo a končatiny zakončené kliešťami, ktoré im umožňujú silno sa prichytiť na vlasy.

Ako ich rozoznáš? Vši sa ľahko odlíšia od lupín, ktoré z vlasov jednoducho odstrániš. Hnidy a vši však ostávajú pevne prichytené a treba ich odstrániť mechanicky. Prítomnosť vší sprevádzajú typické príznaky, ako je svrbenie hlavy, škrabance, podráždenie či problémy so spánkom.

Existujú rôzne typy vší, no najčastejšia u detí je práve detská voš. Na rozdiel od nebezpečnejšej vši šatovej, ktorá môže prenášať ochorenia, detská voš sa zameriava na vlasy. Voš lonová, známa ako filcka, zase postihuje dospelých, no detí sa netýka.

Opatrenia po zistení vší

Keď objavíš vši, musíš hneď zasiahnuť. Tento parazit je vysoko nákazlivý, preto netreba situáciu podceňovať. Rýchly zásah môže zamedziť ďalšiemu šíreniu, najmä medzi deťmi, ktoré sa denne stretávajú v kolektívoch.

Dieťa, ktoré má vši, by nemalo chodiť do školy ani na mimoškolské aktivity. Vši sa šíria rýchlo, preto je najlepšie nechať ho doma. O situácii informuj učiteľov a ostatných zodpovedných, aby mohli byť opatrní a monitorovať situáciu aj v triede.

deti utekajú v parku
zdroj: Canva/pixelshot

Dôležité je tiež skontrolovať vlasy každému členovi domácnosti. Zabráň spoločnému používaniu osobných vecí ako uteráky či hrebene. Týmto krokom môžeš minimalizovať šírenie vší a zamedziť tomu, aby sa infekcia opakovane vracala.

Pomoc nájdeš aj v špajze

Riešenie proti všiam je dostupné hneď v niekoľkých formách. Niektorí rodičia volia radikálnu možnosť a deťom ostrihajú vlasy nakrátko, ale nie je to vždy potrebné. V lekárni nájdeš množstvo prípravkov na odvšivenie, ktoré môžeš získať bez predpisu a účinne sa vďaka nim zbavíš vší.

Vyber si šampón, sprej alebo roztok, ktoré parazity usmrtia tým, že ochromia ich nervový systém. Prípravky s prírodnými olejmi zase fungujú tak, že všiam upchajú dýchacie cesty. Po ošetrení použi hrebeň s hustými zubami, aby si mŕtve vši a hnidy dôkladne vyčesal. Pamätaj, že na jedno použitie sa nespoliehaj. Kúru musíš pravidelne zopakovať, aby si sa zbavil aj všetkých zárodkov.

Ak chceš vyskúšať niečo tradičné, kedysi sa používali olej a ocot. Olej vši udusil a ocot pomáhal odstrániť hnidy rozpustením lepkavej látky, ktorá ich držala na vlasoch. Napriek tomu sú prípravky z lekárne účinnejšie a spoľahlivejšie na kompletné odstránenie vší.

Zdroje: Noviny.sk, Najlekáreň

Najnovšie videá

Trendové videá