Slováci zabúdajú na svoju „zimnú povinnosť“. Za jej zanedbanie hrozí pokuta až 331 eur

  • Ak si ešte nedal skontrolovať vykurovacie telesá, urob to čo najskôr
  • Zanedbanie starostlivosti o ne môže mať za následok nielen požiar, ale aj pokutu
Revízny technik pri práci a peniaze.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@Racool_studio
  • Ak si ešte nedal skontrolovať vykurovacie telesá, urob to čo najskôr
  • Zanedbanie starostlivosti o ne môže mať za následok nielen požiar, ale aj pokutu

Dobrý kominár by mal byť na tvojom zozname aspoň raz za rok, ak doma kúriš v kachľovej peci alebo krbe. Zákon predpisuje pravidelné prehliadky a čistenie komína pre všetky spotrebiče, okrem plynových kondenzačných kotlov, kde stačí kontrola každé dva roky.

Ako informuje portál Pravda, ak máš spotrebič na pevné palivá s výkonom nad 50 kW, čakajú ťa dve kontroly ročne. Vynechanie tejto povinnosti môže viesť k pokute – do 100 eur pri blokovom konaní alebo až do 331 eur v priestupkovom.

Revíziu komína potrebuješ v konkrétnych prípadoch – napríklad keď komín prvýkrát používaš, meníš palivo alebo zdroj vykurovania. To platí aj pri návrate komína do prevádzky po stavebných úpravách, po požiari alebo ak objavíš trhliny v spalinovej ceste či máš podozrenie, že by tam mohli byť.

Kominár s oprávnením ti po kontrole vystaví revíznu správu spalinovej cesty a technickú správu.

Bežné príčiny požiaru

Najčastejšie škody spôsobené požiarmi sa objavujú práve v zime, keď sa kúri. Ak nastane požiar, poisťovňa zistí, či si komín alebo dymovod udržiaval v dobrej kondícii.

Požiare v domácnostiach často spôsobuje neodborná montáž kozubov a piecok, vynechanie revízií a čistenia komínov alebo umiestnenie vykurovacích zariadení príliš blízko k materiálom, ktoré nemajú dostatočnú tepelnú odolnosť.

Medzi ďalšie bežné príčiny patria poruchy elektroniky. Ide napríklad o nabíjačky a napájacie zdroje notebookov, chladničky či ponechanie horiacej sviečky bez dozoru. Poisťovňa UNIQA uvádza, že veľkú časť prípadov spôsobuje práve zle udržiavaný komín, dymovod alebo kotol.

„V takýchto prípadoch vedia byť škody naozaj rozsiahle. Majiteľom nehnuteľností preto odporúčame, aby dodržiavali lehoty kontrol komínov a vykurovacích telies podľa platných predpisov a zabezpečili si ich revíziu/čistenie najneskôr pred začiatkom vykurovacej sezóny,“ uviedol ešte minulý rok Zdeněk Hruška, manažér poistenia majetku a zodpovednosti UNIQA.

Poistenie majetku, či už pre nehnuteľnosť alebo domácnosť, zahŕňa aj škody spôsobené požiarom. Každý majiteľ domu alebo bytu by ho mal mať, pretože základné krytie pokrýva aj škody spôsobené rôznymi živlami, vrátane požiaru.

Prečo je potrebná revízia?

Zákon vyžaduje revíziu pri kolaudácii domu alebo bytu, no neskôr ide len o odporúčanie. Napriek tomu existujú situácie, keď potrebuješ revíznu správu. Poisťovňa ju vyžaduje, keď si uplatňuješ nárok na poistné plnenie po škode.

Revízni technici zdôrazňujú, že revízia neslúži len ako papier pre poisťovňu. Ide hlavne o to, aby vedeli, že náš dom či byt sú bezpečné.

„Z môjho pohľadu je nepochopiteľné, že toto je hlavný dôvod, prečo si ľudia volajú revízneho technika. Hlavný a jediný dôvod by mala byť naša bezpečnosť, bezpečnosť našej rodiny. Chybná elektroinštalácia môže zabiť vás, vašu ženu alebo vášho muža a deti. Keď vám praskne voda, tak vidíte, že tečie voda, keď uniká plyn, cítite, že uniká, ale elektriku neviete odhaliť vopred. Nikdy neviete, kedy sa môže prihodiť nejaká maličkosť, ktorá nakoniec môže byť fatálna,“ uviedol pre portál Pravda viceprezident Slovenského elektrotechnického zväzu, Tibor Hanko.

V prípade, že nemáš urobenú revíziu alebo servisnú prehliadku pri poistnej udalosti, poisťovňa môže znížiť vyplatenú sumu, hoci škody nemusí úplne odmietnuť preplatiť. „Poisťovňa sa v takýchto prípadoch zásadne opiera o stanovisko hasičov, ktorí príčinnú súvislosť medzi vznikom poistnej udalosti a zanedbaním revízie odborne posúdi,“ vysvetľuje Hruška.

Zvyšovanie cien plynu

Ako sme ťa už informovali, domácnosti budú musieť poriadne siahnuť do vrecka. Hovorí sa o zvýšení cien plynu o približne 25 až 30 %. Odborníci očakávajú, že v dôsledku vyšších cien plynu si budeš musieť priplatiť za teplú vodu. Porastie aj cena za teplo, v prípade, že kúriš plynom.

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) upozorňuje, že po zrušení dotácií sa náklady na teplo a vodu zvýšia, a to aj bez plánovaného zvýšenia DPH. „Očakávame, že len v dôsledku zvýšenia DPH na 23 %, zaplatí priemerná domácnosť za teplo ročne o 30 až 35 eur viac,“ uviedol predseda SZVT Stanislav Janiš.

Zdôrazňujú, že ak sa zníži DPH na elektrinu, mala by vláda urobiť to isté aj pre dodávky tepla zo systémov centrálneho zásobovania (CZT). „Neexistuje žiadny dôvod, prečo by domácnosti napojené na CZT mali byť v nevýhode oproti tým, ktoré používajú elektrinu na výrobu tepla a teplej vody,“ povedal predseda.

Konsolidácia verejných financií zahŕňa zvýšenie DPH zo súčasných 20 % na 23 %, zníženie sadzby z 10 % na 5 % a zavedenie novej 19-percentnej DPH na určité položky, vrátane elektrickej energie. Vláda však zatiaľ nezvažuje zaviesť túto 19-percentnú DPH aj na teplo.

Zdroje: Pravda, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá