Obrovská zmena počasia: Po teple zaúraduje silný živel. SHMÚ vydáva výstrahy pre 10 okresov (PREDPOVEĎ)

  • Víkend prinesie typické jesenné počasie
  • V nedeľu zaúraduje silný vietor aj dážď
predpoveď počasia, víkend
Ilustračná fotografia Canva/VBaleha, Canva/ASphotostudio
  • Víkend prinesie typické jesenné počasie
  • V nedeľu zaúraduje silný vietor aj dážď

Jeseň je už v „plnom prúde“. Uplynulé dni jasne naznačili, že leto je definitívne za nami a nastúpila chladnejšia sezóna. Teplé slnečné dni vystriedali sychravejšie obdobia s výrazne nižšími teplotami. Najmä noci sa stali citeľne chladnejšími.

Nadchádzajúci víkend prinesie typické jesenné počasie s meniacimi sa podmienkami. Zatiaľ čo sobota sľubuje príjemné, relatívne teplé počasie, nedeľa má priniesť výraznú zmenu. Meteorológovia predpovedajú, že druhá polovica víkendu bude charakteristická nestabilným počasím. Priprav sa teda na typickú jesennú premenlivosť.

Dáždnik môžeš v sobotu nechať doma

Počasie v sobotu ovplyvní stred tlakovej výše, ktorá sa presunie cez naše územie nad západnú Ukrajinu. Ak sa niekam chystáš, dáždnik aj pršiplášť môžeš nechať doma. Počas celého dňa má totiž podľa portálu iMeteo prevládať jasná až polojasná obloha.

Maximálna denná teplota bude na úrovni od 12 do 17 stupňov. Na teplotu okolo 10 stupňov sa majú pripraviť obyvatelia Oravy, Liptova a Horného Spiša. Počas dňa sa očakáva prevažne mierny vietor, ktorý bude meniť svoj smer. V regiónoch Abov a Zemplín sa ráno predpokladá severný vánok, zatiaľ čo na juhozápade by mal popoludní fúkať juhovýchodný vietor s rýchlosťou nepresahujúcou 6 m/s. V horách už panujú výrazne nižšie teploty, preto je dôležité mať so sebou primerané oblečenie a vybavenie.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sobotu nevydal žiadne meteorologické výstrahy.

Nedeľa prinesie zmenu

Do našej oblasti sa ale presunie frontálny systém, ktorý súvisí s tlakovou nížou. Tá sa prehĺbi nad Severným morom a jej centrum sa posunie nad Poľsko. Očakáva sa zamračená obloha s častými prehánkami alebo dažďom, najmä na severozápade. Zrážky by mali ustávať počas popoludnia a oblačnosť sa začne postupne zmenšovať.

Tieto podmienky však potešia hubárov, keďže vytvoria ideálne prostredie pre rast húb. Hubárska sezóna je totiž v plnom prúde, o čom svedčia aj fotografie na stránke Na huby. Najviac (51) hlásení o plných košíkoch je v súčasnosti v okolí Malaciek. Píšu o rôznych druhoch, od kučierky až po suchohríby.

Druhá polovica víkendu však nebude priať všetkým skupinám ľudí. SHMÚ totiž pre nedeľu vydal výstrahy 1. stupňa pred silným vetrom pre 10 okresov na severnom Slovensku. Ide o okresy Žilina, Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Banská Bystrica.

SHMÚ v týchto okresoch miestami očakáva výskyt vetra s rýchlosťou 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je víchrica. „Silný vietor na horách môže spôsobiť rôzne úrazy, ktoré vzniknú pádom, taktiež po zasiahnutí poletujúcimi objektami, v pásme lesa po zasiahnutí zlomenou vetvou stromu alebo padaním stromov. V dôsledku zvíreného snehu hrozí riziko poranenia očí, poškodenie pokožky. V snehových závejoch hrozí fyzické vyčerpanie, ktoré môže následne vyvolať podchladenie,“ varuje SHMÚ.

Zdroje: iMeteo, SHMÚ, SHMÚ, nahuby.sk

Najnovšie videá

Trendové videá