Malá bodka na tvári môže viesť až k strate oka: Ak ich máš aj ty, nepodceň kľúčové vyšetrenie

  • Bazalióm je najčastejší zhubný nádor kože
  • Vážnym problémom sa dá pri včasnej diagnostike predísť
Bazalióm, Chirurg
Ilustračné foto: Wikipedia/James Heilman, Unsplash/National Cancer Institutea
  • Bazalióm je najčastejší zhubný nádor kože
  • Vážnym problémom sa dá pri včasnej diagnostike predísť

Niekedy aj malá bodka môže spôsobiť obrovské problémy. Reč je o bazaliómoch (bazocelulárne karcinómy), ktoré sú najčastejšími nádormi kože. Tie sa často vyskytujú v okolí očí, nosa či pier. Bazalióm je považovaný za zhubný nádor, avšak iba v tom zmysle, že ničí okolité tkanivo, pre TV Markíza to uviedol plastický chirurg Vlastibor Minarovjech.

Malá bodka môže viesť až k strate oka

Tento nádor sa nezvykne šíriť, avšak odborník upozornil, že v menšom počte prípadov k tomu môže dôjsť. Rakovinová bodka sa zvyčajne začína prejavovať ako malý uzlík alebo vred na koži, ktorý je buď lesklý, alebo perleťový. Bazalióm taktiež môže krvácať alebo mať na povrchu šupinky. 

Vyskytovať sa môže po celom tele, avšak najčastejšie môže vzniknúť na miestach vystavených slnečnému žiareniu, predovšetkým na tvári, konkrétne v okolí očí, nosa, uší a pier. Prevencia bazaliómu nie je zložitá a môže výrazne znížiť riziko jeho vzniku. Základom je ochrana pred slnečným žiarením: používaj slnečný krém, nos vhodné oblečenie a slnečné okuliare a vyhýbaj sa nadmernému vystaveniu slnku. 

Ak si si na tele našiel bazalióm, najlepšou a najspoľahlivejšou cestou je podľa Minarovjecha zájsť za kožným lekárom.

Ten určí, či ide o zhubný nádor. Lekár najskôr vykoná vyšetrenie na posúdenie vzhľadu postihnutého miesta. Použitie dermatoskopu slúži na podrobné skúmanie lézie a stanovenie správnej diagnózy. Tiež sa odoberá malá vzorka tkaniva (biopsia), ktorá sa pošle na histologické vyšetrenie. V prípade potvrdenia diagnózy bazaliómu ťa kožný lekár pošle k chirurgovi.

Bazaliómy je možné odstrániť chirurgicky (vyrezaním skalpelom), zmrazením dusíkom alebo laserovým zákrokom. Ak sa bazalióm zanedbá, môžu vzniknúť vážne komplikácie. Doktor Minarovjech si spomína na pacientku, u ktorej sa nádor rozšíril až do oka, čo si nakoniec vyžiadalo jeho chirurgické odstránenie.

„Všetko záleží od pacienta, keď bazalióm zanedbá, môže prerásť aj kosť, ktorú potom treba zobrať,“ uzatvára expert.

Alarmujúce štatistiky rakoviny na Slovensku, odborníci apelujú na kľúčovú prevenciu

Ako sme ťa nedávno informovali, Banskobystrický kraj sa radí medzi oblasti s vysokou mierou úmrtnosti na rakovinu. Podľa portálu Pravda je dokonca na prvom mieste v počte úmrtí na rakovinu krčka maternice. Odborníci zdôrazňujú, že očkovanie má výrazný pozitívny vplyv, avšak v odľahlých častiach kraja je jeho dostupnosť obmedzená. Cieľom je zlepšiť túto situáciu a sprístupniť očkovanie širšiemu počtu ľudí.

Srdcovocievne ochorenia naďalej predstavujú najčastejšiu príčinu úmrtí na Slovensku, pričom rakovina je druhou najčastejšou. V minulom roku zomrelo 45 % ľudí na srdcové choroby a 25 % na rakovinu.

Odborníci varujú pred situáciou v Banskobystrickom kraji, kde sú v rámci jednotlivých okresov značné rozdiely v miere očkovania proti HPV. Tento vírus je spojený s viacerými typmi rakoviny.

V okrese Žiar nad Hronom dosahuje miera očkovania proti HPV 71,5 %, zatiaľ čo v Banskej Štiavnici je to 54,5 %. Na opačnom konci sú okresy s nízkou mierou očkovania, ako Lučenec (20,4 %) a Brezno (26,4 %). Vyšší záujem o očkovanie v okrese Žiar nad Hronom možno súvisí s vyšším počtom prípadov rakoviny.

Na Slovensku sa každý rok potvrdí 600 až 700 nových prípadov rakoviny krčka maternice, pričom 200 až 300 žien na toto ochorenie ročne zomrie. V Banskobystrickom kraji dosiahla medzi rokmi 1996 až 2022 úmrtnosť na rakovinu krčka maternice, vulvy a pošvy 12,6 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Zdroje: TV Noviny, Archív Startitup, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá