Dychberúca kométa čoskoro preletí nad Slovenskom: Vieme presný čas nebeského divadla. Ide o mimoriadne vzácny jav

  • Voľným okom budeš môcť počas najbližších dní sledovať jedinečnú kométu
  • Vieme, kedy bude najlepšie viditeľná
kométa
Ilustračná fotografia Canva/shaunl
  • Voľným okom budeš môcť počas najbližších dní sledovať jedinečnú kométu
  • Vieme, kedy bude najlepšie viditeľná

Fascinujúca kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS sa blíži k Zemi. Objavená začiatkom roka 2023, sa v najbližších dňoch stane pozorovateľnou na večernej oblohe. Táto kométa, ktorá pochádza z tajomného Oortovho oblaku, sa k Slnku približuje po prvýkrát vo svojej existencii.

Počas nasledujúcich dní bude možné ju pozorovať na večernej oblohe.

Viditeľnosť sa bude každý deň zlepšovať

Každým dňom má byť lepšie a lepšie viditeľná. V súvislosti s tým, ako sa vzďaľuje od Slnka a od Zeme ale bude jej jas pomaly klesať. „Celý budúci týždeň však bude ideálny na jej pozorovanie. Šestnásteho októbra 2024 napríklad zapadne až o 20.46 h SELČ. Jas kométy môže trochu stlmiť len Mesiac, ktorý bude tesne pred splnom,“ vysvetlil Dujnič.

Mesiac ale bude po 18. októbri zapadať neskôr večer a svojím svetlom tak nebude rušiť pozorovanie kométy. Podľa slov Dujniča dosiahla kométa 9. októbra 2024 ohromujúcu magnitúdu na úrovni 4,9, čím prekonala dokonca jas Venuše. Predpokladá sa, že voľným okom by mala byť viditeľná až do konca októbra alebo začiatku novembra.

Na nebeské divadlo sa priprav v tomto čase

„V sobotu 12. októbra sa najviac priblíži k Zemi. Od našej planéty bude vzdialená len približne 71 miliónov kilometrov, čo je necelá polovica priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. V tento deň kométa zapadne o 19.23 h stredoeurópskeho letného času (SELČ), v čase, keď nastane nautický súmrak, teda Slnko sa nachádza už 12 stupňov pod obzorom. To už by mala byť kométa viditeľná nad obzorom v plnej kráse aj s chvostom,“ povedal pre TASR astrofotograf Marián Dujnič.

Pre úspešné pozorovanie je kľúčový výhľad na západný až juhozápadný obzor a priaznivé počasie. Nasledujúci týždeň poskytne ideálne podmienky na sledovanie, pričom 16. októbra 2024 bude kométa pozorovateľná až do 20:46 SELČ. Mesiac blížiaci sa k splnu môže mierne ovplyvniť viditeľnosť, no po 18. októbri už nebude rušivým faktorom.

Pre nadšencov astrofotografie Dujnič odporúča na zachytenie kométy použiť fotoaparát na statíve s expozíciou 5 sekúnd pri ISO 1000-1600. Tento nebeský úkaz sľubuje nezabudnuteľný zážitok. Očakáva sa, že by mohol svojou viditeľnosťou prekonať kométu C/2020 F3 (NEOWISE), ktorá upútala pozornosť verejnosti v roku 2020. 

Jedinečná príležitosť

Portál The Guardian informuje, že kométa sa naposledy priblížila k našej planéte ešte pred približne 80-tisícmi rokmi. Žiadny človek modernej civilizácie tak nemal možnosť ju pozorovať a ide o mimoriadne vzácny jav, ktorý sa tak skoro nebude opakovať.

Kométu objavili astronómovia ešte začiatkom minulého roka. Vedúci pracovník pre verejnú astronómiu na Kráľovskom observatóriu v Greenwichi Gregory Brown uviedol, že kométa pravdepodobne vznikla v Oortovom oblaku, ktorý sa nachádza za dráhou Neptúna.

„Kométy viditeľné holým okom sú už aj tak dosť vzácne a táto má potenciál patriť medzi najjasnejšie, aké sme za posledných niekoľko desaťročí videli. Takže určite stojí za to ju vidieť,“ povedal Brown.

Zdroje: TASR, The Guardian

Najnovšie videá

Trendové videá