Vodič vyrazil dych policajtom: Nafúkal takmer 6 promile. Tento rok bol za volantom opitý už 4-krát

  • Nevedel udržať vozidlo na ceste
  • Opitý vodič nafúkal takmer 6 promile
polícia, dychová skúška, kontrola
Ilustračná fotografia TASR/Veronika Mihaliková
  • Nevedel udržať vozidlo na ceste
  • Opitý vodič nafúkal takmer 6 promile

Slovenský „rekordér“ nafúkal po narazení do plota ešte koncom augusta tohto roka neuveriteľných 5,8 promile. Išlo o 35-ročného vodiča v obci Čirč, ktorý pri obchádzaní odstaveného auta prešiel s autom do protismeru a narazil najprv do odvodňovacieho kanála, a potom do oplotenia rodinného domu.

Policajtom výsledok dychovej skúšky vyrazil dych, keď nafúkal takmer 6 promile. Na obdobnú udalosť upozornila v piatok (11. 10.) aj česká polícia. 55-ročný šofér nafúkal u našich susedov rovnakú hodnotu. Nejde pritom o jeho prvý „prehrešok“. Od začiatku roka ho chytili opitého za volantom už 4-krát.

Nevedel udržať vozidlo na ceste

V ranných hodinách zaznamenal pozorný občan podozrivú jazdu osobného automobilu značky Seat medzi českými obcami Šebetov a Knínice v oblasti Boskovicka. Vodič mal zjavné problémy udržať vozidlo na ceste, čo viedlo k privolaniu policajnej hliadky.

Pri následnej cestnej kontrole policajti odhalili šokujúcu skutočnosť – 55-ročný vodič nafúkal takmer šesť promile alkoholu. Táto extrémne vysoká hodnota však nebola jediným prekvapením. Vyšetrovanie ukázalo, že išlo o vodičov štvrtý podobný incident od začiatku roka, pričom všetky predchádzajúce prípady zahŕňali vysoké hladiny alkoholu v krvi. Najnižšia nameraná hodnota bola necelé dve promile, zaznamenaná v polovici januára v Letoviciach.

Obzvlášť alarmujúce je, že vodič ignoroval dvojročný zákaz šoférovania, ktorý mu bol udelený za predchádzajúce priestupky. V dôsledku tohto opakovaného a závažného porušovania zákona policajti zaistili vodičovo vozidlo, ktoré pravdepodobne prepadne v prospech štátu. Okrem toho musí vodič počítať s výrazným sprísnením trestu za svoje nezodpovedné konanie.

Začiatkom septembra odštartovala polícia v spolupráci so Slovenským združením výrobcov piva a sladu (SZVPS) a s Oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy SR preventívnu akciu proti alkoholu za volantom, na bicykli alebo motocykli.

Alkohol za volantom je dlhodobý problém

V septembri kontrolovali policajti vodičov po celom Slovensku. Výsledné čísla zatiaľ nie sú známe, no do konca augusta tohto roka eviduje polícia na slovenských cestách 7 499 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 166 ľudí. Pod vplyvom alkoholu zavinilo nehodu 787 ľudí.

V rámci akcie odmeňovala polícia vodičov, ktorí počas kontroly „nenafúkali“ radlermi alebo nealko pivom. „Alkohol by sme vždy mali konzumovať zodpovedne a s ohľadom na predpokladané aktivity, bez ohľadu, či plánujeme s odstupom viesť štvorkolesové auto alebo e-kolobežku. Pre jazdu za volantom pod vplyvom alkoholu neexistuje ospravedlnenie,“ povedal výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík.

Problémom je aj to, že veľa ľudí podceňuje čas potrebný na odbúravanie alkoholu v krvi. Na to, koľko alkoholu v krvi zostane človeku v organizme aj na nasledujúci deň, je viacero. „Muž zvyčajne odbúra alkohol skôr ako žena. No vek, váha, emočný či zdravotný stav, ako aj rýchlosť pitia sú faktory, ktoré znemožňujú uplatniť rovnaký meter na každého,“ upozornil vedúci BECEP Roman Török.

Zdroje: FB Polícia SR, Youtube Policie ČR, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá