Rekordné ceny potravín: Aj vo Švédsku s 3-násobnými platmi majú lacnejšie maslo ako na Slovensku

  • Za maslo platíme rekordné ceny
  • Menej stojí aj vo Švédsku
  • Odborníci vysvetľujú príčinu
vysoká cena masla
Ilustračná fotografia Canva/DoloresGiraldez, Canva/Bill Oxford
  • Za maslo platíme rekordné ceny
  • Menej stojí aj vo Švédsku
  • Odborníci vysvetľujú príčinu

Ceny potravín stúpajú už nejaký ten mesiac, a to aj napriek klesajúcej inflácii. Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik pre Startitup vysvetlil, že Slovensko je otvorená ekonomika, a tak produkcia závisí od vývoja svetových cien. „Nemalo by žiadny zmysel snažiť sa ‚odstrihnúť‘ od svetových cien, pretože v takom prípade by sme museli zavrieť hranice a pohyb tovaru po vzore socialistických krajín regulovať, čo hádam nikto na Slovensku nechce,“ hovorí Búlik.

Poslanec Igor Matovič (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) na svojej sociálnej sieti v piatok (11. 10.) zverejnil fotografiu ceny masla zo švédskeho Štokholmu. 250 gramov masla tam stojí 2,90 eura. Matovič upozornil, že obyvatelia Švédska majú trikrát vyššie platy ako Slováci.

Rekordné ceny

Na Slovensku stojí v súčasnosti maslo v niektorých potravinových reťazcoch už viac ako 3 eurá. Napríklad cena 250-gramového masla v Tescu je na úrovni 3,99 eura. Známe značky tak vyjdú Slovákov aj 4 eurá. Denník SME uvádza, že maslo od firmy Rajo stojí v Kauflande 4,39 eura, Selské maslo od firmy Laktos dokonca 4,69 eura.

„V Európskej únii stúpa cena surového kravského mlieka. Dôvod musíme vidieť napríklad v tom, že napríklad Taliansko výrazne viac nakupuje mlieko a celkovo v únii je menej mlieka. Cenu slovenského masla ovplyvňuje európska spotová cena mlieka a smotany. Ich ceny sa zvyšujú práve zo spomínaných dvoch dôvodov – menej mlieka v Európe a snahy niektorých krajín o vyšší nákup mlieka,“ vysvetlila pre portál TV Noviny Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ako vysvetlil Búlik, centrálne banky a vlády majú obmedzený vplyv na ceny tovarov a služieb v EÚ. Hlavným faktorom určujúcim ceny sú burzy. Vlády môžu nepriamo ovplyvňovať ceny prostredníctvom úprav v daňovej politike alebo zmenou odvodov v oblasti ceny práce.

V súčasnosti sa cena masla na burze výrazne prepadla, no aj napriek tomu je o 32 percent vyššia ako na začiatku roka. Surové kravské mlieko na Slovensku podľa Holéciovej ešte narastie, a tak sa treba pripraviť na zvýšené ceny za mliečne výrobky.

Cenám nepomôže ani pripravovaný konsolidačný balík opatrení, ktorý zvýši základnú DPH na 23 percent. Aj napriek tomu, že vláda sľubuje zníženie základných potravín na 5 percent, obchodníci budú musieť zvýšené ceny na ostatné tovary nejako kompenzovať.

O 78 percent vyššia cena ako v Poľsku

Na ceny potravín na Slovensku sa hnutie Slovensko snaží poukazovať už dlhšiu dobu. Poslanci hnutia boli už piatykrát nakupovať na Slovensku a v Poľsku v tom istom obchodnom reťazci tie isté potraviny. Ako uviedol poslanec hnutia Július Jakab, nákup z Poľska ich stál 51 eur, za rovnaký nákup na Slovensku zaplatili 76 eur.

Ľudia na Slovensku podľa Jakaba platia za potraviny o 48 percent viac ako Poliaci. V košíkoch boli kuracie stehná, na Slovensku boli o 31 percent drahšie. Mleté bravčové mäso vyšlo poslancov v Poľsku o 57 percent lacnejšie, pri párkoch bol rozdiel 116 percent. „Mlieko Poliaci nakupujú o 39 percent lacnejšie ako Slováci,“ prízvukoval Jakab. Dodal, že maslo Slováci kupujú v porovnaní s Poliakmi o 78 percent drahšie.

Hnutie zriadilo aj stránku Ficove potraviny, na ktorej pravidelne aktualizuje ceny a porovnáva ich so susedným Poľskom.

Zdroje: FB Igor Matovič, tvnoviny.sk, archív Startitup, SITA, ficovepotraviny.sk, SME

Najnovšie videá

Trendové videá