Rodičia môžu ušetriť stovky eur: Vašečka a Záborská chcú znížiť DPH na nevyhnutné potreby

  • Návrh sa týka aj ďalších vecí
  • Poslanci chcú pomôcť slovenským rodinám
Anna Záborská
Ilustračné foto TASR/Martin Baumann
  • Návrh sa týka aj ďalších vecí
  • Poslanci chcú pomôcť slovenským rodinám

Ušetria rodičia na výdavkoch na opateru detí? Poslankyňa Anna Záborská (KÚ) a poslanec Richard Vašečka (KÚ) navrhujú znížiť DPH na päť percent pre produkty, ako sú detské plienky, vlhčené utierky, detská výživa, dojčenské mlieko a výživové doplnky, informuje SITA. 

Účinné opatrenia sú nevyhnutné

Vo svojom návrhu zdôrazňujú, že v súčasnej situácii, keď vláda prijíma opatrenia na zlepšenie verejných financií a rodiny sa musia vyrovnávať s poklesom príjmov v dôsledku zníženia daňového bonusu na deti, je potrebné tieto výpadky kompenzovať. Podľa nich je nevyhnutné prijať účinné opatrenia, ktoré zohľadnia skutočné potreby domácností.

Anna Záborská v parlamente
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Slovenské rodiny čelia značným finančným výdavkom, ktoré prichádzajú s narodením dieťaťa a práve základné potreby, ako sú plienky a detská výživa, tvoria významnú časť týchto nákladov. Zníženie DPH na päť percent by znamenalo okamžité zníženie cien týchto nevyhnutných produktov, čím by sa priamo odľahčilo finančné bremeno kladené na rodičov, najmä v domácnostiach s nižšími príjmami alebo s viacerými deťmi,“ píše sa v predloženom návrhu.

Poslanci tiež upozornili na rastúci tlak na rodinné rozpočty spôsobený infláciou, ktorý v kombinácii so znížením daňového bonusu na deti môže viesť k tomu, že rodiny budú čeliť čoraz väčším finančným ťažkostiam. Zvyšuje sa tak riziko, že ich ekonomická situácia sa stane neudržateľnou. Predkladatelia zároveň zdôraznili potrebu zamerať sa na zdravie detí, pretože výživové doplnky a kvalitná detská strava sú kľúčové pre zdravý vývoj dieťaťa.

Konsolidácia otriasa prieskumami preferencií, PS by v októbri vyhralo voľby

Nedávno sme ťa informovali, že podľa najnovších výsledkov prieskumu agentúry NMS by voľby do slovenského parlamentu v októbri vyhralo Progresívne Slovensko. Smer by pritom nedokázal zostaviť väčšinovú koalíciu. Agentúra na svojich stránkach uvádza, že aktuálne ide o prvé výraznejšie zmeny v politických preferenciách. Koaličné strany zaznamenali značný pokles percent, čo pravdepodobne súvisí s nespokojnosťou verejnosti so schváleným konsolidačným balíčkom.

Podľa prieskumu by voľby vyhralo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 24,4 %. Na druhom mieste sa umiestňuje Smer s 20,5 %, nasleduje Hlas so 12 % a Republika s 7,4 %. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH so ziskom 6,9 %, SaS so 6,2 % a Demokrati s výsledkom 5,1 %.

Miesto v Národnej rade by si zabezpečilo aj hnutie Slovensko Igora Matoviča (5,1 %), avšak iba za predpokladu, že by do volieb kandidovalo ako samostatná strana. V posledných voľbách totiž súťažilo o priazeň voličov ako koalícia so stranou Za ľudí. Ak by sa rozhodlo pre rovnaký postup aj v októbri, výsledok z prieskumu by mu nestačil, pretože koalícia musí dosiahnuť hranicu 7 %.

Smer medzi septembrom a októbrom zaznamenal pokles o 3,4 percentuálneho bodu. Progresívne Slovensko si na prvenstvo nemuselo prilepšiť, keďže výsledok 24,4 % je takmer identický s posledným prieskumom.

Do parlamentu by sa nedostali ani hnutie Sme rodina (3,9 %), Magyar Szövetség – Maďarská aliancia (3,6 %) ani koaličná SNS (2,9 %). ĽSNS by podľa prieskumu získalo len 1,3 %. „Rok od volieb by vláda nedokázala v parlamente získať väčšinu, dokonca ani po prípadnom spojenectve s Republikou. Avšak aj alternatívna väčšina z radov opozičných subjektov by vznikala len veľmi ťažko. Rozhodujúce slovo by malo hnutie Igora Matoviča a jeho volebná stratégia,“ konštatuje NMS.

Zdroje: SITA, Archív Startitup, NMS

Najnovšie videá

Trendové videá