Ľudia prepadli vitamínu D: „Epidémia“ ich dostáva do nemocníc, hrozí zvracanie až smrť

  • Vitamín D je jedným z najužívanejších výživových doplnkov na svete
  • Potrebujeme ho však užívať vo forme doplnkov a môže nám jeho nadbytok uškodiť?
Proces známy ako obyčajné umieranie, nemocnica, lôžko
Ilustračné foto Unsplash/Stephen Andrews
  • Vitamín D je jedným z najužívanejších výživových doplnkov na svete
  • Potrebujeme ho však užívať vo forme doplnkov a môže nám jeho nadbytok uškodiť?

Vitamín D je vo svete na popredných priečkach vitamínov, ktoré ľuďom najviac chýbajú. Odborníci odporúčajú užívať výživové doplnky s vitamínom D najmä v jesenných a zimných mesiacoch pre zachovanie dobrého duševného zdravia a zdravia kostí, zubov a svalov.

Naše telo získava vitamín D hlavne zo Slnka, no určité množstvo dokáže získať aj z vyváženej stravy. Potraviny s obsahom vitamínu D zahŕňajú napríklad mastné ryby, vajcia, mliečne výrobky či mäso.

Príliš veľa vitamínu D však môže byť pre zdravie nebezpečné. Podľa Mayo Clinic väčšinu prípadov predávkovania sa vitamínom D spôsobujú vysoké dávky výživových doplnkov. Zatiaľ čo naše telo si dokáže regulovať množstvo vitamínov, ktoré vyprodukuje pri vystavení sa slnečnému žiareniu, pri výživových doplnkoch to nedokáže.

Ako vzniká predávkovanie vitamínom D? 

Ako informuje portál Everyday Health, tento rok vo Veľkej Británii hospitalizovali 89-ročného muža, ktorého smrť súdny lekár spája s predávkovaním sa vitamínom D.

Davida Charlesa Mitchenera do nemocnice v meste Surrey prijali s hyperkalcémiou. Laboratórne testy odhalili, že hladina vitamínu D bola uňho na maximálnej hodnote, ktorú dokážu namerať. Výživové doplnky s vitamínom D podľa dostupných informácií užíval najmenej 9 mesiacov vkuse.

Predávkovanie vitamínom D vzniká pri dlhodobom užívaní výživových doplnkov s vysokou dávkou vitamínu D. Ak jednorazovo užiješ aj niekoľkonásobnú odporúčanú dennú dávku, spravidla nedôjde k žiadnym problémom.

Podľa Benu Lekáreň sa za otravu vitamínom D považuje jeho koncentrácia v krvi vyššia ako 150 ng/ml. Väčšina lekárov sa zhoduje, že dostatočná hladina vitamínu D v krvi je 30 ng/ml.

Vek, váha, BMI index či pridružené ochorenia dokážu ovplyvňovať hladinu vitamínu D v krvi, a tak prispieť k predávkovaniu. Predávkovanie je omnoho pravdepodobnejšie, ak trpíš histoplazmózou, tuberkulózou, ochoreniami pečene či ochoreniami obličiek.

Symptómy predávkovania 

Predávkovanie, nazývané aj hypervitamínoza D, je zriedkavý, ale potenciálne závažný stav, pri ktorom sa v tele hromadí nadmerné množstvo vitamínu D. Keďže hlavnou úlohou vitamínu D je zvyšovanie vstrebávania vápnika z potravy, jeho nadmerné množstvo dokáže spôsobiť hyperkalcémiu.

Hyperkalcémia je stav, pri ktorom je hladina vápnika v krvi príliš vysoká. Spôsobuje nevoľnosť, zvracanie, celkovú slabosť či časté močenie. Dokáže však prerásť aj do oveľa vážnejších zdravotných problémov. Môže spôsobiť srdcovú arytmiu, obličkové kamene, zlyhanie obličiek či pankreatitídu.

Vysoká hladina vitamínu D však nie je jediným faktorom, ktorý môže hyperkalcémiu spôsobovať. Mayo Clinic uvádza, že na tento stav by si si mal dávať pozor, ak sa málo hýbeš, si dehydratovaný, trpíš zvýšenou aktivitou prištítnych teliesok alebo máš rakovinu.

Liečba spočíva v okamžitom vysadení výživových doplnkov obsahujúcich vitamín D a vápnik, až kým sa pravidelnými kontrolami u lekára nepreukáže, že hladiny sú opäť v norme. V závažnejších prípadoch môžu lekári podať kortikosteroidy alebo bisfosfonáty na zníženie uvoľňovania vápnika z kostí.

Keďže vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch, uvoľňuje sa do krvi pomaly, čo spôsobuje, že jeho toxické účinky môžu pretrvávať aj niekoľko mesiacov po ukončení užívania doplnkov.

Prevencia pred hypervitamínozou 

„Vo svojej praxi sa stretávam s mnohými ľuďmi, ktorí užívajú viacero produktov s obsahom vitamínu D, čiže množstvo, ktoré užívajú, sa môže rýchlo nahromadiť,“ pre Everyday Health uviedla doktorka Denise Millstine, internistka na oddelení integratívnej medicíny na Mayo Clinic.

Odborníci preto odporúčajú prerušiť alebo znížiť príjem vysokých dávok vitamínu D. Maximálny denný príjem vitamínu D, ktorý pravdepodobne nespôsobí žiadne zdravotné problémy je 100 mikrogramov za deň.

Ak chceš mať prehľad o tom, koľko vitamínu D konzumuješ, odborníci odporúčajú kontrolovať množstvo vitamínu D v potravinách alebo nápojoch na štítkoch s výživovými údajmi. Ak užívaš výživové doplnky, tiež sa odporúča skontrolovať, aký obsah vitamínu D majú.

Zdroje: Mayo Clinic, Everyday Health, Benu Lekáreň, Mayo Clinic

Najnovšie videá

Trendové videá