101-ročný bývalý lekár našiel recept na dlhovekosť. Odporúča dodržať jednoduchých 10 zásad

  • Spoznať tajomný recept na dlhovekosť chce každý
  • Tajomstvo dlhovekosti nie je len o zdravej strave
Recept na dlhovekosť
Ilustračná fotografia Freepik/KamranAydinov
  • Spoznať tajomný recept na dlhovekosť chce každý
  • Tajomstvo dlhovekosti nie je len o zdravej strave

Určite by každý z nás rád poznal tajomný recept na dlhovekosť. Zachovať si vitalitu aj vo vysokom veku. Niektorí ľudia dokážu žiť aktívne aj vo vysokom veku. Tajomstvo dlhovekosti nie je len o zdravej strave, ale aj v správnom nastavení mysle. 

Jedným z príkladov je aj 101-ročný bývalý lekár, ktorý sa aktívne svojej profesii venoval do úctyhodných 85 rokov. 

Recept na dlhoveký život

101-ročný pán William sa narodil v roku 1922 vo Veľkej Británii. Zaujímavosťou je, že starší ako nemocnica v Toronte, ktorej je pacientom. Lekári z geriatrického oddelenia liečia jeho zdravotné problémy a poskytujú mu podporu, vďaka ktorej dokáže samostatne fungovať vo svojom domove, informuje o tom Sinai Health.

Dr. Samir Sinha, lekár, ktorý ošetruje pána Williama, dúfa, že aj on bude tak dlho žiť vďaka jeho optimizmu a zvedavosti. Hoci ho tím lekárov udržiava zdravého, je veľa faktorov, prečo človek môže žiť tak dlho. Pravdepodobne jedným faktorom je aj genetika. 

Keď bol William mladší, chodil štyri až päťkrát do týždňa plávať. V súčasnosti v kombinácii s podporou a cvičením aerobiku, ktorý vykonáva každý deň, si udržiava zdravé cievy a mozog. Okrem iného sú v dobrej kondícii jeho svaly a kosti. 

Jednou z rád bývalého lekára je, že je potrebné si variť a konzumovať domáce jedlá a veľa sardiniek. William si doteraz jedlo pripravuje sám. Obmedzil tak príjem ultraspracovaných potravín, ktoré zvyšujú riziko rakoviny alebo napríklad cukrovky 2. typu. 

Pokiaľ 101-ročný pán neobjavil omega-3 kyselinu, konzumoval približne šesť rokov sardinky. Tieto ryby obsahujú množstvo živín ako: draslík, železo či vápnik. Taktiež sú spojené s lepším kardiovaskulárnym zdravím a zníženým krvným tlakom.

Medzi ďalšie rady, ktoré uvádza portál The New York Times sú: 

  • viac pohybu
  • konzumácia ovocia a zeleniny
  • dopriať si kvalitný spánok 
  • nefajčiť a nekonzumovať alkohol 
  • pestovať si pozitívne myslenie

Výhody omega – 3 mastných kyselín 

Ako uvádza portál vasalekaren.sk, Omega-3 mastné kyseliny sú prospešné živiny pre celkové zdravie a vnútornú pohodu. Ide o polynenasýtené tuky. Kyselina sa nachádza v rybom oleji, ľanových semienkach či vo vlašských orechoch. Je dôležitá pre funkciu mozgu a vývoj. 

Existujú tri druhy omega-3 mastných kyselín, a to:

  • Kyselina alfa-linolénová (ALA)
  • Kyselina eikosapentaenová (EPA)
  • Kyselina dokozahexaenová (DHA)

Kyseliny EPA a DHA sú v niektorých sladkovodných, ale aj morských rybách či riasach. ALA sa nachádzajú v rastlinách. Omega-3 je v rybách ako: makrela, losos, tuniak, treščia pečeň, sardinky a kaviár.  V rybách sa však môžu objavovať toxické látky. Odporúča sa preto konzumovať ryby z voľného odchytu. 

Medzi príznaky, že trpíš nedostatkom omega-3 mastných kyselín, sú: únava, depresie a úzkosti, zhoršená pozornosť či lámavosť nechtov a vlasov.

Zdroje: Sinai Health, The New York Times, vasalekaren.sk

Najnovšie videá

Trendové videá