USA rozmiestnia v Izraeli elitný obranný systém. Obavy z veľkého protiútoku Iránu sa zvyšujú

  • Systém THAAD mieri do Izraela, aby posilnil obranu krajiny.
  • Tento krok, plánovaný USA, prichádza po nedávnych útokoch H*masu a očakávanej iránskej reakcii
  • Systém THAAD mieri do Izraela, aby posilnil obranu krajiny.
  • Tento krok, plánovaný USA, prichádza po nedávnych útokoch H*masu a očakávanej iránskej reakcii

USA plánujú rozmiestniť systém protivzdušnej obrany THAAD v Izraeli, čo by mohlo zvýšiť obranu krajiny pred hrozbami z Iránu. Tento krok prichádza po nedávnych útokoch H*masu a je považovaný za preventívne opatrenie na ochranu Izraela pred potenciálnymi balistickými hrozbami.

THAAD, ktorý slúži na zachytávanie balistických rakiet na vyšších úrovniach atmosféry, je efektívnym nástrojom na ochranu strategickej infraštruktúry a posilňuje regionálnu bezpečnosť.

Americké kroky a reakcia na iránske hrozby

Podľa informácií spravodajskej stanice N12 americký minister obrany Lloyd Austin vydal pokyn na rozmiestnenie systému THAAD v reakcii na eskalujúce napätie medzi Izraelom a Iránom, informujú o tom noviny Jerusalem Post.

Okrem THAAD Spojené štáty posilňujú aj systémy Patriot po celom Blízkom východe, čím sa zvyšuje bezpečnosť vlastných i spojeneckých síl. Ako Austin zdôraznil, „USA podporujú Izrael v jeho úsilí chrániť svoj ľud pred všetkými hrozbami“.

Tento krok pripomína obdobnú situáciu v roku 2019, keď USA rozmiestnili THAAD v Saudskej Arábii po útokoch na jej ropné zariadenia, ktoré údajne zorganizoval Irán.

Tieto kroky majú demonštrovať americký záväzok k ochrane svojich spojencov na Blízkom východe, najmä v čase zvýšených hrozieb zo strany Iránu, informuje izraelský portál ynet.

Perspektíva Teheránu: Kritika Izraela a prípravy na eskaláciu

Iránska reakcia na plánované rozmiestnenie THAAD je plná obáv a kritiky. Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Araghčí označil tieto kroky za dôkaz snahy destabilizovať región a vyhlásil: „Netanjahu chce zapáliť Blízky východ len preto, aby si udržal moc.“

Iránsky prezident Ebrahim Raisi tiež poznamenal, že Irán je „pripravený brániť svoju suverenitu za každú cenu“, čo naznačuje potenciálnu pripravenosť na reakciu, ak by došlo k útoku.

The_first_of_two_Terminal_High_Altitude_Area_Defense_(THAAD)_interceptors_is_launched_during_a_successful_intercept_test_-_US_Army
zdroj: Wikimedia Commons/Ralph Scott/Missile Defense Agency/U.S. Department of Defense

V Teheráne sa zároveň rozbehli diplomatické aktivity zamerané na zabezpečenie ochrany iránskeho územia a zmiernenie izraelských odvetných útokov.

Podľa CNN sa Irán usiluje o spoluprácu so susednými krajinami s cieľom zabrániť útoku na jeho kritickú infraštruktúru.

Reakcie spojencov USA v Perzskom zálive

Spojenci USA v Perzskom zálive, vrátane Bahrajnu, Kataru a Spojených arabských emirátov, sa ocitli vo veľmi zložitej situácii. Na jednej strane si želajú udržať stabilitu v regióne, na druhej strane však chcú zabrániť, aby Izrael využíval ich vzdušný priestor na údery proti Iránu.

Minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov vyhlásil: „Stabilita Blízkeho východu je pre nás prioritou a nebudeme súhlasiť so žiadnymi akciami, ktoré by mohli vyvolať konflikt.“

Význam THAAD pre Izrael a potenciálna eskalácia

THAAD má pre Izrael kľúčový význam, pretože ide o systém schopný zasiahnuť a zničiť balistické rakety ešte pred dosiahnutím cieľa.

Táto schopnosť je rozhodujúca pre ochranu kritickej infraštruktúry krajiny. Americký prezident Joe Biden zároveň zdôraznil potrebu „primeranej reakcie“ zo strany Izraela, aby sa vyhli zbytočnej eskalácii.

Spojené štáty súčasne apelujú na Izrael, aby zvážil kroky, ktoré by mohli viesť k destabilizácii pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA.

Diplomatické úsilie a možnosti riešenia

Diplomatické aktivity medzi USA, Izraelom a Iránom sú naďalej v plnom prúde. Katar zohráva kľúčovú úlohu sprostredkovateľa a snaží sa udržať dialóg medzi znepriatelenými stranami.

USA a Irán sa zhodujú na potrebe predísť rozsiahlemu konfliktu, avšak v praxi pretrvávajú obavy z možných iránskych reakcií na akýkoľvek útok zo strany Izraela. Napriek tomuto diplomatickému úsiliu zostáva situácia veľmi neistá. Predstavitelia USA otvorene priznávajú, že presne nevedia, aké kroky Irán v prípade útoku podnikne.

„Jednoducho nevieme, čo Irán urobí,“ vyhlásil jeden z amerických predstaviteľov. Táto neistota ukazuje, ako krehká je súčasná rovnováha a aké zložité bude udržať mier a stabilitu na Blízkom východe.

Rozmiestnenie systému THAAD môže byť krok k posilneniu bezpečnosti, avšak jeho potenciálna eskalačná povaha ho robí dvojsečným.

Zdroje: Jerusalem Post, ynet, CNN

Najnovšie videá

Trendové videá