Porazil dvoch šampiónov a rozplakal sa. Inšpiratívny príbeh Samsona Daudu, víťaza Mr. Olympia 2024

  • Názov súťaže Mr. Olympia vyvolá v každom milovníkovi kulturistiky rešpekt
  • Od roku 1999 sa každoročne koná v Nevade v Las Vegas
Kulturistika
Mr. Olympia Instagram/mrolympiallc
  • Názov súťaže Mr. Olympia vyvolá v každom milovníkovi kulturistiky rešpekt
  • Od roku 1999 sa každoročne koná v Nevade v Las Vegas

Názov súťaže Mr. Olympia vyvolá v každom milovníkovi kulturistiky rešpekt a obrovský obdiv. Predstavuje vrcholový sen každého, kto sa venuje formovaniu svalov a dosahovaniu fyzickej dokonalosti. Elita v kulturistike sa stretáva na jednom mieste a predvádza svoju tvrdú prácu.

Súťaž vznikla v roku 1965. Ako uvádza portál aktin.cz, od roku 1999 sa každoročne koná v Nevade v Las Vegas. V minulosti medzi súťažiacimi bol aj rakúsko-americký herec Arnold Schwarzenegger. Hlavná kategória tohto ročníka sa konala v sobotu večer 12. októbra 2024. Víťazom sa premiérovo stal nigérijský rodák Samson Dauda.

Kto je Samson Dauda? 

Prestížnu súťaž kulturistiky vyhral prvýkrát v živote. Svojím vystúpením si získal tento titul, ale aj finančné ohodnotenie vo výške približne 550-tisíc eur a zlatú trofej Sandow. Išlo o rekordnú sumu a odniesol si aj titul tzv. „víťaza fanúšikov“ (People’s Champ), informuje o tom český portál kulturistika.com. Na druhom mieste sa umiestnil Hadi Choopan a na treťom minuloročný víťaz Derek Lunsford.

Dauda absolvoval dlhú a náročnú cestu k víťazstvu. Portál essentiallysports.com píše, že sa narodil 11. marca 1992 v Nigérii, no momentálne pôsobí v Spojenom kráľovstve. Svoju športovú kariéru začal ako hráč ragby. Neskôr sa začal venovať práve kulturistike.

V roku 2014 sa začala jeho oficiálna kariéra, kedy sa zúčastnil začiatočníckej kulturistickej súťaže. Následne ho pozvali na seniorské súťaže. Jeho najväčšou podporou na fitness ceste je jeho manželka, ktorá kedysi tiež súťažila v ženskej kulturistike.

Jeho nástup do kulturistiky bol poznačený skorými úspechmi v amatérskej súťaži. V roku 2015 zažil svoj prvý neúspech, kedy sa umiestnil na 8. mieste UK Amateur Olympia. To ho však posilnilo. Zlom nastal v roku 2017. Zúčastnil sa súťaže Arnold Classic Europe, kde skončil na 5. mieste. Táto priečka mu bola osudnou, pretože sa často na rôznych pohároch umiestnil na tomto mieste.

Neúspechy ho však zocelili a postupom času sa začal dostávať na kulturistickú špičku. V roku 2023 vyhral Arnold Classic Europe a dnes zaznamenal najväčší životný úspech.

Vyhlásenie bolo veľmi emotívne, keďže porazil dvoch bývalých šampiónov súťaže. Po vypočutí svojho mena sa rozplakal a padol na kolená, predtým ako si do svojich rúk prevzal najžiadanejšiu cenu v tomto športe.

Kedže Dauda pochádza zo Spojeného kráľovstva, vďaka jeho víťazstvu sa titul vrátil do Anglicka po 27 rokoch. Naposledy ho vyhral v roku 1997 šesťnásobný šampión Dorian Yates.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mr. Olympia LLC (@mrolympiallc)

Prestížne ocenenia v kariére Samsona Daudu

  • 2015 IFBB amatérska Olympia UK – 8. miesto
  • 2017 Britské majstrovstvá UKBBF – 2. miesto
  • 2017 IFBB Amateur Diamond Cup Rím – 1. miesto
  • 2020 Europa Pro – 5. miesto
  • 2022 Arnold Classic – 4. miesto
  • 2023 Arnold Classic – 1. miesto
  • 2023 Mr. Olympia – 3. miesto
  • 2024 Mr. Olympia – 1. miesto
Zdroje: aktin.cz, kulturistika.com

Najnovšie videá

Trendové videá