Legendárna 500-ročná firma z Banskej Bystrice dostane druhý život. Zachránia ju v poslednej chvíli

  • Zachovať zvyšky Medeného hámra sa mesto rozhodlo za podpory medzinárodného projektu
  • Cieľom je vytvoriť moderné múzeum baníctva
20240528_medeny_hamor_bystrica_03046308
Na snímke interiér historického objektu v Medenom hámri v Banskej Bystrici. TASR - Ján Krošlák
  • Zachovať zvyšky Medeného hámra sa mesto rozhodlo za podpory medzinárodného projektu
  • Cieľom je vytvoriť moderné múzeum baníctva

Medený hámor, jeden z prvých ranokapitalistických podnikov na svete, bol založený na prelome 15. a 16. storočia v Banskej Bystrici v rámci Turzovsko-fuggerovskej spoločnosti.

Tento metalurgický kolos, ktorý vyrábal a exportoval meď po celej Európe, fungoval takmer päťsto rokov. Dnes sú však z jeho 28 budov zachované len štyri.

Mesto Banská Bystrica teraz pracuje na jeho záchrane a obnove, pričom plánuje využiť domácu i zahraničnú spoluprácu.

Historický význam a úpadok

Medený hámor bol kedysi symbolom technického pokroku a prosperity. Po ukončení výroby v roku 1995 došlo k majetkovému rozdrobeniu areálu počas privatizácie, čo viedlo k zanedbaniu objektov.

Časť budov bola odstránená, zatiaľ čo ďalšie boli opustené. Mesto sa preto rozhodlo podniknúť kroky na jeho ochranu a renováciu, aby sa zamedzilo ďalšej degradácii.

Prvé kroky k obnove

V rámci programu „Obnovme si svoj dom“ mesto získalo dotáciu vo výške 20-tisíc eur na projektovú dokumentáciu a statické posudky pre dve budovy, dielne a hiarty, informuje denník Pravda.

Tieto kroky majú zabezpečiť stabilizáciu pamiatok a odstránenie havarijného stavu. Práce budú zahŕňať opravu strechy a posúdenie drevenej konštrukcie krovov.

Primátor Ján Nosko potvrdil, že hoci mesto pôvodne žiadalo vyššiu dotáciu, aktuálne financie im umožnia začať základné opravy.

Nosko zároveň zdôraznil, že je nevyhnutné zabezpečiť ďalšie financovanie pre rozsiahlejšie obnovovacie práce, ktoré zahŕňajú hydrogeologický prieskum a opatrenia proti vlhkosti.

Medzinárodná spolupráca a budúce plány

Ako uvádza kancelária primátora mesta Banská Bystrica, Obnova Medeného hámra má aj medzinárodný rozmer. Projekt je zapojený do Európskej Fuggerovskej cesty, ktorá spája mestá s bohatou baníckou históriou spojenou s rodinou Fuggerovcov.

Okrem Banskej Bystrice sú do projektu zapojené mestá ako Augsburg, Schwaz či Hall in Tirol. Tento projekt pritiahol do Banskej Bystrice bavorskú delegáciu, ktorá sa zoznámila s historickými pamiatkami a plánmi mesta na revitalizáciu hámra.

Ján Nosko počas návštevy bavorských zástupcov predstavil víziu revitalizácie Medeného hámra ako živého múzea. Táto iniciatíva má posilniť miestny turizmus a pripomenúť význam Banskej Bystrice ako centra metalurgie a baníctva v minulosti.

Kultúrne dedičstvo a príležitosti pre turizmus

Medený hámor sa už teraz stáva centrom záujmu, čo potvrdzuje nedávny česko-slovenský festival Deň architektúry. Na podujatí sa predstavil pamiatkový výskum a koncert klasickej hudby pritiahol takmer stovku návštevníkov do historických priestorov areálu.

Primátor Nosko verí, že obnova hámra bude mať prínos pre miestnu komunitu i návštevníkov, a vidí v nej potenciál pre rozvoj cestovného ruchu. Banská Bystrica vníma projekt ako príležitosť na rozvoj kultúrneho a historického turizmu, ktorý priblíži návštevníkom bohatú históriu baníctva v tomto regióne.

Mesto plánuje získať ďalšie financie z programu Interreg na vytvorenie moderného múzea, ktoré spojí kultúru, históriu a turizmus. Obnova Medeného hámra je nielen technickou, ale aj kultúrnou výzvou, ktorá môže prispieť k posilneniu európskej spolupráce a uchovaniu historického dedičstva.

Zdroje: Pravda, Mesto Banská Bystrica

Najnovšie videá

Trendové videá