SpaceX znova šokoval svet, Zemetrasenie v Iráne vyvoláva otázky okolo jadrového testu/SNKZ#165

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 14. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

Kráľ Karol III. potvrdil, že rozhodnutie o budúcnosti Austrálie ako monarchie či republiky je na austrálskom ľude. Počas svojej návštevy plánuje stretnutia, ktoré by mali otvoriť diskusiu o tejto téme.

Poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka navrhli zníženie DPH na základné potreby pre deti, čo má pomôcť zmierniť finančné náklady rodinám. Cieľom je podporiť dostupnosť výživy a uľahčiť situáciu domácnostiam s deťmi.

Revízie komínov sú povinné najmä pre tých, ktorí kúria pevnými palivami, aby sa predišlo požiarom. Pri zanedbaní môže pokuta dosiahnuť až 331 eur, a zanedbanie údržby môže ovplyvniť výšku poistného plnenia.

Izraelské útoky na Dočasné sily OSN v Libanone vyvolali ostrú kritiku a požiadavky na vyšetrovanie zo strany medzinárodných lídrov. Tieto akcie ohrozujú mierové misie a porušujú medzinárodné právo.

SpaceX úspešne otestoval Starship s raketou Super Heavy, ktorá po štarte pristála pomocou mechanických ramien, čo môže zefektívniť vesmírne misie. Tento úspech približuje Elona Muska k cieľu vyvinúť opakovane použiteľné rakety pre lety na Mars.

Bosna čelí ekologickej katastrofe na rieke Neretva, znečistenej odpadom po nedávnych povodniach, ktoré spôsobili veľké škody a ohrozili Jadranské more. Záchranné zložky stále pracujú na odstraňovaní trosiek, pričom situácia ostáva kritická.

Novinky okolo bratislavskej hlavnej stanice

Ministerstvo dopravy oznámilo plány na novú stanicu pri Stupave, ktorá bude slúžiť vysokorýchlostným vlakom, čím sa odľahčí Hlavná stanica v Bratislave. Stanica Bratislava-Západ sa má stať hlavným uzlom pre vlaky, zatiaľ čo Bratislava ostane hlavným bodom pre cestujúcich.

Zemetrasenie v Iráne vyvolalo špekulácie o možnom jadrovom teste, hoci experti ich odmietajú kvôli nepravdepodobnosti podzemného testu. Situácia prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a Izraelom, čo umocňuje obavy z eskalácie konfliktu.

Cena masla na Slovensku vzrástla kvôli nedostatku mlieka a zvýšeným nákladom, pričom Kaufland zaujal lacnejšou verziou s nižším obsahom tuku. Rast cien je ovplyvnený globálnymi trhmi a pripravovanými daňovými zmenami, čo môže viesť k ďalšiemu zdražovaniu.

Poľský akvapark Fala zaviedol „Deň bez detí“ pre dospelých, čo rozdelilo verejnosť na priaznivcov a kritikov. Ombudsmanka pre deti akciu odsúdila ako stigmatizáciu, zatiaľ čo vedenie akvaparku tvrdí, že len reaguje na požiadavky zákazníkov.

Ekonomickí experti z INESS upozorňujú, že nedávne daňové zmeny by mohli oslabiť ekonomiku a zvýšiť infláciu. Zdanenie finančných transakcií a zvýšenie DPH môže znížiť konkurencieschopnosť a podporiť rast šedej ekonomiky.

Jeseň so sebou prináša vyšší výskyt chorôb, preto je dôležité podporovať imunitný systém cez dostatočný príjem zinku. Nedostatok zinku môže viesť k rôznym zdravotným problémom, vrátane zhoršenia imunity, čo zdôrazňuje potrebu pestrého stravovania.