AKTUÁLNE: Zastavil som atentát na Donalda Trumpa, zaráža americký šerif

  • Pokusu sa podľa amerického šerifa podarilo zabrániť
  • Muž strieľal z neregistrovanej zbrane
Donald Trump kráča pri aute
Ilustračné foto SITA/AP/Julia Nikhinson
  • Pokusu sa podľa amerického šerifa podarilo zabrániť
  • Muž strieľal z neregistrovanej zbrane

Na Donalda Trumpa mali znovu strieľať. Šerif zo Spojených štátov uviedol, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní pravdepodobne zabránili tretiemu pokusu o atentát na exprezidenta, píše spravodajský portál Aljazeera. Počas víkendu zatkli muža s neregistrovanými strelnými zbraňami neďaleko kalifornského predvolebného mítingu republikánskeho kandidáta.

Šerif okresu Riverside Chad Bianco v nedeľu (13.10.) pred novinármi povedal, že poslanci deň pred podujatím exprezidenta v meste Coachella zastavili muža na bezpečnostnom obvode.

Prezidentovi ublížiť nechcel

Bianco uviedol, že podozrivý „sa objavil s viacerými pasmi s rôznymi menami, neregistrovaným vozidlom s falošnou poznávacou značkou a nabitými strelnými zbraňami“. Hovorí, že policajní príslušníci pravdepodobne zabránili tretiemu pokusu o atentát.

Muža identifikovali ako 49-ročného obyvateľa Nevady. Vema Millera už vzali policajti do väzby, čo prebehlo bez incidentov, uviedla kancelária šerifa vo vyhlásení. Portál píše, že síce čelí obvineniam, ale popiera, že by mal v pláne zraniť Donalda Trumpa.

Miller bude obvinený z nelegálnej držby dvoch strelných zbraní a veľkokapacitného zásobníka, uviedli úrady. Prepustili ho na kauciu a pred súd by sa mal postaviť 2. januára 2025.

Trumpa neohrozil

V sobotu večer došlo k bezpečnostnému incidentu v blízkosti zhromaždenia bývalého prezidenta Donalda Trumpa v kalifornskom údolí Coachella. Miestny úrad šerifa informoval, že na kontrolnom stanovišti bol zadržaný 49-ročný muž z Las Vegas, Vem Miller, ktorý mal pri sebe viacero zbraní a falošné doklady. Píše o tom TASR.

Šerif okresu Riverside Chad Bianco na tlačovej konferencii odhalil znepokojujúce detaily: „Vieme, že sa objavil s viacerými pasmi na rôzne mená, neregistrovaným vozidlom s falošnou poznávacou značkou a nabitými strelnými zbraňami.“

Šerif ďalej vyjadril presvedčenie o závažnosti situácie. „Skutočne si myslím, že sme zabránili ďalšiemu pokusu o atentát,“ povedal. Incident sa odohral približne o 17:00 miestneho času, keď bol Miller zastavený v čiernom SUV. V tom čase sa Trump ešte nenachádzal na pódiu.

Zadržanie prebehlo bez komplikácií a úrady ubezpečili verejnosť. „Tento incident nemal vplyv na bezpečnosť bývalého prezidenta Trumpa alebo účastníkov podujatia,“ uviedol úrad šerifa v tlačovej správe.

Miller bol obvinený z držby nabitej strelnej zbrane a veľkokapacitného zásobníka. Po zaplatení kaucie 5000 dolárov bol prepustený. Prípad je momentálne predmetom federálneho vyšetrovania. Zhromaždenie sa konalo v údolí Coachella, oblasti známej svojím populárnym hudobným a umeleckým festivalom. Tento incident však pripomína, že aj na miestach spojených s kultúrou a zábavou môže dôjsť k vážnym bezpečnostným hrozbám.

Druhý pokus

Len pred mesiacom sme ťa informovali o tom, že k ďalšiemu incidentu došlo pri Trumpovom golfovom klube. Aj keď došlo k výstrelom v blízkosti exprezidenta, zdroje z jeho okolia podľa CNN potvrdili, že ho nikto nezranil.

„Prezident Trump je po výstreloch v jeho blízkosti v bezpečí,“ uviedol vtedy hovorca Trumpovej kampane Steven Cheung vo vyhlásení. Páchateľ strieľal pri exprezidentovom medzinárodnom golfovom stredisku vo West Palm Beach na Floride.

Federáli streľbu vyhodnotili ako pokus o atentát. Šerif Ric Bradshaw v septembri na tlačovej konferencii uviedol, že na hrozbu upozornil agent tajnej služby. Mal si všimnúť hlaveň zbrane s ďalekohľadom vytŕčajúcu spoza plota golfového klubu. Trump hral počas toho golf, no vždy vopred išli agenti, ktorí mali za úlohu „vyčistiť“ oblasť od potenciálneho nebezpečenstva.

Svedok uviedol, že videl strelca utiecť z kríkov a nastúpiť do čierneho Nissanu, v ktorom ho neskôr zadržali policajti. Na mieste našli zbraň podobnú puške AK-47 a kameru GoPro. Bývalého prezidenta mali tajní hneď po streľbe odviesť do salónika golfového klubu. Trumpov tím uviedol, že exprezident bol celý čas v bezpečí – nič mu nehrozilo a nič sa mu nestalo.

Unikol o vlások

Skutočne desivý bol však prvý pokus, ku ktorému došlo ešte v lete. Udialo sa to počas jedného z Trumpových mítingov, písali sme. Exprezident vtedy unikol len o vlások, strela ho trafila do ucha, čo zdokumentovali aj už ikonické fotografie. Jeden účastník stretnutia však také šťastie nemal, Američania informovali o jednom úmrtí a dvoch vážne zranených. 

Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podarilo vystreliť niekoľkokrát. Uviedla to americká tajná služba, správu priniesla TASR s odvolaním na agentúry AP a Reuters. Strelec spustil paľbu na Trumpa z neďalekej strechy s puškou typu AR. Orgány činné v trestnom konaní útok začali okamžite vyšetrovať ako atentát.

Trumpov tím následne informoval, že sa mu darí dobre a teší sa na národný republikánsky zjazd. Zasiahnutie guľkou v Pensylvánii vtedy potvrdil aj samotný Trump.

„Bol som postrelený guľkou, ktorá prenikla hornou časťou pravého ucha,“ napísal na sociálnej sieti. „Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku. Počul som svišťanie, výstrely a hneď som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu,“ uviedol Trump, ktorý dodal, že je neuveriteľné, že takýto čin sa môže v USA odohrať.

Zdroje: Aljazeera, Archív Startitup, CNN, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá