Ukrajinské F-16 údajne zožali masívny úspech. Koluje VIDEO zostrelenia špičkovej ruskej stíhačky

  • Sociálne siete vybuchli po údajnom súboji F-16 vs. SU-34
  • Americká stíhačka mala zostreliť ruský klenot
F-16 vs SU-34. F-16 zostrelila SU-34.
Ilustračné foto F-16 vs. SU-34 TASR/Pavel Neubauer, Wikimedia Commons/Vitaly V. Kuzmin, Canva
  • Sociálne siete vybuchli po údajnom súboji F-16 vs. SU-34
  • Americká stíhačka mala zostreliť ruský klenot

Na sociálnych platformách využívaných proruskými vojnovými blogermi sa objavila informácia o zostrelení moskovského stíhacieho bombardéra Suchoj SU-34. Ide o stroj v hodnote približne 33 miliónov eur. Radí sa medzi tie najlepšie, ktoré ma ruské letectvo k dispozícii a podľa proruských zdrojov ho zostrelila americká stíhačka F-16.

Kyjev tento rok dostal niekoľko týchto lietadiel od svojich európskych spojencov a takmer okamžite ich začal využívať v obrane svojej krajiny. Informovali sme ťa o zaradení stíhačiek do protivzdušnej obrany, ale aj o tragickom páde jednej z nich.

Špekulácie o najnovšom veľkom úspechu ukrajinských vzdušných síl začal telegramový účet Fighterbomber. Ten zverejnil príspevok, v ktorom sa zjavne lúčil s jedným z ruských bombardérov SU-34.

K zrúteniu Suchoja došlo v sobotu. Ako píše Forbes, ruské ministerstvo obrany sa k udalosti oficiálne nevyjadrilo. Žiadne konkrétne informácie neposkytuje ani ukrajinský rezort, a teda podrobnosti ohľadom celej bitky možno získať len z rôznych blogerských účtov. A viaceré takéto proruské kanály potvrdzujú víťazstvo F-16.

Na Telegrame tvrdia, že ruský Suchoj padol v boji proti ukrajinskej stíhačke americkej výroby približne 50 kilometrov od predných línií na Donbase. Pilot podľa nich neprežil.

Dôveryhodnosť informácie

Správy pochádzajú z pochybných zdrojov. Zvláštne ale je, že ani Kyjev, ani Moskva sa k nim nevyjadrujú. Kremeľ takéto informácie totiž zvyčajne popiera.

Ruskí blogeri však pravidelne až prekvapivo otvorene kritizujú ruské neúspechy na Ukrajine. Ide síce o obsah tvorený za jasnej podpory Moskvy, no keďže ho šíria anonymné účty, mnohokrát môžeme vidieť, ako pri správach v prospech Kyjeva netaja svoj hnev či frustráciu.

To sa presne deje od soboty 12. októbra. Napríklad jeden z takýchto kanálov VDV varuje, že „čoskoro bude takýchto strát viac. NATO vyslalo F-16 na lov“. Zahraniční experti ale poukazujú na jedno. Títo blogeri takmer nikdy nekritizujú ruského prezidenta Vladimira Putina. Naopak, svoj hnev si filtrujú na generáloch a dôstojníkoch moskovskej armády.

F-16 vs. SU-34

Za pádom ruského Suchoja za 33 miliónov eur má stáť F-16 Fighting Falcon vyrobená v USA za 22 až 27 miliónov eur. Ako píše Army Recognition, ide o špičkovú stíhačku známu pre jej všestranné schopnosti boja.

Disponuje prelomovými radarovými systémami a dokáže sledovať viacero cieľov súčasne, čím sa jej zvyšuje úspešnosť detekcie aj presnosť streľby.

Dokáže niesť celý rad rôznych rakiet a na ciele sa zameriava z extrémnych uhlov. Smrtiaca je obzvlášť v boji na blízko, no dokáže dominovať aj v súbojoch na dlhšie vzdialenosti.

V porovnaní s inými súčasnými bojovými lietadlami má F-16 výhody, najmä vďaka svojej obratnosti a elektronickému pokroku. Suchoje zvyčajne disponujú vynikajúcimi radarovými a raketovými systémami s dlhým dosahom, no F-16 si to kompenzujú skvelou manévrovateľnosťou a integrovanými systémami elektronického boja.

Zdroje: Forbes, X/74RDARM, Army Recognition

Najnovšie videá

Trendové videá