Finančná správa spúšťa masívnu akciu „Návrat“. Nepoctivým podnikateľom hrozí devastačná pokuta

  • Finančná správa na jeseň navštívi gastroprevádzky
  • Podnikateľom hrozia niekoľkotisícové pokuty
stánok, pokladňa
Ilustračné foto TASR/František Iván, Edmund Örzsik
  • Finančná správa na jeseň navštívi gastroprevádzky
  • Podnikateľom hrozia niekoľkotisícové pokuty

Finančná správa si v letných mesiacoch posvietila na množstvo gastroprevádzok. Na jeseň sa rozhodla vrátiť a kontrolované subjekty navštíviť ešte raz, aby sa uistili, že zapracovali ich pripomienky. Ak podnikatelia nariadenia odignorovali, hrozia im vysoké pokuty.

Finančná správa informuje, že si evidujú alarmujúce výsledky z rozsiahlej kontrolnej akcie „Horúce leto 3“, ktorá prebiehala počas letných mesiacov. V lete sa kontrolóri zamerali na overenie evidencie tržieb v rôznych prevádzkach, vrátane festivalov, jarmokov a turistických destinácií.

Z takmer 2 000 vykonaných kontrolných nákupov zistili porušenie zákona v 41,3 % prípadov. Najčastejším prehreškom bolo neevidovanie tržby, ktoré sa vyskytlo v 583 prípadoch.

Udelili pokuty za takmer 300-tisíc eur

Priestupky, ktoré objavili v letných mesiacoch, si vyslúžili pokuty v celkovej výške 270 350 eur. Napriek negatívnym zisteniam priniesla akcia aj pozitívne efekty. U podnikateľov, ktorí boli upozornení na svoje povinnosti, došlo k výraznému nárastu priznaných tržieb.

Celkovo sa tržby zvýšili o 2 697 527 eur, čo v priemere predstavuje nárast 780 eur na jednu pokladnicu. Finančná správa však neplánuje poľaviť vo svojom úsilí. V rámci nadväzujúcej akcie s názvom „Návrat“ sa kontrolóri zamerajú na problematické prevádzky.

Akcia „Návrat“ môže podnikateľom zavariť

Finančná správa sa rozhodla, že podnikateľom ešte s kontrolami pokoj nedá. Na jeseň tohto roku bude zisťovať, či podniky pripomienky zapracovali do praxe.

Pri opakovanom porušení zákona hrozia podnikateľom prísnejšie sankcie, od vysokých pokút cez zákaz činnosti až po trestné stíhanie v prípade používania podvodných pokladníc. Pokuty sa pohybujú vo výške až 6 600 eur. 

„Zároveň im môže byť uložený zákaz predávať tovar alebo poskytovať službu, na ktorú sa vzťahuje povinnosť používať elektronickú registračnú pokladnicu na predajnom mieste, alebo môže dôjsť až k podaniu návrhu na zrušenie živnostenského oprávnenia k činnosti, pri ktorej došlo k porušeniu zákona. Pri zistení podvodnej pokladnice bude táto zabezpečená a podnikateľovi môže hroziť až trestné stíhanie,“ varuje FS.

Cieľom týchto opatrení je nielen zabezpečiť dodržiavanie zákona o používaní elektronických registračných pokladníc, ale aj podporiť férovú konkurenciu medzi podnikateľmi. Finančná správa tak dáva jasne najavo, že bude aj naďalej bdieť nad dodržiavaním pravidiel v oblasti evidencie tržieb.

Štát navštevuje aj zdravotníkov

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR minulý týždeň vykonal neohlásené inšpekcie u podnikateľov v zdravotníckom sektore. Išlo o tých, ktorí pôsobia na trhu poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Urobil tak pre pre podozrenie z možného porušenia hospodárskej súťaže. TASR o tom informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská s tým, že ešte nemožno konštatovať, že dotknutí porušili pravidlá hospodárskej súťaže.

„PMÚ vykonal inšpekcie na základe podozrenia, že medzi dotknutými podnikateľmi existovala dohoda, ktorej cieľom alebo následkom bolo alebo mohlo byť obmedzenie hospodárskej súťaže, a to formou dohôd o cene, výmeny citlivých obchodných informácií a koordinácie postupu účastníkov tejto dohody pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami. V danom prípade by mohlo ísť o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi,“ priblížila.

Horizontálna dohoda medzi priamymi konkurentmi patrí podľa PMÚ medzi najzávažnejšie porušenia a považuje sa za ťažký kartel. „Možná dohoda mala za cieľ alebo mohla mať za následok vylúčenie, respektíve zníženie intenzity súťaže medzi jej účastníkmi v procese vyjednávania zmluvných podmienok vrátane cenových, vo vzťahu k zdravotným poisťovniam,“ ozrejmil.

Podnikatelia môžu v prípade preukázania dohody dostať pokutu až do výšky desiatich percent z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie.

„Skutočnosť, že PMÚ uskutočnil inšpekcie, ešte neznamená, že dotknutí podnikatelia porušili pravidlá hospodárskej súťaže ani neprejudikuje závery prešetrovania. V tejto fáze prešetrovania PMÚ neposkytuje k prípadu žiadne ďalšie informácie,“ dodala hovorkyňa.

Zdroje: Finančná správa, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá