Štát rozdáva príspevky: Domácnostiam poputuje 50 miliónov eur. O poukážku požiadaš jednoducho (NÁVOD)

  • Projektu Zelená domácnostiam ostáva ešte polovica prostriedkov
  • Požiadať o poukážku môžu všetky domácnosti
dom, peniaze
Archív Canva
  • Projektu Zelená domácnostiam ostáva ešte polovica prostriedkov
  • Požiadať o poukážku môžu všetky domácnosti

Ako sme ťa už v minulosti informovali, projekt Zelená domácnostiam, ktorý zastrešuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), rozdáva domácnostiam nemalé peniaze. Domácnosti ich majú investovať do obnoviteľných zdrojov energie. 

Od polovice júla, keď sa spustilo aktuálne kolo projektu, zostáva k dispozícii takmer polovica finančných prostriedkov. Konkrétne ide o 51,64 milióna eur, čo predstavuje 47,9 % voľných poukážok.

Tieto prostriedky čakajú na ambiciózne rodiny a jednotlivcov, ktorí chcú prispieť k zelenšej budúcnosti. Požiadať o ne nie je vôbec zložité.

Ako uvádza TASR, projekt Zelená domácnostiam sa zameriava na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. Finančné prostriedky na jeho realizáciu prúdia z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Programu Slovensko.

Zostáva polovica prostriedkov

SIEA už vyplatila domácnostiam príspevky vo výške 8,76 milióna eur, čo tvorí približne 8 % z celkového rozpočtu projektu. 

Celkový rozpočet projektu Zelená domácnostiam dosahuje impozantnú sumu 107,7 milióna eur. Tieto prostriedky budú poskytovať príspevky až do roku 2029, čo domácnostiam umožní dostatočne plánovať a realizovať svoje zelené projekty. V súčasnosti je z tejto sumy rezervovaných 43,9 % prostriedkov, čo predstavuje 47,3 milióna eur.

Ministerka Saková ešte v júni tohto roku uviedla, že poukážky dosiahnu maximálnu hodnotu od 1 500 eur (kotol na biomasu) do 3 040 eur (tepelné čerpadlo).

„Spustenie aktivácie žiadostí zhotoviteľmi sme rozložili aj u jednotlivých zariadení, ktoré sa budú inštalovať. Odo dňa, keď spúšťame výzvu, sa môžu aktivovať žiadosti zhotoviteľmi na kotly na biomasu a na slnečné kolektory. Plus od toho dňa sa môžu sedem dní aktivovať žiadosti na tepelné čerpadlá, plus 14 dní od daného dátumu na fotovoltické panely a na veterné turbíny,“ spresnila.

Aktivácia a vydávanie poukážok začalo v polovici júla. 

Ako požiadať o poukážku

Ak chceš požiadať o poukážku z projektu Zelená domácnostiam, postupuj podľa týchto krokov:

  1. Preštuduj podmienky projektu – Pred podaním žiadosti si pozorne prečítaj všeobecné a osobitné podmienky, ktoré nájdeš na stránke projektu.
  2. Získaj technický návrh – Pred samotnou žiadosťou si nechaj pripraviť technický návrh a cenovú ponuku od dodávateľa, ktorý ti pomôže vybrať vhodné zariadenie.
  3. Registruj sa v informačnom systéme – Prejdi na stránku projektu a klikni na časť „Žiadosti o poukážku“, kde nájdeš odkaz na informačný systém.
  4. Vyplň formulár žiadosti – Registrácia prebieha v niekoľkých krokoch, počas ktorých uvedieš informácie o mieste inštalácie, druhu zariadenia, výkone a ďalšie potrebné údaje.
  5. Potvrď záujem o poukážku – Po vyplnení formulára ti na e-mail príde správa s odkazom na potvrdenie záujmu. Kliknutím na tento odkaz dokončíš žiadosť a zaradíš ju do poradia.
  6. Očakávaj vydanie poukážky – Ak je všetko v poriadku, na e-mail dostaneš informáciu o vydaní poukážky. Poukážka má platnosť 90 dní.
Zdroje: Redakcia Startitup, Refresher, Zelená domácnostiam, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá