MBFL! 2024: Druhý večer v znamení udržateľnosti a dizajnérskej kreativity

mbf
MBFL/Tibor Géci

Druhý večer Mercedes-Benz Fashion Live! bol manifestom inovácií, udržateľnosti a dizajnérskej kreativity, ktoré oživili impozantné priestory Slovenskej národnej galérie. Atmosféru plnú elegancie a energie divákov podčiarkli kolekcie, ktoré spájali minulosť s budúcnosťou a remeslo s odvážnymi víziami.

Prehliadky predstavili kolekcie, ktoré oslávili prepojenie módy s ekologickými hodnotami a ukázali, ako etablovaní aj mladí dizajnéri prekračujú hranice tradičného dizajnu. Udržateľné materiály, deadstockové látky a inovatívne techniky spracovania dominovali večeru, čím dizajnéri nastavili nový štandard pre budúcnosť módy.

GTF_0035
zdroj: MBFL/Tibor Géci

Inovatívne kolekcie finalistov Best Fashion Talent

Druhý deň Mercedes-Benz Fashion Live! predstavil finalistov súťaže Best Fashion Talent, ktorú spolu vyhlasujú MBFL! a Slovak Fashion Council s podporou Nadácie Tatra bankyDominika KozákováJozef Kahánek a značka Gonoe ukázali, že udržateľnosť a experimentovanie s materiálmi sú v popredí ich tvorby.

  • Dominika Kozákovápredstavila kolekciu plnú kontrastov, kde sa miešali výrazné farebné kombinácie a hravosť, pričom inšpiráciu čerpala z fauny, flóry a moderného cirkusu. S dôrazom na deadstockové materiály vytvorila dynamické modely, ktoré prepojili minulosť s modernými prvkami.
  • Jozef Kahánekzo značky Raum Collective zaujal precíznou prácou s textúrami a detailmi, pričom spájal tradičné techniky s modernými tvarmi. Jeho kolekcia priniesla elegantnú a zároveň progresívnu víziu módy, ktorá oslovila publikum svojou čistotou a vizuálnou prepracovanosťou.
  • Gonoe, značka Patrika PlatkaMaxa Basalu, zaujala publikum kolekciou, ktorá skúmala budúcnosť módy prostredníctvom upcyklácie a inovatívnych techník práce s recyklovanými materiálmi ako je vintage denim. Značka prezentovala víziu módy, kde sa prestáva vyrábať nové oblečenie, a namiesto toho sa využíva potenciál existujúcich materiálov.

Vyvrcholením prehliadky  bolo vyhlásenie víťaza súťaže Best Fashion Talent, ktorým sa stala značka Gonoe. Porota ocenila ich inovatívny prístup k udržateľnosti a kreatívne využitie materiálov. Cenu odovzdal textilný dizajnér Juraj Straka, čestný člen poroty. Víťazstvo prináša značke Gonoe nielen finančnú odmenu, ale aj nové kariérne príležitosti, celoročný mentoringový program a ďalšie výhody.

Dominika Kozáková si odniesla cenu Sustainable Fashion Talent, ktorú udelil partner ocenenia, zelený developer Corwin. Bola ocenená za schopnosť harmonicky prepojiť kreativitu s ekologickými postupmi. Využívanie deadstockových materiálov a dôraz na remeslo dokazujú jej hlboké pochopenie ekologických princípov v módnej tvorbe.

„Výber bol veľmi dôkladný, na základe dotazníka udržateľnosti, ktorý sme zostavili podľa kritérií udržateľnej módy. Výber sme konzultovali s odborníčkou na históriu módy Danou Lapšanskou a zároveň sme zohľadnili kritériá nášho partnera, zeleného developera Corwin,“ doplnila Zuzana Bobiková, riaditeľka Slovak Fashion Council.

Posledné ocenenie pre finalistov odovzdal mediálny partner Best Fashion Talent, portál refresher.sk, ktorý ocenil dizajnéra schopného osloviť mladú generáciu. Aj ocenenie Refresher Fashion Talent si odniesla Dominika Kozáková, ktorá svojou modernou interpretáciou tradičných techník zaujala odvahou a schopnosťou odraziť náladu a hodnoty súčasnej mladej generácie. „Jej dizajny sú hravé a odvážne zároveň, rovnako ako jej prezentácia v online priestore – to sú najlepšie predpoklady na budovanie úspešného brandu,“ dodala Patrícia Pajtášová, brand špecialistka z portálu refresher.sk.

GTF_0259
zdroj: MBFL/Tibor Géci

Spolupráce, ktoré definovali večer

Druhý večer prehliadok priniesol aj množstvo etablovaných mien, vrátane kolekcií, ktoré vznikli v rámci jedinečných spoluprác. Jednou z najvýraznejších bola spolupráca značky Ozeta s dizajnérom Marcelom Holubcom W., ktorá priniesla kolekciu inšpirovanú ikonickými čiernobielymi fotografiami Petra Lindbergha. Modely vzdávajúce hold nadčasovému krajčírskemu umeniu zaujali elegantnými siluetami a prepracovanými detailmi, ktoré reflektovali prirodzenú krásu.

„Prvá spolupráca Ozety s dizajnérom Marcelom Holubcom W. predstavuje významný míľnik pre značku. Spojenie Marcelovho kreatívneho rukopisu s tradičnou eleganciou Ozety prináša jedinečný mix inovácií a kvalitného remesla, otvárajúc značke cestu k mladšiemu publiku a novým módnym trendom,“ hovorí o spolupráci Marcela Kubranská, marketingová manažérka Ozety.

Rovnako pozoruhodná bola spolupráca Márie Štvrteckej s textilným dizajnérom Jurajom Strakom. Jej kolekcia FRAG_ILITY skúmala polarizáciu spoločnosti a krehkosť medziľudských vzťahov, čo sa odrazilo v originálnych vzoroch a prepracovaných štruktúrach látok. Dizajnérka kladie dôraz na nositeľnosť, udržateľnosť a etické výrobné postupy, pričom využíva prírodné materiály ako vlna, bavlna, viskóza a hodváb, doplnené o deadstock a GOTS certifikované látky. Juraj Straka prispel ručne vytvorenými dezénmi, ktoré boli digitálne prenesené na látku a dodali kolekcii umeleckú hodnotu.

Značka freier, za ktorou stojí dizajnérka Terézia Feňovčíková sa opäť predstavila svojím charakteristickým surovým dizajnom inšpirovaným ulicou a jej flexibilitou. Pre freier je typické experimentovanie so strihmi a vizuálnymi detailmi, ktoré sa narúšajú kreatívnym stylingom. Kolekcia Defectum, inšpirovaná filmom Americké psycho, reflektovala aktuálne estetické formy pánskeho odievania a spoločenské témy. Na prvý pohľad dokonalé odevy obsahujú skryté defekty, ktoré odrážajú skreslenú realitu sociálnych médií a ich inscenovanú dokonalosť. Aj v tejto kolekcii zohrala dôležitú úlohu spolupráca s Jurajom Strakom, ktorý svojím originálnym rukopisom obohatil materiály použité v návrhoch.

GTF_0201
zdroj: MBFL/Tibor Géci

Martin Hrča: Prepojenie módy a umenia

Na záver večera si Martin Hrča svojou najnovšou kolekciou pre nevesty, nazvanou EDEN, získal publikum klasickými ženskými siluetami – boli dramatické a nezabudnuteľné. Jeho moderný twist na svadobnú módu prináša elegantné róby s mladistvým šarmom a odvážnymi couture detailmi.

Precízne ručné spracovanie a nádych extravagancie zdôrazňujú veľké štylizované kvety a jemné textúry, ako sú ručne aplikované kvetinové motívy či bohaté sukne s ombre efektom na okrajoch. Kolekcia obsahovala 16 modelov, ktoré boli vytvorené z rôznorodých materiálov, vrátane jersey so zatkávaným lurexom,  krajok, hodvábneho taftu, crepe de chine, tylu, žakaru a mnohých ďalších. Každý model je postavený na pevných korzetoch, s veľkými objemami kruhovo a šikmo strihaných sukní, ktoré zdôrazňujú ženské línie. Kolekcia sa vyznačuje aj precíznou prácou s krajčírskymi technikami, ako je komponovanie čipiek, ručné našívanie aranžmánov a množstvo ďalších detailov.

Pánske modely predstavujú neformálnu alternatívu k tradičným krojom, pričom si zachovávajú eleganciu prostredníctvom minimalistického prístupu a jednoduchých línií.

„Inšpirácia krojom u pánskych modelov bola skôr podvedomá, nie cielene plánovaná, až vo finále som ju tam sám pocítil,“ dodáva Hrča.

Tento večer bol pre publikum inšpirujúcim oknom do budúcnosti módy, kde sa inovácia, udržateľnosť a tradičné remeslo stretávajú v neustále sa meniacom svete súčasného dizajnu.

O Mercedes-Benz Fashion Live!


Podujatie Mercedes-Benz Fashion Live! začalo svoju históriu v roku 2013 pod názvom Fashion Live! ako reakcia na potrebu nového a dynamického módneho formátu na Slovensku. Postupom času sa rozrástlo na významnú platformu pre slovenských a českých dizajnérov s medzinárodným presahom. Od svojho vzniku prezentovalo podujatie MBFL prácu 83 dizajnérov a 93 študentov módy.

Ako jediný fashion event na Slovensku s medzinárodným dosahom sa MBFL! zaraďuje do globálnej siete Mercedes-Benz Fashion Weeks, ktoré sa konajú v módnych metropolách ako New York, Sydney, Madrid, Mexico City a Praha.

Najnovšie videá

Trendové videá