NATO pripravuje 2 000 vojakov na jadrovú hrozbu. Blaha sa ospravedlňuje za Západ /SNKZ#166

play icon

Ako každé pracovné ráno, tak aj dnes, 15. októbra, ti naši moderátori Diana a Albert prinášajú Správy, na ktorých záleží.

Započúvaj sa do aktuálneho diania v našom unikátnom Startitup NEWS podcaste.

Správy, na ktorých záleží

NATO spustilo jadrové mega-cvičenie Steadfast Noon s účasťou 2 000 vojakov a 60 lietadiel, zamerané na simuláciu reakcie na jadrové hrozby. Cvičenie sa koná nad Severným morom a jeho cieľom je posilniť obranyschopnosť a jednotu Aliancie. 

V Kalifornii polícia zadržala muža s neregistrovanými zbraňami pri Trumpovom mítingu, čo šerif označil za možný pokus o atentát. Tento incident je už tretím bezpečnostným ohrozením bývalého prezidenta. 

Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha navštívil Moskvu, kde sa ospravedlnil za Západ, vyzdvihol ruskú kultúru a odmietol sankcie proti Rusku. To vyvolalo zmiešané reakcie medzi jeho podporovateľmi aj kritikmi.

Projekt na podporu obnoviteľných zdrojov energie stále ponúka financie na inštaláciu zariadení. Takmer polovica z celkového rozpočtu vo výške 107,7 milióna eur je stále k dispozícii. Slováci môžu finančnú poukážku získať v pár jednoduchých krokoch. 

Veľká banka plánuje zaviesť okamžité platby do konca roka, klienti tak dostanú a taktiež odošlú peniaze oveľa rýchlejšie. Toto rozhodnutie je v súlade s nariadením EÚ, ktoré požaduje, aby banky v eurozóne poskytovali okamžité platby do roka 2025. 

Národné toxikologické informačné centrum varuje pred otravou hubou, ktorú si dokážeme ľahko zmýliť. Len minulý týždeň centrum zaznamenalo desať prípadov otravou týmto druhom. Celkovo od septembra riešilo centrum už približne päťdesiatpäť prípadov otravy hubami.

Prieskum, v ktorom Slovensko pohorelo

Svet v roku 2024 zápasí s dostupnosťou bývania, keďže rastúce úrokové sadzby a inflácia šponujú ceny nehnuteľností a hypoték. Zatiaľ čo v Južnej Afrike a USA stačí na kúpu sto metrov štvorcových zhruba 70 platov, na Slovensku je omnoho viac, čo z krajiny robí jednu z najhorších v Európe pre mladých kupcov.

V pondelok došlo k dvom vážnym nehodám na železničných priecestiach. Zatiaľ, čo pri jednej sa akoby zázrakom nikomu nič nestalo, druhá skončila tragicky. Incidenty sú predmetom vyšetrovania, pričom na miesto tragédie prizvali aj dopravných znalcov.

Tesla čelí vážnym problém. Vo Francúzsku v elektromobile tragicky zahynuli štyria, pričom príčina sa vyšetruje. Automobilka pritom len nedávno stiahla 27 000 modelov kvôli chybe so spätnou kamerou, ktorá môže počas jazdy vypovedať službu. 

Známy operátor varuje pred výpadkami internetu a televízie kvôli údržbe siete, ktorá prebieha v niekoľkých slovenských lokalitách. Spoločnosť informovala, čo majú klienti robiť, ak im po skončení odstávky nebudú služby fungovať. 

Na sociálnych sieťach kolujú správy o zostrelení ruského stroja za 33 miliónov eur na Donbase, len 50 km od frontovej línie. Ukrajina takýto úspech zatiaľ nepotvrdila, Rusko je taktiež nezvyčajne ticho.

Obľúbený lacný reťazec expanduje na Slovensku a okrem nových pobočiek v mestách plánuje vstup aj do menších obcí. So sebou prináša aj atraktívne pracovné ponuky s ohodnotením až do 3 000 eur mesačne.