Sústrediť sa dokážeme len 47 sekúnd. Vyskúšala som najlepšie overené triky na koncentráciu

  • V priemere sa sústredíme len okolo 47 sekúnd
  • Pozri si overené rady, ako toto číslo dokážeš zvýšiť
  • Zlepšiť svoju sústredenosť nemusí byť také náročné
Psychologička sústredenie
Ilustračné foto Freepik/@benzoix, Unsplash/Tim Gouw
  • V priemere sa sústredíme len okolo 47 sekúnd
  • Pozri si overené rady, ako toto číslo dokážeš zvýšiť
  • Zlepšiť svoju sústredenosť nemusí byť také náročné

Možno to poznáš aj ty. Niečo robíš, snažíš sa na prácu sústrediť a myšlienky ti lietajú kade-tade. Zrazu sa pristihneš pri tom, že ani nevieš, čo robíš, pretože sa strácaš vo vlastných myšlienkach a nesústredíš sa na to, na čo máš.

Je to však úplne prirodzené, pretože priemerne sa sústredíme len okolo 47 sekúnd. Psychologička Alexandra Matejková prezradila, ako tento čas zlepšiť. 

  • Môžu za zhoršenú sústredenosť smartfóny? 
  • Čo zaradiť do svojej každodennej rutiny, aby si zlepšil svoju pozornosť?
  • Ako zlepšiť sústredenie pri učení?
  • Aký vplyv má na pozornosť strava a pravidelný pohyb?

Prečo je podľa vás také ťažké udržať pozornosť dlhšiu dobu? 

Každého z nás zaujmú iné podnety, či už sú to podnety z okolia alebo sa vynorí nejaká myšlienka zo skúseností, ktoré jedinec má. Možno nás, naopak, nezaujme to, o čom sa hovorí, v tomto prípade sa pozornosť udržuje ťažko. A to bez ohľadu na to, koľko máme rokov alebo akú profesiu vykonávame.

Ilustračný obrázok
zdroj: Freepik

Pôsobia na nás aj individuálne faktory ako únava, hlad, smäd, jednoducho veci, ktoré prirodzene priorizujeme. A samozrejme, je to aj o akejsi sebakontrole a tréningu. Aj malé dieťa sa musí naučiť vydržať obsedieť v škole 45 minút, čo nie je ľahká úloha oproti predškolskému veku plnému hrania.

Dieťa sa však musí naučiť aj počúvať a pracovať. Tieto návyky si teda budujeme od detstva. Do toho nám môžu vstúpiť aj poruchy pozornosti, ktoré jedinec niekedy ani nevie, že má.

Čo sú hlavné faktory, ktoré najviac ovplyvňujú schopnosť sústrediť sa v školskom alebo pracovnom prostredí?

Schopnosť sústrediť sa je výrazne ovplyvnená prítomnosťou ľudí, ktorí s nami zdieľajú priestor. Či už sú to spolužiaci v škole alebo kolegovia na pracovisku. Tento vplyv pritom môže byť pozitívny, ale aj negatívny. Zo školských čias nám určite napadne ten jeden spolužiak, ktorý vyrušoval počas písomiek a rušil naše sústredenie.

zlá známka na teste
zdroj: Archív Canva

Niečo podobné sa môže vyskytnúť aj v zdieľaných kanceláriách. Napríklad musí byť náročné, ak jeden z týchto ľudí nevie pracovať v hluku a druhý obľubuje prácu, pri ktorej má v pozadí zapnuté rádio. Pozitívny vplyv na našu prácu môžu mať kolegovia alebo spolužiaci, ktorí sú podobne naladení ako my alebo máme medzi sebou zdravú rivalitu.

Okrem ľudí sú tu aj iné faktory. Napríklad prostredie alebo svetelnosť. Tmavé miestnosti utlmujú, čo znižuje schopnosť sústrediť sa. Za dôležitý faktor považujem aj biorytmus, ktorý má každý individuálny. Výskumy ukazujú, že existujú určité hodiny, kedy je náš mozog menej výkonný.

Je to ale individuálne, niekomu to menej myslí po jedle, niekomu naopak vtedy, keď je hladný. Máme typy ľudí, ktorých považujeme za ranné vtáčatá, sústredenosť a výkonnosť majú lepšiu v ranných hodinách, a opakom sú nočné sovy, ktoré majú väčšiu efektivitu vo večerných hodinách.

Môžu za zhoršené sústredenie smartfóny a celkovo elektronické zariadenia alebo je to ďaleko od pravdy?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Najnovšie videá

Trendové videá