Slováci sa chcú vyhnúť dani z finančných transakcií. Pozor na limity platieb, hrozia pokuty 150 000 eur

  • Hotovostné platby na Slovensku podliehajú prísnym pravidlám
  • EÚ schválila novú smernicu obmedzujúcu platby v hotovosti
Na snímke peňaženka plná peňazí.
Archív Canva
  • Hotovostné platby na Slovensku podliehajú prísnym pravidlám
  • EÚ schválila novú smernicu obmedzujúcu platby v hotovosti

Ako sme ťa informovali v našom článku, Slovensko plánuje zaviesť novú daň z finančných transakcií. Od roku 2025 budú podnikateľské subjekty, vrátane firiem a živnostníkov, povinné odvádzať 0,4 % z odchádzajúcich platieb zo svojich účtov, pričom maximálna výška dane na jednu transakciu bude 40 eur.

Ako uvádza portál Peniaze, ak sa chceš vyhnúť tejto povinnosti a platiť v hotovosti, narazíš na dve zásadné prekážky. Prvou je fakt, že výbery z podnikateľských účtov budú takisto predmetom zdanenia, pričom sadzba bude dvojnásobná a bez stanoveného limitu.

Druhou komplikáciou je prísna regulácia hotovostných platieb na Slovensku. Tieto pravidlá sú presne upravené zákonom č. 394/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý stanovuje limity a podmienky ich použitia.

Platby v hotovosti

Od 1. júla 2023 sa limity pre fyzické aj právnické osoby zjednotili a maximálna povolená suma pre hotovostné transakcie je 15 000 eur.

Zákon platí pre akúkoľvek hotovostnú transakciu bez ohľadu na jej právny dôvod, či už ide o predaj tovaru, poskytovanie služieb, pôžičky, plnenie záväzkov, vyplácanie podielov zo zisku, či zálohy.

Pri prekročení limitu 15 000 eur je nutné použiť bezhotovostnú platbu. Ak platba presahuje tento limit, dokonca aj keď je rozdelená do menších častí, zákaz platieb v hotovosti sa stále vzťahuje na celkovú hodnotu transakcie.

Existujú však výnimky, napríklad pri poskytovaní platobných služieb, pri spracovaní bankoviek a mincí, pri výbere hotovosti z účtu, pri transakciách počas mimoriadnych situácií, ako je vojnový stav, alebo pri vyplácaní sociálneho poistenia.

Platby v hotovosti sú tiež povolené pri medzinárodných transakciách mimo územia Slovenskej republiky, ak transakcia nesúvisí s plnením na území SR.

Pokuty za prekročenie limitu

Finančná správa má právo skontrolovať všetky transakcie a pri zistení porušenia pravidiel môže udeliť pokuty fyzickým osobám – nepodnikateľom do výšky 10 000 eur a fyzickým osobám podnikateľom alebo právnickým osobám až do výšky 150 000 eur.

Tieto sankcie sú uložené bez ohľadu na to, či bola transakcia rozdelená do viacerých platieb, alebo bola uskutočnená jednorazovo. Zákon sa vzťahuje na všetky osoby, ktoré vykonávajú hotovostné transakcie na území SR, vrátane cudzincov, ktorí majú na Slovensku prechodný alebo trvalý pobyt.

Hotovostné platby majú svoje obmedzenia aj v Českej republike, kde je maximálna povolená suma pre hotovostné transakcie stanovená na 270 000 Kč (10 695 eur). Pri prekročení tohto limitu hrozí sankcia až do výšky 500 000 Kč (19 807 eur) pre fyzické osoby a až 5 miliónov Kč (198 070 eur) pre podnikateľské subjekty.

Toto obmedzenie sa však týka iba obchodných transakcií medzi zákazníkmi a obchodníkmi. Medzi súkromnými osobami nie sú hotovostné výmeny nijako obmedzené.

V blízkej budúcnosti však Česko bude musieť tento limit upraviť smerom nadol. Európsky parlament a Európska komisia totiž tento rok schválili smernicu, ktorá stanovuje celoeurópsky strop pre hotovostné platby.

Táto smernica začne platiť od júla 2027 a členské štáty EÚ ju budú musieť do termínu jej ustanovenia zapracovať do svojich národných právnych predpisov. Nový limit pre hotovostné platby v rámci EÚ bude 10 000 eur.

Zdroje: Peniaze, Finančná správa

Najnovšie videá

Trendové videá