Šokujúci návrh európskej krajiny: Skupina ľudí dostane najkvalitnejšie lieky na chudnutie úplne zadarmo

  • Vláda by obéznym nezamestnaným Britom mohla poskytovať lieky na chudnutie
  • Odborníčka poukázala na etické otázky
lieky na chudnutie
Ilustračná fotografia Caneva/bydvvid, AndreyPopov
  • Vláda by obéznym nezamestnaným Britom mohla poskytovať lieky na chudnutie
  • Odborníčka poukázala na etické otázky

Britská vláda zvažuje radikálny krok v boji proti obezite a nezamestnanosti. Plánuje zaviesť nové, moderné lieky na chudnutie pre nezamestnaných občanov. Tento kontroverzný návrh vyvoláva množstvo otázok a diskusií v odborných kruhoch aj medzi verejnosťou, píše portál Lad Bible.

Minister zdravotníctva Wes Streeting predstavil tento plán s cieľom riešiť dva závažné problémy súčasne: rastúcu mieru obezity a vysokú nezamestnanosť. „Naše rozširujúce sa pásy predstavujú významnú záťaž pre naše zdravotníctvo, pričom NHS stoja 11 miliárd libier ročne – dokonca viac ako fajčenie. A brzdí to našu ekonomiku,“ uviedol Streeting pre denník Telegraph.

Investícia 279 miliónov dolárov

Nové lieky, ako napríklad Ozempic alebo Mounjaro, ktoré sú v súčasnosti schválené na liečbu cukrovky, by mohli byť kľúčom k riešeniu. Tieto inovatívne prípravky už preukázali významný potenciál v oblasti redukcie hmotnosti.

Minister zdravotníctva je presvedčený o ich účinnosti: „Pre mnohých ľudí budú tieto injekcie na chudnutie zmenou života, pomôžu im vrátiť sa do práce a zmiernia nároky na naše zdravotníctvo.“

Vláda oznámila investíciu vo výške 279 miliónov libier od farmaceutickej spoločnosti Lilly na podporu tohto projektu. Plánuje sa aj rozsiahla štúdia v oblasti Manchestru, ktorá má zistiť skutočný vplyv týchto liekov na nezamestnanosť a zdravotníctvo.

Streeting zdôrazňuje, že samotné lieky nebudú stačiť. „Jednotlivci by museli brať zdravý životný štýl vážnejšie,“ dodáva. Tento komplexný prístup má za cieľ nielen znížiť hmotnosť, ale aj zlepšiť celkové zdravie a pracovnú schopnosť nezamestnaných.

Návrh vyvoláva obavy medzi odborníkmi

Doktorka Dolly van Tulleken, odborníčka na politiku obezity z Cambridgeskej univerzity, upozorňuje na etické otázky: „Je nesmierne dôležité, aby ľudia v Spojenom kráľovstve mali prístup k zdravotnej starostlivosti na základe svojich zdravotných potrieb, a nie na základe svojej potenciálnej ekonomickej hodnoty.“

Ďalším problémom je kapacita systému. Súčasné špecializované služby na manažment hmotnosti liečia iba 49 000 ľudí, čo je ďaleko od potenciálnych miliónov, ktorí by mohli potrebovať tieto lieky.

Napriek týmto výzvam sa zdá, že verejnosť podporuje aktívnejší prístup vlády k riešeniu obezity. Bývalý konzervatívny minister zdravotníctva Lord Bethall priznáva, že predchádzajúce prístupy k obezite neboli účinné.

„Nesprávne sme odhadli náladu verejnosti, ľudia chcú pomoc od vlády,“ povedal. Je však jasné, že implementácia tohto plánu bude čeliť mnohým výzvam. Okrem etických a kapacitných otázok bude kľúčové zabezpečiť, aby tento program nebol vnímaný ako diskriminačný alebo nútený. Bude tiež potrebné starostlivo monitorovať dlhodobé účinky týchto liekov a ich vplyv na celkové zdravie populácie.

Zatiaľ čo debata pokračuje, jedno je isté: Británia sa vydala na odvážnu cestu v snahe riešiť obezitu a nezamestnanosť. Či tento prístup prinesie želané výsledky, ukáže až čas a dôkladný výskum.

Zdroje: Telegraph, BBC, Lad Bible

Najnovšie videá

Trendové videá