USA varujú Izrael: Ak krajina Blízkeho východu nesplní zásadnú podmienku, zastavia tok zbraní

  • USA dali Izraelu mesiac na zlepšenie podmienok v Gaze
  • Inak krajine hrozí obmedzenie vojenskej pomoci
Joe Biden, Benjamin Netanjahu
Biden, Netanjahu TASR/AP Photo/Ben Curtis, Michal Svítok
  • USA dali Izraelu mesiac na zlepšenie podmienok v Gaze
  • Inak krajine hrozí obmedzenie vojenskej pomoci

Spojené štáty dali Izraelu ultimátum. Humanitárna kríza v pásme Gazy musí byť vyriešená do mesiaca, inak hrozí zbrojné embargo.

Informácie priniesla izraelská televízia N12, ktorá uvádza, že USA zaslali list izraelským ministrom, v ktorom vyjadrujú svoje obavy z kritického stavu v Gaze.

Podľa listu majú Spojené štáty výhrady k výraznému zníženiu humanitárnej pomoci, ktorá do pásma smerovala od septembra, a očakávajú od Izraela prijatie opatrení na zlepšenie situácie do 30 dní. Američania pripomínajú, že v marci Izrael súhlasil s neobmedzovaním humanitárnych tokov.

Americko-izraelský reportér pre server Axios Barak Ravid obdržal exkluzívne kópie dokumentov, v ktorých sú požiadavky američanov popísané hlbšie.

Autormi dokumentov mali byť americký minister zahraničných veci Anthony Blinken a jeho vládny kolega minister obrany Lloyd Austin.

Ak sa podmienky nesplnia, môže to mať dopad na americko-izraelské vzťahy. Washington zdôrazňuje, že v prípade nečinnosti bude musieť prehodnotiť svoje dodávky zbraní Izraelu, čo môže vážne ovplyvniť jeho vojenskú podporu.

Správu budeme aktualizovať.

Zdroj: N12

Najnovšie videá

Trendové videá