Slovensko zažije rozprávkový nebeský úkaz: Priprav sa na najväčší „supermesiac“ roka

  • Blíži sa októbrový supermesiac
  • Tento štvrtok sa môžeme tešiť na najväčší a najjasnejší spln roka
  • Ten je známy aj ako „lovecký Mesiac“, ktorý prinesie jesennú atmosféru na oblohu
Supermesiac
Supermesiac TASR/Jaroslav Novák, Canva
  • Blíži sa októbrový supermesiac
  • Tento štvrtok sa môžeme tešiť na najväčší a najjasnejší spln roka
  • Ten je známy aj ako „lovecký Mesiac“, ktorý prinesie jesennú atmosféru na oblohu

Tento týždeň nás čaká vzácny úkaz – supermesiac, známy aj ako „lovecký Mesiac“. Vo štvrtok 17. októbra o 13:26 SELČ bude Mesiac najbližšie k Zemi a zároveň v splne.

Ide o druhý supermesiac v tomto roku, pričom práve októbrový má byť najväčší a najjasnejší. Na obdivovanie sa však môžeme tešiť už od stredy až do piatka.

Čo je supermesiac?

Supermesiac nastáva, keď je Mesiac v splne a zároveň v najbližšom bode svojej obežnej dráhy k Zemi, nazývanom perigeum.

Ako píše portál iMeteo.sk, priemerná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom je približne 384 400 km, no počas supermesiaca sa táto vzdialenosť zmenší na približne 357 364 km. Vďaka tomu bude Mesiac pôsobiť väčší a jasnejší – zhruba o 14 % väčší a až o 30 % jasnejší ako zvyčajný spln.

Prečo sa mu hovorí lovecký Mesiac?

Októbrový spln je známy ako lovecký Mesiac. Tento názov pochádza z tradícií severoamerických domorodých kmeňov a prvých osadníkov.

Počas tohto obdobia sa pripravovali na zimu, pretože svetlo splnu im umožňovalo loviť za chladných jesenných nocí. V Anglicku sa tento spln označuje aj ako „Blood Moon“ (Krvavý mesiac) kvôli červenkastému odtieňu jesenného lístia alebo krvi zo sezónneho lovu.

Najlepší čas na pozorovanie: Lunárna ilúzia

Najpôsobivejšie bude pozorovanie tohto supermesiaca pri západe Slnka, keď sa Mesiac zdvihne nad horizont. Vďaka optickému javu, známemu ako lunárna ilúzia, sa Mesiac bude javiť ešte väčší, ako je v skutočnosti.

Keď Mesiac stúpa nízko nad obzorom, pôsobí mohutnejšie, čo umocňuje jeho oranžový alebo červenkastý odtieň. Tento efekt bude zvlášť pôsobivý počas jasného večera, čo sľubuje krásny vizuálny zážitok pre všetkých pozorovateľov.

Podľa predpovedí má byť počasie priaznivé, čo znamená, že obloha by mala byť dostatočne jasná na sledovanie tohto výnimočného úkazu.

Očakáva sa, že aj napriek občasným mračnám budú v nasledujúcich dňoch dostatočne dlhé jasné obdobia, aby sme si mohli užiť pohľad na supermesiac bez rušenia.

Energie a znovuzrodenie

Astrológovia pripisujú supermesiacu špeciálny význam. Októbrový lovecký mesiac, ktorý podľa astrológa Kylea Thomasa prináša energiu a vitalitu, je ideálny čas na duchovné znovuzrodenie, píše ABC News.

Thomas pre Good Morning America vysvetlil, že práve tento superspln nás môže inšpirovať k odvahe a dobrodružným plánom.

Nezmeškaj jesenný supermesiac

Októbrový superspln nám ponúka jedinečnú príležitosť pozorovať Mesiac v plnej kráse. Ak ti tento termín nevyhovuje, môžeš sa tešiť na ďalší spln už v novembri, kedy sa objaví tzv. „Bobrí spln“.

Tento názov tiež nesie tradície z obdobia, keď sa lovili bobry kvôli ich kožušinám pred začiatkom zimy.

Pre milovníkov nočnej oblohy predstavuje októbrový supermesiac jedinečnú šancu zachytiť krásu našej prírodnej družice v celej jej žiariacej nádhere.

Nech už sa chystáš pozorovať supermesiac s teleskopom alebo len voľným okom, určite si tento výnimočný úkaz nenechaj ujsť.

Zdroje: iMeteo, ABC News

Najnovšie videá

Trendové videá