USA pripravujú laserové zbrane na obranu proti dronom: Cieľ „zneškodnia“ za pár sekúnd

  • Laserové zbrane menia pravidlá boja proti dronom
  • USA skúšajú laserový systém na vozidle Stryker
  • To môže priniesť efektívnu a nákladovo dostupnú ochranu pred dronmi
Na snímke zbraň dragonfire
gov.uk
  • Laserové zbrane menia pravidlá boja proti dronom
  • USA skúšajú laserový systém na vozidle Stryker
  • To môže priniesť efektívnu a nákladovo dostupnú ochranu pred dronmi

Laserové zbrane, kedysi považované za futuristické a nákladné experimenty, dnes nachádzajú skutočné uplatnenie v modernej armáde.

USA aktuálne testujú anti-dronový laserový systém pripevnený na obrnenom vozidle Stryker. Tento krok signalizuje globálny trend, ktorým sa ozbrojené sily snažia odpovedať na rastúcu hrozbu bezpilotných lietadiel.

Drony v posledných rokoch ukázali svoju účinnosť a využitie v rôznych konfliktoch, čo vedie k rýchlemu rozvoju technológií na ich neutralizáciu.

Ako fungujú laserové zbrane?

Lasery dokážu vystreľovať vysoko koncentrované lúče svetla, ktoré môžu byť také intenzívne, že priamo topia a likvidujú kritické časti cieľa.

V prípade boja proti dronom laserové lúče rýchlo ničia motory, elektroniku a palivové nádrže. Napríklad 50-kilowattový laserový systém nainštalovaný na vozidle Stryker dokáže neutralizovať cieľ za niekoľko sekúnd, informuje portál Defense News.

Laserové zbrane využívajú energiu na vytvorenie svetelného lúča, ktorý sa pohybuje rýchlosťou svetla, čo zaisťuje takmer okamžitý zásah.

V súčasnosti sú tieto systémy schopné zasiahnuť cieľ na vzdialenosť do jedného kilometra, čo je dostatočné na obranu proti dronom, ktoré zvyčajne operujú v blízkosti svojich cieľov.

Efektívnosť a ekonomické výhody laserov

Ako píše americký denník Wall Street Journal, jednou z najväčších výhod laserových zbraní oproti tradičným metódam ničenia dronov je ich ekonomická nenáročnosť. Kým strela či raketa môže stáť stovky tisíc dolárov, laserový lúč je v podstate len o cene energie.

Britský systém DragonFire odhaduje náklady na jeden výstrel na menej ako 13 dolárov.

Okrem nižších prevádzkových nákladov sú lasery takmer neobmedzené v počte „výstrelov“, pokiaľ majú dostatočný zdroj energie. Tento fakt je významný, pretože zásoby munície sú na bojisku obmedzené.

Laserové zbrane teda umožňujú sústavnú obranu bez toho, aby bolo potrebné neustále obnovovať zásoby munície.

Výzvy spojené s laserovými technológiami

Laserové zbrane však čelia viacerým výzvam, ktoré obmedzujú ich nasadenie. Po prvé, ich výkon značne ovplyvňuje počasie. Mierne dažďové kvapky, hmla, prach či silný vietor môžu rozptýliť lúč a znížiť jeho účinnosť.

Napríklad pri nedávnych testoch v Južnej Kórei bolo zaznamenané zníženie výkonu lasera v dôsledku oblačného počasia, ktoré spôsobilo, že systém nedokázal včas zamerať cieľ.

Ďalším problémom je potreba vysokej energetickej náročnosti. Na jeden výstrel potrebuje laserový systém na Strykri asi 50 kW energie, čo je ekvivalent mesačnej spotreby elektriny priemernej domácnosti.

Navyše, lasery pri intenzívnom používaní generujú veľké množstvo tepla, ktoré je potrebné odvádzať, čo môže obmedziť dlhodobú použiteľnosť laserových systémov na bojisku.

Nové možnosti a prísľub do budúcnosti

Napriek týmto výzvam sa do vývoja laserových zbraní investujú miliardy dolárov. USA a ich spojenci, ako Veľká Británia a Izrael, vidia v laserových systémoch budúcnosť boja proti nízkonákladovým bezpilotným lietadlám.

Napríklad izraelský systém Iron Beam, ktorý bude funkčný do roku 2025, demonštruje významné úspechy v oblasti protidronovej obrany.

Medzitým britská armáda plánuje nasadiť svoj laserový systém DragonFire do prevádzky už v roku 2027, čo je o päť rokov skôr, ako sa pôvodne predpokladalo.

V USA momentálne prebiehajú testy 50-kilowattových laserových zbraní na vozidlách Stryker a 20-kilowattových na menších vozidlách. Tieto testy môžu zmeniť spôsob, akým sa USA a ich spojenci pripravujú na boj s modernými hrozbami.

Lasery ako „kryptonit“ pre drony?

Zatiaľ čo laserové systémy čelia technickým a prevádzkovým výzvam, ich dôležitosť na modernom bojisku neustále rastie. Sú schopné efektívne bojovať proti lacným dronom, ktorých využitie v bojoch stále narastá.

Aj keď zatiaľ nie sú schopné nahradiť tradičné zbrane, laserové systémy prinášajú výhody, ktoré ich robia atraktívnymi pre vojenské využitie.

V budúcnosti sa očakáva, že vylepšenia v oblasti energetickej účinnosti a odolnosti proti poveternostným vplyvom budú kľúčové pre rozšírenie ich použiteľnosti.

Zdroje: Defense News, WSJ

Najnovšie videá

Trendové videá