Intenzívny cyklón Medikán mieri do Európy: Ničivé následky hrozia trom veľkým krajinám

  • Prvý medikán tohto roka zasiahne južnú Európu
  • Sformovaný cyklón prinesie do Talianska výdatné zrážky a extrémne počasie
  • Obyvatelia by sa mali pripraviť na záplavy
Nový projekt (1)
TASR/NASA/SSAI, tropicaltidbits.com
  • Prvý medikán tohto roka zasiahne južnú Európu
  • Sformovaný cyklón prinesie do Talianska výdatné zrážky a extrémne počasie
  • Obyvatelia by sa mali pripraviť na záplavy

Meteorológovia varujú, že južnú Európu čaká intenzívny medikán, ktorý so sebou prinesie veľké množstvo zrážok a silné búrky.

Tento druh stredomorského tropického cyklónu, ktorý je podobný hurikánom, sa vyskytuje nad teplejším Stredozemným morom, a jeho následky môžu byť ničivé. Aktuálne predpovede ukazujú, že najväčšie riziko hrozí Španielsku, Francúzsku a najmä Taliansku.

Čo je medikán?

Ako uvádza portál iMeteo.sk, medikán je stredomorský tropický cyklón, ktorý prináša extrémne poveternostné javy, vrátane silného vetra a výdatných dažďov. Na rozdiel od hurikánov vznikajú medikány aj pri nižších teplotách mora, zvyčajne vtedy, keď sa nad Stredozemné more dostane studený vzduch.

Tento jav vytvára teplotný kontrast, ktorý vedie k intenzívnemu vytváraniu oblačnosti. Táto špecifická búrková aktivita je typická pre južnú Európu, pričom sa obvykle vyskytne jeden medikán za rok.

Kde a kedy zasiahne medikán?

Prvý medikán sezóny začne tento týždeň, pričom predpovede naznačujú, že prinesie výdatné dažde najprv do centrálneho Španielska a potom do Francúzska.

Najvýraznejšie zasiahnuté bude však Taliansko, kde sa očakáva extrémne počasie od štvrtka. Synoptické mapy predpovedajú, že medikán sa bude formovať nad Tyrhenským morom a bude postupne prechádzať nad Taliansko, kde zotrvá niekoľko dní.

Severné Taliansko čakajú vo štvrtok mierne zrážky, no v piatok sa počasie zhorší a príde k zosilneniu búrok. Najkritickejším dňom bude sobota, kedy sa očakáva, že do oblasti spadne až 230 mm zrážok, čo môže viesť k rýchlemu zaplaveniu pôdy a k záplavám.

Situácia sa zhorší najmä na juhu Talianska, medzi Sicíliou a Kalábriou, kde by mohlo napršať až 150 mm zrážok a zrážky môžu pokračovať až do ďalšieho týždňa.

Dopady na južné regióny Talianska

Cyklón s takou silou, aká je predpovedaná, môže spôsobiť záplavy a destabilizáciu pôdy, čo ohrozí infraštruktúru, budovy a dopravu.

Podľa talianskeho meteorologického portálu meteoweb je talianske pobrežie Tyrhenského mora, kde budú pobrežné oblasti ako Sardínia a Kampánia vystavené silnému vetru a búrkam najviac ohrozené.

Pomalý pohyb cyklónu, ktorý je výsledkom vysokých teplôt mora, môže spôsobiť, že bude pretrvávať dlhšie nad postihnutými oblasťami.

Civilná ochrana v pohotovosti

Úrady v Taliansku a ďalších juhoeurópskych krajinách už vydali výstrahy a odporúčajú občanom, aby sa pripravili na extrémne počasie.

Je dôležité sledovať najnovšie meteorologické informácie a dodržiavať pokyny úradov. Civilná ochrana je pripravená na možné zásahy, ak bude potrebné evakuovať obyvateľstvo alebo zabezpečiť prechodné útočiská pre postihnutých.

Čo prinesie budúcnosť?

Medikány sa objavujú častejšie, čo odborníci pripisujú zvyšujúcim sa teplotám Stredozemného mora. Čím teplejšie je more, tým viac energie cyklón môže absorbovať, čo vedie k silnejším prejavom tohto fenoménu.

Podľa predpovedí klimatických zmien sa očakáva, že počet medikánov a ich intenzita bude narastať.

Táto situácia ukazuje na potrebu adaptácie a zlepšenie ochranných opatrení v ohrozených oblastiach. Zmena klímy tak bude čoraz viac ovplyvňovať poveternostné extrémy aj v Európe.

Aktuálny medikán bude dôležitým pripomenutím, ako môže nepriaznivé počasie rýchlo ovplyvniť životy a bezpečnosť obyvateľov v južných krajinách Európy.

Zdroje: iMeteo, meteoweb

Najnovšie videá

Trendové videá