Fico sľubuje Slovákom lacnejší chlieb. Tieto potraviny by od 1. januára mali stáť menej

  • Cena chleba by sa mala od januára budúceho roka znížiť
  • Povedal to premiér Robert Fico na brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas návštevy Prvej bratislavskej pekárne pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba.
Ilustračné foto TASR/Jakub Kotian
  • Cena chleba by sa mala od januára budúceho roka znížiť
  • Povedal to premiér Robert Fico na brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba

Cena chleba by sa mala od januára znížiť. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to oznámil na brífingu, ktorý sa konal pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba. Vysvetlil, že zníženie DPH by mohlo priniesť úľavu pre spotrebiteľov. Dnes sa cena chleba pohybuje cez 1,6 eura za kilogram, pričom pred niekoľkými rokmi stála okolo 83 až 90 centov.

„Viem, že je veľa argumentov zo strany napríklad obchodníkov, že tá cena sa tvorí inak, ja si však myslím, že ak pri 23-percentnej DPH má ísť všetko hore, hovoria, že to zdražie, tak pri päťpercentnej DPH na potraviny by to malo ísť dole,“ vyjadril sa Fico.

Premiér tiež spomenul, že do zoznamu potravín so zníženou DPH by mohli pridať vajcia a výrobky pre celiatikov. Sľúbil podporu pekárom, pričom vyzdvihol ich prácu. Prisľúbil, že spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom (Smer-SD) zabezpečia dobré podmienky pre pekárne. Plánujú tak podporiť pekárov, aby mohli zarábať a zároveň poskytnúť zamestnancom vyššie mzdy.

Na záver Fico prezradil, že koncom apríla alebo 1. mája plánuje sám odpracovať celú zmenu v pekárni. Tento krok má ukázať, že chápe náročnosť pekárskej profesie a chce získať priamu skúsenosť z prostredia, ktoré plánuje podporiť.

Symbol cenových výkyvov potravín

Pokles cien chleba od januára prinesie úľavu, no spotrebitelia musia stále čeliť rastúcim cenám iných základných potravín, ako je napríklad maslo. Tento rok sa totiž maslo stalo symbolom cenových výkyvov. Na začiatku roka ceny klesli, čo potešilo zákazníkov, no už v máji sa opäť začali zvyšovať. V súčasnosti sa maslo predáva za dva a pol eura, pričom cenovo dostupnejšie maslo takmer nenájdeš.

Práve maslo so zníženým obsahom tuku, ktoré ponúka Kaufland za necelé dve eurá, vzbudilo medzi zákazníkmi záujem. Ako sme ťa informovali, tento produkt obsahuje len 61 % tuku, čo je výrazne menej ako bežných 82 %.

Situácia s maslom odráža širší trend na trhu. S klesajúcou ponukou mlieka sa zdražovanie prejavilo nielen u nás, ale aj v celej Európskej únii. Výrobcovia čoraz viac investujú do produkcie syrov, čím sa maslo dostáva na vedľajšiu koľaj. Očakáva sa, že tento vývoj bude pokračovať aj do nového roka. Ak sa konsolidácia na trhu potravín výrazne neprejaví, ceny masla by mohli ďalej rásť.

Obchodné reťazce ako Tesco a Billa sa stále sústredia na maslo s vysokým obsahom tuku, zatiaľ čo COOP Jednota už dlhšie ponúka verziu s 65 % tuku. Podobné rozdiely v zložení masla sa môžu stať novým normálom, ktorý bude odrážať aktuálny stav na trhu.

Pre mnohých spotrebiteľov bude dôležité, či sa obchodníkom podarí udržať aspoň určité druhy masla za prijateľné ceny, alebo sa zvýšené náklady odrazia na ich peňaženkách počas sviatkov.

Trh s mliekom a mliečnymi výrobkami je v pozore

Ceny masla a ďalších mliečnych výrobkov na Slovensku sa budú musieť prispôsobiť nielen lokálnym podmienkam, ale aj širším trhovým trendom. Zuzana Nouzovská, generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu, poukazuje na faktory ako „ruka trhu“ a proces konsolidácie. Tie ovplyvnia cenotvorbu v tomto segmente.

„Pozitívne opatrenie zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny neprinieslo očakávaný pokoj na cenovkách potravín. Naopak, s pribúdajúcimi informáciami o opatreniach v konsolidačnom balíčku začali narastať prepočty finančných dosahov nielen na slovenských výrobcov potravín, ale aj na farmárov ako výrobcov surovín či výrobcov obalov, prídavných látok a všetkých ďalších vstupov, energie nevynímajúc,“ priblížila.

Zvýšenie celkovej DPH na 23 % a transakčná daň vytvoria podľa Nouzovskej v príjmoch potravinárov takú dieru, že zaplátať ju budú musieť iba vyššími cenami. „A zrazu tá malá výhoda zo zníženej DPH je preč, ešte ani nezačala platiť,“ podčiarkla.

Vyčíslila, že transakčná daň bude stáť mliekarenský spracovateľský priemysel viac ako 2,2 milióna eur po modelovom prepočte. Avšak v reťazci sa faktor 0,4 % bude multiplikovať a nikto nevie odhadnúť, ako vážne vstúpi do cenotvorby potravín.

„Táto daň zrejme najviac dobehne výrobcov potravín, pretože pri tejto výrobe nie je možné nakúpiť suroviny dopredu na celý rok na sklad, farmárom za poľnohospodársku surovinu je potrebné uhrádzať priebežne a potraviny je potrebné do obchodu dodávať skoro denne,“ zdôraznila.

Upozornila, že vplyvy konsolidácie sa očakávajú od januára budúceho roka, avšak trh s mliekom a mliečnymi výrobkami sa výrazne začína meniť už teraz. Cena masla na pultoch podľa nej jasne ukázala, že na európskom trhu s mliekom dochádza k zvyšovaniu cien a Slovensko tento trend neobíde.

Zdroje: TASR, Archív SIU 

Najnovšie videá

Trendové videá