Politici o ceste Blahu do Moskvy: „Je to výsmech všetkým obetiam vojny na Ukrajine“

  • Ľuboš Blaha sa v Rusku ospravedlnil za „rusofóbny“ Západ
  • Jaurová, Ferenčák a Kolíková reagujú
Ján Ferenčák, Mária Kolíková
Startitup/Matej Martinec
  • Ľuboš Blaha sa v Rusku ospravedlnil za „rusofóbny“ Západ
  • Jaurová, Ferenčák a Kolíková reagujú

Europoslanec a podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha sa nedávno vybral do Moskvy. Svoju cestu do ruskej metropoly vo videu na sociálnej sieti odôvodnil aj tým, že sa tam vybral, aby sa Rusom ospravedlnil za „rusofóbny Západ“.

Napriek tomu, že Rusko viac ako dva roky vedie vojnu na Ukrajine, vo videu tvrdil, že „fašizmus a vojna prichádzajú zo Západu, zatiaľ čo sloboda a mier prichádza z Východu“.

„Prosím, prestaňme s tou nenávisťou proti Rusku. Prišiel som do Moskvy ako priateľ Ruska, pretože sa nemôžem viac pozerať na to, ako rastie rusofóbia na Západe,“ vyjadril sa kontroverzný europoslanec na Červenom námestí v Moskve.

Startitup medzi politikmi zisťoval, čo hovoria na cestu europoslanca Blahu do Moskvy, či táto návšteva môže ovplyvniť vzťahy Slovenska s Európskou úniou alebo NATO, vzhľadom na ich jednotný postoj voči ruskej agresii na Ukrajine, ale aj, či nejde o poškodzovanie záujmov Slovenska či povzbudzovanie agresorskej krajiny.

Kolíková: Je to výsmech voči všetkým obetiam vojny na Ukrajine

Poslankyňa Zora Jaurová (Progresívne Slovensko) si myslí, že si mohol vybrať lepšiu destináciu. „Pán europoslanec Blaha sa dlhodobo netají svojim nekritickým oslavným vzťahom k Rusku a jeho vláde. Nemyslím si, že v tej pozícii, v ktorej on dnes je, by to bolo v tejto chvíli múdre. Najmä niektoré jeho výstupy, ktoré ignorujú to, že Rusko dnes vedie nelegitímnu vojnu na Ukrajine,“ hovorí pre Startitup.

Vyjadril sa aj poslanec Ján Ferenčák (Hlas-SD): „Pán poslanec Blaha je slobodný človek. Sám sa rozhoduje a cestuje tam, kde uzná za vhodné. Ja ho rešpektujem ako osobu, a keď sa rozhodne cestovať do Moskvy, tak ide do Moskvy. Ak sa rozhodne ísť do Japonska, tak pôjde do Japonska.“

Tvrdí, že iba on sám je zodpovedný za svoje činy a konanie.

Mária Kolíková
zdroj: Startitup/Matej Martinec

Podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) ide o výsmech voči všetkým obetiam vojny na Ukrajine. „Pán Blaha zjavne nechce vidieť, čo sa naozaj deje, zakrýva si pred tým oči a dezinformuje ľudí na Slovensku. Jednoducho zneužíva tému vojny na Ukrajine na získavanie voličov na Slovensku, ktorí sú dezinformovaní,“ dodáva saskárka.

Ferenčák: Je to jeho osobná iniciatíva

Môže táto návšteva ovplyvniť vzťahy Slovenska s Európskou úniou alebo NATO, vzhľadom na ich jednotný postoj voči ruskej agresii na Ukrajine?

„Podstatné je, aký je postoj slovenskej vlády v Európskej únii. Pán poslanec Blaha je členom strany Smer, ktorá je v súčasnosti v Európskom parlamente v princípe nezaradená, a tým pádom je to viac menej, akoby tam nebol. Skôr je to hanba, ale podstatné je, čo hovorí premiér a naša vláda,“ odpovedá Jaurová.

Poslanec Ferenčak si nemyslí, že to môže ovplyvniť vzťahy. „Pretože je to jeho osobná iniciatíva ako človeka a europoslanca. Skôr možno bude diskusia v rámci Európskeho parlamentu, ak prebehne, že aké sú plody tejto cesty. V tomto prípade si nemyslím, že to bude mať nejaké dopady na pozíciu Slovenska v rámci týchto inštitúcií,“ hovorí.

„Jednoznačne si myslím, že postoje europoslanca Blahu, ku ktorým sa hlási aj premiér, ukazujú Slovensko ako nespoľahlivého partnera Európskej únie. V kritickej situácii chce ísť svojou vlastnou cestou, ktorá je veľmi sebecká, egoistická a nepravdivá. Je to cesta klamstva a lži,“ uzatvára Kolíková.

Zdroje: Archív Startitup, Facebook/SMER - SSD Stará Ľubovňa

Najnovšie videá

Trendové videá