Toxické látky na Slovensku ohrozujú kvalitu pitnej vody. Vedci našli moderné ekologické riešenie

  • Znečistenie vody má devastačný vplyv na zdravie
  • Slovenskí vedci pracujú na revolučnom riešení
Voda v pohári a žena si drží rukami brucho.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@Racool_studio
  • Znečistenie vody má devastačný vplyv na zdravie
  • Slovenskí vedci pracujú na revolučnom riešení

Kvalita pitnej vody sa stáva čoraz naliehavejším problémom. V mnohých oblastiach sveta sú vodné zdroje kontaminované toxickými látkami, ako sú ťažké kovy a organické zlúčeniny, ktoré vážne ohrozujú verejné zdravie. Škodlivé látky sa do vodných zdrojov dostávajú najmä priemyselnými a poľnohospodárskymi aktivitami.

Na riešenie tejto výzvy sa vedci z Ústavu geotechniky Slovenskej akadémie vied (SAV) zapojili do medzinárodného projektu CLEANWATER, ktorý sa zameriava na vývoj pokročilých adsorbentov a inovatívnych technológií na čistenie vody.

Výskum a technológie pre čistejšiu vodu

Cieľom projektu CLEANWATER je nájsť nové riešenia na efektívne odstraňovanie toxických látok z vodných zdrojov.

„Význam tohto projektu podčiarkuje neúmerný vplyv znečistenia vody na zraniteľné skupiny žijúce v oblastiach s nedostatočnými hygienickými podmienkami. Ochorenia prenášané vodou spôsobené biologickými patogénmi, ako sú vírusy, baktérie a prvoky, predstavujú veľkú hrozbu,“ uviedol riaditeľ Ústavu geotechniky SAV Dr. Slavomír Hredzák.

„Zároveň ešte naliehavejším problémom je neustále vystavenie populácie chemickým kontaminantom, xenobiotikám. Tieto znečisťujúce látky, ktoré sú rozšírené v oblastiach s intenzívnou priemyselnou a poľnohospodárskou činnosťou, kontaminujú zdroje vody a potravín, čo vedie k vážnym zdravotným problémom vrátane poškodenia gastrointestinálneho, neurologického a imunitného systému.“

Vedci sa sústreďujú na vývoj nových adsorbentov, ktoré dokážu zachytávať znečisťujúce látky, ako sú arzén, ortuť, olovo či pesticídy. Absorbenty sú navrhnuté tak, aby mali vysokú efektivitu a selektivitu pri odstraňovaní škodlivín, čím by sa mohla zvýšiť bezpečnosť pitnej vody.

Medzinárodný význam

Ako uvádza portál Veda na Dosah, dôležitou súčasťou výskumu je implementácia nízkoteplotnej plazmy (NTP), ktorá je schopná eliminovať znečisťujúce látky a patogény, bez potreby chemikálií a pri nízkej spotrebe energie.

NTP vytvára prostredie s reaktívnymi formami kyslíka a UV žiarením, ktoré efektívne rozkladajú organické zlúčeniny a neutralizujú mikrobiálne kontaminanty. Táto technológia je ekologickou alternatívou ku konvenčným metódam čistenia vody, ktoré často zahŕňajú použitie chemických látok a sú energeticky náročné.

„Enterosorbenty a adsorbenty v tomto projekte budú vyrobené z rôznych materiálov vrátane aktívneho uhlia, biocharu, pektínu a kompozitných hydrogélov. Tieto materiály budú pochádzať z poľnohospodárskeho a priemyselného odpadu, ako sú ryžové šupky, ovocné kôstky, orechové škrupiny, lignín a kávový odpad,“ vysvetlil Dr. Hredzák.

„Okrem toho sa budú používať materiály na báze polymérov a silikátov získané z ryžových šupiek a pektínu. Cieľom kombinácie týchto zložiek je maximalizovať účinnosť adsorpcie ťažkých kovov aj organických polutantov pri zachovaní biokompatibility.“

Projekt CLEANWATER sa realizuje v spolupráci s viacerými európskymi partnermi, čo umožňuje efektívnu výmenu poznatkov a technológií medzi vedcami z rôznych krajín. Okrem Slovenska sú do projektu zapojené aj inštitúcie z krajín ako Španielsko, Maďarsko, Poľsko a Ukrajina.

Očakáva sa, že projekt CLEANWATER, ktorý je financovaný Európskou komisiou v rámci programu Horizont Európa, prinesie výrazný pokrok v oblasti čistenia vody do roku 2027.

Zdroje: SAV, Veda na Dosah

Najnovšie videá

Trendové videá